Test: Toyota C-HR 2.0 Hybrid – strujni udar

Novi 2.0 hibrid donosi velike razlike u odnosu na 1.8. Ubrzanja i međuubrzanja su snažnija i to ne samo po gradu, već i na otvorenom.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Hibridi su generalno zamišljeni kao automobili čiji pogonski sklop najveće prednosti pokazuje u gradskoj vožnji.

Što su ubrzanja sporija i što je veća gužva, hibridi manje troše i samim tim manje zagađuju.

Osim toga, elektromotor pruža veliku podršku benzincu u vidu trenutne reakcije na komandu gasa, koja se može meriti sa čisto električnim automobilima. Praktično, hibrid brže reaguje i od najboljeg turbo-benzinca.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4390/1795/1565 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2640 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4390/1795/1565 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2640 mm

Ipak, sve ima svoja ograničenja pa tako i hibridi. Kod većine su međuubrzanja snažna do određene brzine.

Na auto-putu pri 130 km/h se već topi njihova prednost u smislu da potrošnja nije daleko niža u odnosu na klasične automobile sa SUS motorima.

Ipak, oni su čak i tada štedljiviji, ali ono što predstavlja najveće ograničenje jesu međuubrzanja pri velikim putnim brzinama.

Sve ovo je važilo donedavno, dok su kod Toyote bili aktuelni samo 1.5 i 1.8 hibridi u Yarisu, odnosno Corolli.

U međuvremenu, inženjeri su radili na tome da se u C segment uvede i jači hibrid, koji će se u odnosu na 1.8 razlikovati po svojoj eksplozivnijoj snazi upravo u težim uslovima rada, odnosno na auto-putu pri većim brzinama.

Moramo da priznamo da nas je razmazio Toyotin 2.5 hibrid koji se ugrađuje u RAV4, Camry i Highlander.

On omogućava snažnija ubrzanja samo na struju u gradskim uslovima vožnje, dok na autu-putu obezbeđuje bolja međuubrzanja.

Dakle, omogućeno je da istovremeno bude štedljiv, ali i dovoljno snažan za one zahtevnije vozače. Tako nešto je nedostajalo Aurisu, Priusu i krosoveru C-HR.

Sada se novi 2.0 hibrid ugrađuje u Corollu (izuzev sedan verzije) i auto koji testiramo. Naravno, kupci i dalje mogu da se odluče za 1.8 hibrid čija je ukupna snaga sistema 122 KS. Njegova misija je najniža moguća potrošnja.

Razlika u snazi je prilično velika. Novi 2.0 hibrid ima 62 konjske snage više, kada se posmatra ukupna snaga sistema.

Sam benzinac ima 152 umesto 98 KS, a ugrađen je i jači elektromotor koji raspolaže sa 109 umesto 72 konjske snage.

Sve to je dovelo i do daleko boljih ubrzanja. Dok 1.8 do "stotke" ubrzava za okruglo 11 sekundi, 2.0 hibridu je za isti zadatak potrebno 8.2 sekunde. Ipak, razlika u maksimalnoj brzini je mala – 180 umesto 170 km/h.

Nisu iste ni baterije – kod 1.8 su litijumske, a ovde su nikl-metal-hidridne, mada to nije parametar koji će vlasniku novog automobila nešto značiti u praksi.

Prtljažnika: 358 l
Prtljažnika: 358 l

Vreme ja vožnju. Ne možemo a da ne primetimo suptilne, ali bitne razlike u odnosu na C-HR pre redizajna.

Nova je grafika svetala, a posebno se ističu dinamički migavci, koji izgledaju vrlo atraktivno.

U unutrašnjosti nije bilo većih izmena. Naš test primerak ima luksuznu kombinaciju alkantare i kože na sedištima sa crnim nebom.

Premijum utisak ostavlja i pijano lak, kao i dosta tapaciranih površina, uključujući i meku plastiku.

Dizajn enterijera je sam po sebi toliko specifičan i originalan da Tojota nije želela da menja previše detalja tokom redizajna.

Ergonomija je na najvišem nivou. Za volanom imate osećaj kao da je auto dizajniran i konstruisan oko vašeg tela.

Sedišta su nešto kraća, a dodatni paket opreme Alcantara Pack obuhvata i električno podešavanje vozačevog sedišta.

Jedino što nam je nedostajalo jeste posebna pregrada za odlaganje mobilnog telefona; ovako smo morali da ga držimo u prostoru za čaše.

Toyota C-HR je jedini kupe-krosover u C segmentu. Zbog niske linije krova na zadnjem delu očekivalo bi se da pozadi neće biti dovoljno mesta, ali se ispostavilo da osoba prosečne visine ima vrlo pristojan komfor i za glavu i za kolena.

Prtljažnik je nešto skromnije zapremine, za 19 litara manje u odnosu na 1.8 hibrid. Umesto rezervnog točka su velike pregrade, a u jednoj od njih smešten je u akumulator.

Kada smo već kod njega, treba reći da je reč o klasičnom akumulatoru, pa nema povećanih troškova zamene kao što je to bio slučaj sa prvobitnim hibridima.

Inače, oprema je izuzetno bogata već u osnovnom paketu. Standard je Toyota Safety Sense, što znači da o bezbednosti brinu sistemi za automatsko kočenje sa detekcijom i izbegavanjem pešaka, automatsko prebacivanje srednjih i dugih svetala, aktivna pomoć pri održavanju saobraćajne trake, adaptivni tempomat, kao i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Sve to je standard na najjeftinijem C-HR-u.

Odmah na početku vožnje je jasno da elektro-motor ima više snage u odnosu na 1,8. Ubrzanja samo na struju su snažnija, odnosno momenat paljenja benzinca je odložen.

Efekat je, zapravo, sličan vožnji dosta jačeg 2.5 hibrida od 218 KS u „Toyoti RAV4 ili modelu Camry, s tim što su ova dva automobila i teža, pa je subjektivan osećaj ubrzanja približno jednak. Primetili smo i da auto može da ide dosta duže samo na struju.

Ako pazite i vodite računa da kazaljka isporuke snage ne pređe graničnik iznad kog se aktivira benzinac (na sredini zelenog polja ekonometra), moći ćete da pređete mnogo više od nekadašnja tri kilometra, koliko su raniji hibridi mogli da pređu samo na struju.

Naravno, sve zavisi od trenutne napunjenosti baterije, kao i od toga da li je motor dostigao radnu temperaturu.

Ipak, nismo uspeli da dostignemo veoma nisku potrošnju kao što je to moguće sa 1.8 motorom. Prosek po gradu nam je bio oko 5,5 litara, što je i dalje veoma dobar rezultat pogotovo ako se uzme u obzir daleko veća snaga.

Toyota navodi da je po gradu moguće ostvariti čak do 80 posto vožnje na struju. U praksi, to se odnosi na svaku situaciju u kojoj je benzinac isključen, dakle, i onda kada usporavate, kočite ili stojite na semaforu. U to smo se i sami uverili tako što smo u meniju bord kompjutera odabrali ovu opciju.

Uz nešto pažljiviju vožnju, sa manje snažnim ubrzanjima, ovu cifru smo lako dostigli, pa čak i prestigli – maksimum nam je bio 84 posto vožnje sa isključenim benzincem.

Doduše, cifra se odnosi na vožnju započetu sa već zagrejanim motorom, a vrednost se resetuje prilikom svakog "paljenja" automobila.

Sa ukupno 184 konjske snage, Toyota C-HR omogućava vrlo žustru pa i sportsku vožnju.

Kao što smo već pomenuli, reakcija na komandu gasa je trenutna, pogotovo u "sport" modu. To se oseća ne samo po gradu, već i prilikom preticanja na magistrali, pa i na auto-putu.

Istina, C-HR najviše voli ravnomerna i konkretna ubrzanja, na šta odgovara brzim podizanjem brzine, bez lepljenja za sedište.

Automobil jasno reaguje na komandu gasa, sa odzivom koji svaki vozač voli – uz lako kontrolisanje ubrzanja i preticanja.

Zato (sada već i ne tako davno) uvedeno ograničenje od 130 kilometara na sat na našim auto-putevima jeste možda idealan tempo za ovaj auto, sa potrošnjom koja se u konstantnom režimu kreće oko četiri litra.

Toyota C-HR 2.0 hibrid ima nešto tvrđe ogibljenje, koje sprečava veća naginjanja karoserije čak i prilikom oštrih ulazaka u krivine.

Naravno, auto nije ekstremno sportski, ali ume dobro da zabavi, pa i da relaksira tišinom i odsustvom vibracija u svakodnevnoj vožnji.

Subvencije po dva osnova

Konačno smo dočekali trenutak da kupci hibrida i kod nas imaju nekakvu podršku države.

C-HR hibrid, bez obzira na motor, spada u grupu kod koje se ostvaruje subvencija od 2.500 evra prilikom kupovine vozila.

Osim toga, ne plaća se ni porez na upotrebu motornog vozila, što na zapreminu od 2.0 litra donosi još 100 evra uštede godišnje prilikom registracije.

Sam koči i prilikom parkiranja

Drugi po redu paket opreme, C-LUB, standardno ima parking senzore koji omogućavaju i automatsko kočenje prilikom parkiranja.

Auto sam koči u slučaju da vozač ne zakoči na vreme, kako bi se izbegla oštećenja karoserije.

Dakle, automobil ne možete da "zakačite" čak i kada ste neoprezni prilikom parkiranja unazad.

Minimalni troškovi održavanja

Toyotini hibridi su poznati po minimalnim troškovima održavanja.

Nema velikog servisa, nema zamene kaiševa, lanaca, plivajućih zamajaca a čak se i kočnice sporije troše jer hibrid prvo koči elektro-motorom, pretvarajući kinetičku energiju u električnu.

Dakle, menjaju se samo ulje, filteri i na svake dve godine kočna tečnost.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force C-LUB - specifikacije

Benzinski motor: zapremina 1987 ccm, snaga 112 kW (152 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 190 Nm pri 4400-5200 o/min, ukupna snaga sistema 135 kW (184 KS), menjač automatski, CVT

Elektromotor: sa permanentnim magnetom, snaga 80 kW (109 KS), maks. o. moment 202 Nm, maksimalan napon 650 V Baterije: Ni-MH, nominalni napon 216 V

Dimenzije D/Š/V (mm): 4390/1795/1565 mm, međuos. rastojanje 2640 mm, prtljažnik 358 l, rezervoar 43 l, pneumatici 225/50 R18, masa 1525 kg

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s, potrošnja 3,9/4,4/4,3 l/100 km, emisija CO2 92 g/km (NEDC), kombinovano 5,4 l/100 km (WLTP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu