Test: Toyota RAV4 Hybrid AWD-i Premium

Ne samo što ima haj-tek pogon sa benzincem i dva elektromotora, već ima i najbolju moguću opremu koju auto-industrija danas nudi. Uz sve to, Toyota RAV4 AWD je jedan od najštedljivijih 4x4 automobila na tržištu.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4600/1855/1685 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2690 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4600/1855/1685 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2690 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Toyota je prvi proizvođač u novijoj istoriji koji je započeo sa serijskom proizvodnjom automobila sa hibridnim pogonom na sva četiri točka, i to na Lexusu.

Prošlo je mnogo godina od tada, a sistem je u međuvremenu dodatno usavršen.

Ugrađen je u Prius ali i u novi RAV4. Suština je u dodatnom elektromotoru koji pokreće zadnje točkove.

U odnosu na konvencionalni 4x4 sistem razlika je velika, pre svega u uštedi mase jer nema kardana, a nema ni gubitaka koji odlaze na trenje.

Samim tim, smanjena je potrošnja a bolje su i performanse.

Sa druge strane, dobijeno je na vučnoj moći i većem obrtnom momentu.

Zadnji elektromotor ima 40 kW (54,4 KS) i 121 Nm, što uopšte nije zanemarljivo.

S obzirom da smo do sada testirali RAV4 sa standardnim hibridnim pogonom na prednje točkove, kao i atmosferskog benzinca sa 4x4 pogonom, radoznali smo da vidimo kako se ponaša Toyotin SUV sa dva elektromotora.

Spolja gledano, pa i iznutra, nema većih razlika između ove tri verzije. Zapravo, na vratima prtljažnika benzinac 4x4 ima oznaku AWD, dok je ovde nema.

Benzinac ima pet milimetara više odstojanje od tla. I to je sve.

Unutra, hibridi imaju drugačije instrumente, bez obrtomera, sa dominantnim ekonometrom, koji vozaču pokazuje odnos zahtevane snage i ekonomičnosti.

Najveća razlika sve tri verzije je u vidu prekidača smeštenog sa leve strane ručice menjača.

Modeli sa 4x4 pogonom imaju okrugli preklopnik; ne za izbor vrste pogona, jer se snaga automatski raspoređuje, već za izbor vrste podloge po kojoj se vozi kod benzinca, odnosno za "sport" i "eko" režim kod hibrida.

Da ne komplikujemo previše, hibrid AWD ima "trejl" (Trail) mod za ofroud vožnju. Sve drugo je isto.

U svakodnevnim uslovima vožnje, zadnji pogon u velikoj meri pomaže prilikom naglih ubrzanja, pogotovo pri punom gasu iz stanja mirovanja.

RAV4 sa prednjim pogonom bi nakratko proklizao dok elektronika ne obuzda mašinu, a ovde toga nema.

Inače, na dva mesta možete da pratite aktivaciju zadnjeg pogona – na centralnom displeju preko čuvenog dijagrama gde se prati kada rade elektro-motori a kada se baterije pune, ali i na displeju instrumenata, gde se prikazuje još i G sila.

Tako smo saznali da je uz prednji aktivan i zadnji pogon i to sve do četrdesetak na sat. Verujemo da bi se aktivirao i preko te brzine ako bi smo dali pun gas na klizavoj podlozi.

Nismo odoleli a da RAV4 sa dva elektromotora ne isprobamo i na lakoj terenskoj vožnji.

Čak i na vrlo strmim nagibima, gde bi sigurno proklizao sa prednjim pogonom, nema nikakav problem.

Jedino što može da vas "izda" su letnje gume, sa kojima se auto standardno isporučuje.

Za ekstremnije klizavu ili rastresitu podlogu (ne u javnom saobraćaju) preporučujemo "trejl" mod, uz isključivanje ESP-a, koji bi samo sputavao snagu motora.

Ovako elektronika ima ulogu blokade diferencijala, pa koči točak koji nema prijanjanje.

Za takve terene je zaista bitno da imate adekvatne pneumatike kako bi auto mogao da dâ svoj maksimum.

Posebno je zanimljivo šta se dešava na usponu, kada je neki od točkova u vazduhu. Elektronika toliko fino i nežno dozira snagu da imate osećaj kao da vozite terenca sa redukcijom, odnosno u sporohodnom režimu.

Dakle, nema katapultiranja, već je reakcija automobila sofisticirana i predvidiva.

Za razliku od nekih proizvođača koji sabiraju snage motora, Toyota je fer, pa deklariše povećanje ukupne snage sistema od svega četiri konjske snage u odnosu na standardnu hibridnu verziju sa prednjim pogonom.

Ovo je ujedno i najstartniji RAV4, sa ubrzanjem do stotke koje je za tri desetinke bolje u odnosu na verziju sa prednjim pogonom i skoro dve sekunde bolje u odnosu na standardni model sa benzinskim motorom.

Reakcija na komandu gasa i isporuka snage je trenutna, kao kod čisto električnih automobila.

Elektromotori pomažu u toj meri da je čak smanjena potreba benzinca da zalazi u visoke obrtaje, koji su inače neophodni kod automobila sa CVT menjačem kada se zahteva velika količina snage.

Ove je to slučaj samo pri visokim putnim brzinama. Na primer, vozite 130 km/h i želite da preteknete nekoga; iznenadiće vas sa kojom lakoćom Toyota ubrzava.

Inače, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 180 km/h i to je jedini minus za one koji bi auto vozili, na primer, Autobanom.

Kada smo već kod autoputa, treba reći i da se buka pojačava preko 130 km/h, što smo i očekivali, s obzirom na visinu i veliku čeonu površinu.

Zato je stabilnost na pravcu kao kod limuzine, bez potrebe za "lovljenjem" na volanu i sitnim korekcijama.

Zanimljivo je da je kapacitet baterije isti kao kod hibrida sa samo prednjim pogonom – 6,5 amper-časova.

Ipak, potrošnja je nešto veća, u proseku za oko pola litra više.

Ako po gradu pazite i vodite računa o intenzitetu ubrzanja tako da što više ide samo na struju, možete da dostignete prosek od 5,8 l/100 km.

Ni hibrid nije imun na kratke relacije jer zahteva rad benzinca kako bi se dostigla radna temperatura i pritisak.

Grejači kabine su električni, baš kao i kompresor klime, pa i pumpa vode, ulja…

Probali smo i "sport" mod, sa naglim ubrzanjima, bez da vodimo računa o struji. Čak i tada, potrošnja po gradu nije prelazila 7,0 l/100 km.

Inače, rezervoar je isti za sve verzije, pa sa 55 litara može da se pređe skoro hiljadu kilometara po gradu.

Pri 130 km/h treba računati na prosek od oko 8,0 litara, mada, kolone, radovi na putu, granice, ozbiljno smanjuje ovu cifru.

Dakle, RAV4 je sjajan i na duge staze, iako je glavna prednost hibrida upravo u gradskoj vožnji. Što je gužva veća i vožnja sporija, auto manje troši.

Ovo je pravi porodični auto. Nova generacija je "porasla", pa se vodi kao D segment, pogotovo od kako je uveden C-HR koji je krosover C segmenta.

Unutrašnjost je veoma prostrana, posebno prostor na zadnjim sedištima, gde bez problema sede i vrlo visoke osobe.

Prednja sedišta su šira, po ukusu Amerikanaca. Tapacirane površine su svuda, pa RAV4 deluje prilično luksuzno, pogotovo u najvišem paketu opreme.

Na spisku opreme je gotovo sve što auto-industrija danas nudi, a jedino nam je nedostajala masaža.

Standard je električno podešavanje kožnih sedišta sa memorijom za vozača, bežično punjenje telefona, hlađenje i grejanje u prednjim sedištima, grejači u zadnjim, otvaranje i zatvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom, JBL ozvučenje, grejač vetrobrana i mlaznica, pranje farova, kamera od 360 stepeni, upozorenje na mrtav ugao i bočni saobraćaj prilikom isparkiravanja unazad…

Dizel motora u ponudi nema. Hibrid je štedljiviji, manje zagađuje a i neuporedivo je jeftiniji za održavanje.

Nema velikog servisa; menjaju se samo ulja i filteri, dok se na svake dve godine menja kočna tečnost.

Ako, kojim slučajem, razmišljate o potencijalnim kvarovima, podsetićemo vas da Toyota ima iskustva sa hibridnom tehnologijom već pune 23 godine i da su među najpouzdanijim automobilima na svetu.

Od prošle godine uvedene su subvencije na hibride u iznosu od 2.500 evra. To što je motor zapremine 2.5 litara takođe nema značaj, s obzirom da se za hibride ne plaća taksa na upotrebu motornog vozila, pa su godišnji troškovi tek malo veći nego za Yarisa.

U svakom slučaju, verzija sa pogonom na sva četiri točka je skuplja za 2.500 evra u odnosu na onu sa prednjim pogonom.

Oprema je veoma bogata, pa već standardni RAV4 ima beskontaktno otključavanje i startovanje motora, prednje i zadnje parking senzore, električno otvaranje prtljažnika, alu felne prečnika 18 inča, LED farove, elektropreklopive retrovizore, automatsko kočenje, adaptivni tempomat, mogućnost poluautonomne vožnje sa automatskim održavanjem sredine saobraćajne trake (ruke obavezno moraju da budu na volanu) i snimanjem saobraćajnih znakova, automatsku aktivaciju dugih svetala, veliki multimedijalni displej sa kamerom za vožnju unazad…

Digitalni retrovizor

Najbolje opremljena verzija ima četiri kamere za praćenje situacije oko celog vozila, uključujući i prikaz iz ptičje perspektive, kao i opciju koja omogućava sličan efekat kao da je dron obleteo oko vozila.

Slika sa ovih kamera se, naravno, prikazuje na centralnom displeju, uz nekoliko mogućnosti promene ugla posmatranja.

Ipak, ono čime Toyota RAV4 može da se pohvali u odnosu na konkurente je digitalni unutrašnji retrovizor.

Osim što ima klasičnu funkciju, na dugme možete da ga pretvorite u monitor sa prikazom zadnje kamere čak i kada vozite, što inače nije slučaj sa rikverc kamerom koja se aktivira samo kada vozite unazad.

Kako se raspoređuje snaga?

Kao i benzinska 4x4 verzija, tako i hibrid ima prikaz raspodele snage na prednjim i zadnjim točkovima i to na dva mesta.

Možda najzgodniji za praćenje je dijagram hibridnog pogona na centralnom displeju, gde vidimo da zadnji motor radi do nekih 40 km/h prilikom ubrzanja iz stanja mirovanja.

Na drugom, u okviru displeja instrumenata, već možemo da vidimo i procenat raspodele. Pokazuje da odnos može da se kreće od 100:0 u korist prednje, pa sve do 20:80 u korist zadnje osovine.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota RAV4 Hybrid AWD Premium - specifikacije

Benzinski motor: zapremina 2487 ccm, ukupna snaga sistema 163 kW (222 KS), maks. o. moment 221 Nm pri 3600-5200 o/min, menjač planetarni, CVT

Elektromotori: sinhroni sa permanentnim magnetom, prednji 88 kW (120 KS), maks. o. moment 202 Nm, zadnji 40 kW (54,4 KS), maks. o. moment 121 Nm, baterije Ni-Mh, kapacitet 6,5 Ah, nominalni napon 244,8 V, maks. napon sistema 650 V

Dimenzije: 4600/1855/1685 mm, međuos. rastojanje 2690 mm, klirens 190 mm, napadni ugao 17,5 stepeni, izlazni ugao 20 stepeni, prtljažnik 580/1690 l, rezervoar 55 l, masa 1730 kg, maks. vučna moć 750/1650 kg, pneumatici 225/60 R18

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,1 s, potrošnja -/4,5/- l/100 km, emisija CO2 105 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu