Test: Škoda Kamiq 1.5 TSI Style

Najmanji Škodin SUV prijatno nas je iznenadio, pre svega svojom prostranošću i komforom, kvalitetnim motorom i ozbiljnom pojavom, što je dovoljno da privuče kupce kojima ne treba “našminkani” urbani krosover.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Dejan Potkonjak ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Kad se pre nešto manje od tri godine Škoda na tržištu Kine pojavila sa modelom nazvanim Kamiq, postalo je jasno da će gama SUV modela iz češke fabrike biti proširena i u Evropi.

Škoda se odlučila da u njenoj porodici automobila sa povišenim klirensom svi modeli nose imena koja počinju slovom K, kao što su se u matičnoj kući, Volkswagenu, odlučili za slovo T.

Škoda Kamiq 1.5 TSI: zapremina 1.498 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 5.000-6.000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1.500-3.500 o/min
Škoda Kamiq 1.5 TSI: zapremina 1.498 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 5.000-6.000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1.500-3.500 o/min

To su neke od sličnosti koje Škodini modeli decenijama unazad po automatizmu nose iz Volkswagen grupe, ali čini se da je sa modelom Kamiq i tu napravljen mali otklon – ne može se reći da je “preslikan”, kao što ni Seatova Arona nije “blizanac” iz VW grupe.

Oni su samo deo velike grupe rivala na koje je Kamiq naišao, sa idejom da se bori za svoj udeo na tržištu sa adutima sa kojima raspolaže.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.241/1.793/1.553 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2.651 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.241/1.793/1.553 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2.651 mm

Prvi pogled na Kamiq ukazuje da je on drugačiji i od ostalih Škoda.

Dobio je svetlosne grupe koje svojom pozicijom na prednjem delu i u kombinaciji sa sad već prepoznatljivom maskom sa “upuštenim” logotipom u sredini, podsećaju na druga dva Škodina automobila na “K”, ali je razlika očigledna s obzirom da se na modelu Kamiq LED grupe nalaze iznad standardnih farova.

U sebi kriju “trčeće” pokazivače pravca, što je prvi put da Škodini modeli poseduju nešto takvo, pa se za Kamiq već zbog toga može reći da je atraktivniji od ostalih modela iz game.

Kad smo kod svetala, treba pohvaliti i rešenje zadnjeg dela vozila, s obzirom da efektne “bumerang” svetlosne grupe, podeljene između C stuba i petih vrata, bez problema mogu da pristaju i mnogo ozbiljnijem automobilu kad je reč o gabaritima.

A Kamiq je, inače, najmanji od tri Škodina SUV-a. Njegove jednostavne linije to i ne mogu da sakriju, ali su zato veoma vešto prikrile pravo iznenađenje koje otkrivate prvom prilikom kad se nađete u kabini.

Kamiq je, naime, dugačak samo oko 4,25, a širok oko 1,80 metara. Saznanje o dimenzijama svakog navodi da ne očekuje ništa posebno od kabine, ali smeštanjem na vozačku poziciju vrlo brzo postane jasno da su inženjeri odradili sjajan posao za putnike “u prvom redu”.

Zato sledi brzi prelazak na zadnju klupu, gde se vidi novo iznenađenje - vrata koja se velikodušno široko otvaraju, omogućavaju lak ulazak i smeštanje na zadnju klupu na kojoj je moguće da se tri osobe prosečne visine i težine prevoze sasvim komforno.

Klupa je deljiva i omogućava pristup i kombinovanje sa prtljažnim prostorom koji, opet, u svom segmentu navodi na pitanje gde li su dizajneri samo našli toliko prostora, bez kompromisa u pomenutim celinama?

Prtljažnik, naime, raspolaže sa čitavih 400 litara osnovne zapremine, koliko nudi retko koji rival u segmentu. Pri tom je prostor veoma praktičan, uključujući plastične kuke na bočnim ivicama - kako bi se lakše prevozio manji teret ili ”bakaluk” iz prodavnice - i podesivi dupli pod.

Praktična je i kabina, kad je reč o prostoru za sitnice, preko vrata sa veoma uspelo dizajniranim elementima (koji veoma lako odvlače pogled sa detalja koji se i dalje izrađuju od jeftinije, tvrde plastike), kao i prostorom za flaše od 1,5 litara, preko centralne konzole i nosača za mobilni telefon i “ostave” za “ključ” za startovanje motora pritiskom na dugme, do fioke ispred suvozača i između dva sedišta.

Naravno, neizostavni su i USB priključci koji su lako dostupni napred, ali (u “stajl” paketu) i putnicima na zadnjoj klupi.

Prtljažnik: 400/1.395 l
Prtljažnik: 400/1.395 l

Kamiq je komforan i u vožnji. Višednevni test pokazao je da se odlično snalazi u urbanim sredinama, što bi trebalo da mu je osnovni “životni prostor”, a pozitivna ocena stiže i kad je reč o vožnji na otvorenom putu.

Škoda se nije razbacivala skupocenim sistemima ogibljenja, a ugrađeni je sasvim dovoljan da bez problema guta rupe i neravnine, pa se jedino nešto manja doza komfora pojavljuje u bržem prolasku kroz krivine, kad Kamiq podseti vozača da se ipak radi o vozilu sa povišenim klirensom, bez sportskih pretenzija.

Problemi se ne javljaju ni kad je reč o motoru, koji nas je takođe prijatno iznenadio. Reč je o poznatom 1.5-litarskom TSI agregatu sa više nego dovoljnih 150 konjskih snaga koji se pokazao kao odličan par sa sedmostepenim DSG menjačem.

Možda pod kompletnim pozitivnim utiskom oko automobila, učinilo se da dobro poznati delovi pogonskog mehanizma mnogo bolje sarađuju u modelu Kamiq nego u nekim drugim vozilima Volksvagenove grupacije.

Postoji mogućnost i da se prilično “sveži” Škodin model dobro uklopio u unapređenje menjačke kutije koja je pretrpela sitne promene u odnosima stepena prenosa, kako bi se odgovorilo na nove zahteve vezane za emisiju CO2.

Kako god bilo, sve je delovalo prilično tečno, automobil je pokazao startnost, a bio je odlučan i u trenucima kad je trebalo snažno pritisnuti papučicu gasa prilikom određenih manevara – TSI je reagovao uz minimalnu “zadršku”, pokazujući da vozač na njega može da se osloni u svakom trenutku.

Dodatna pogodnost je optimizacija rada deaktiviranjem dva cilindra, kad je na krstarećim brzinama motor rasterećen, a dobijaju se i niže cifre kad je reč o potrošnji.

Teško je proceniti na koliko prodatih primeraka modela Kamiq Škoda može da računa u ovom trenutku, ali činjenica je da su uspeli da naprave još jedan kvalitetan automobil koji i te kako ima šta da ponudi na sve većem bojnom polju zvanom “urbani krosoveri”.

Naravno, jasno je da nije igrano na kartu avangardne atraktivnosti i pokušaja da se zađe u grupu “lepotana” nastalih uticajem Nissana Juke, već je čitava priča oko modela Kamiq prilično proračunata.

Kad je reč o Evropi, on će cenovno odgovarati mnogima kojima je potreban funkcionalan i kvalitetan porodični automobil, a nemaju mogućnosti za nabavku nečeg iz višeg segmenta, poput Škode Karoq.

Početna cena Škode Kamiq u Srbiji iznosi 15.348 evra, a najjeftinija verzija u &stajl& paketu opreme staje 18.804 evra
Početna cena Škode Kamiq u Srbiji iznosi 15.348 evra, a najjeftinija verzija u "stajl" paketu opreme staje 18.804 evra

Kamiq ih neće razočarati, kao što sa njim neće biti mogućih problema posle određenog vremena, kad rivali dizajnirani za ovo vreme već za nekoliko godina budu potpuno “demode” u svom izgledu.

Kamiq sa svojom “kutijastom” formom izgleda dovoljno ozbiljno da potrebama jednako ozbiljnih kupaca može da odgovara na duži vremenski period.

Dobar suvozač

Kamiq od osnovnog paketa opreme obiluje ozbiljnim sistemima za pomoć vozaču, kao što su asistencija prilikom napuštanja trake, asistencija kočenja u gradu, zaštita pešaka i slično.

Svi sistemi su veoma efikasni, a na testu smo se uverili u rad sistema za sprečavanje napuštanja trake koji, u slučaju da, na primer, promenu trake ne označite pokazivačem pravca, vrlo odlučno zakreće volan ka traci u kojoj se nalazite čime, jasno je, predstavlja dobar sistem asistencije u slučaju zamora kod vozača.

Vrhunska multimedija

Nemaju sve verzije Kamiqa iste multimedijalne sisteme, a mi smo imali sreću da je u testiranom primerku, u “stajl” paketu opreme, za informacije, upravljanje sistemima i zabavu, bio zadužen Bolero sa 8-inčnim ekranom sjajne rezolucije i izuzetnim dizajnom.

Za pohvalu je odluka Škode da određene komande zadrži na “analognom” nivou, s obzirom da je ponekad teško upravljati, recimo klima-uređajem, dok je vozilo u pokretu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Škoda Kamiq 1.5 TSI Style - specifikacije

Motor: 4 cilindra, zapremina 1.498 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 5.000-6.000 o/min, maks. obrtni moment 250 Nm pri 1.500-3.500 o/min, menjač 7-stepeni automatski

Dimenzije: D/Š/V 4.241/1.793/1.553 mm, međuosovinsko rastojanje 2.651 mm, prtljažnik 400/1.395 l, rezervoar 50 l, masa 1.277 kg, pneumatici 205/55 R17

Performanse: Maks. brzina 212 km/h, 0-100 km/h 8,4 sek, potrošnja 6,4/5,1/4,3 l/100 km, emisija CO2 115 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu