Test: BMW 118i – čistokrvni bavarac

Auto koji testiramo je pravi dokaz da za čuveni BMW osećaj u vožnji ne mora da se izdvoji mnogo para. Čak i najslabiji motor može da pruži veliko zadovoljstvo.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4319/1799/1434 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4319/1799/1434 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać ; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Pravi ljubitelji BMW automobila ostali su ne malo iznenađeni kada je predstavljena nova Serija 1.

Prednji pogon i trocilindarski motor na prvu loptu deluju kao odustajanje od tradicije.

Zato smo odlučili da na test preuzmemo upravo najjeftiniju verziju "jedinice" i lično se uverimo u to koliko je novi Bavarac dostojan imena koje nosi.

BMW 118i: zapremina 1499 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 4600-6500 o/min; maks. o. mom. 220 Nm pri 1480-4200 o/min
BMW 118i: zapremina 1499 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 4600-6500 o/min; maks. o. mom. 220 Nm pri 1480-4200 o/min

Na međunarodnoj prezentaciji održanoj u Minhenu imali smo prilike da testiramo dve verzije nove Serije 1 – 118d sa izuzetno bogatom opremom i M135i, sa maksimalnom opremom, najjačim motorom i pogonom na sva četiri točka.

Mnogi kupci BMW automobila sebi mogu da priušte ovako "napakovane" verzije, ali nas je zanimalo šta će dobiti oni koji žele osnovnu verziju, sa tek nekoliko dodataka.

Dobro, ne baš osnovnu, ali drugu po redu, s obzirom da postoji i 116i sa 109 konja. Tako je izbor pao na BMW 118i, čija cena počinje od 24.990 evra sa PDV-om.

Spolja gledano, nema nikakvih kompromisa. Auto je elegantan, čak i sa alu-felnama prečnika 17 inča koje uopšte ne deluju malo.

Inače, one su standardni deo "sport lajn"“ paketa, za koji je potrebno doplatiti oko dve hiljade evra.

Za taj iznos dobijaju se i sportski volan, specifične lajsne i drugi detalji, kao i ono najvažnije – sportska sedišta.

BMW inače ima nekoliko varijacija na tu temu. Nisu ovo kadice kao na "M sport plus" opremi, ali imaju sve što vam treba da telo bude relaksirano i da osetite pun kapacitet ogibljenja koje prkosi G sili.

Pre svega, imaju mogućnost podešavanja nagiba i dužine donjeg dela, što je posebno bitno visokim ljudima kojima je potrebno da osete oslonac celom dužinom butine.

Zatim, tu je elektropodešavanje širine podrške u naslonu, tako da će i oni sitnije građe biti čvrsto prikovani za sedište u krivinama, dok krupnijima neće biti tesno. Na kraju, sedi se vrlo nisko, baš kao što smo navikli u BMW modelima.

U poređenju sa drugim hečbek modelima C segmenta slične opreme i motorizacije, Serija 1 je po pitanju ergonomije i sedenja ubedljivo najsportskija.

Volan ima veliki hod po dubini i visini, tako da svako može da pronađe odgovarajući položaj.

Moramo da pohvalimo kvalitet završne obrade i izbor materijala koji su na najvišem nivou kada je u pitanju C segment.

Površine meke na dodir su svuda. Ovde nema mnogo aluminijumskih detalja, osim na konzoli oko ručice menjača.

Naravno, materijal može da se bira, uključujući i drvo. U našem slučaju, test primerak ima pijano lak za koji je potrebno često brisanje.

S obzirom da je oprema praktično osnovna, klima-uređaj je automatski ali sa jednom zonom.

Slično je i sa opcijama koje podešavate preko multimedijalnog displeja. Nema navigacije, mada ima ambijentalno osvetljenje i u atraktivnim lajsnama u vratima i na komandnoj tabli.

Dizajnirane su tako da deluju kao užaren komad metala, pogotovo kada se podesi narandžasta boja.

Kada smo već kod toga, osvetljen je prostor za noge napred i nazad. Drugim rečima, auto uopšte ne izgleda siromašno.

Čak i analogni instrumenti hoće da "prevare". Pomislite da su digitalni, međutim, dizajneri su se poslužili trikom.

Iza mat crnog stakla nalaze se analogne brojke i kazaljke sa velikim intenzitetom pozadinskog osvetljenja.

Tako je postignut efekat kao da su digitalni, pre svega zbog velikog kontrasta. Kada je auto "ugašen", instrumenti se ne vide, već mat staklo ostavlja utisak isključenog displeja.

Kao što rekosmo, trocilindarski motor zapremine 1.5 litara sa 140 "konja" je drugi po redu motor u gami Serije 1, bar kada su benzinci u pitanju.

Manuelni menjač je takođe standard, dok je na test primerku doplaćen automatizovani sa sedam brzina.

Da ne bude zabune, ovo nije klasičan automatik, već automatizovani sa dve lamele. Malo manje je sofisticiran kada se uparkiravate, s obzirom da robot pritiska kvačilo, pa hoće da cimne kada se pušta kočnica ali i kada se iz stanja mirovanja dodaje lagani gas.

Sve u svemu, odnosu na konkurentske menjače iste tehnologije je u samom vrhu po pitanju uglađenosti, ali je ipak manje sofisticiran u odnosu na klasičan osmostepeni automatik koji se ugrađuje uz jače motore.

Na svu sreću, ovde nema proklizavanja kao kod nekih konkurenata, već je sklop projektovan i programiran tako da pruži najbolji mogući komfor ali i performanse.

U vožnji praktično i ne možete da osetite razliku. Nema nikakvog "razmišljanja" elektronike i čekanja, već je auto u svakom trenutku spreman da trenutno odreaguje.

Kao i kod ostalih BMW modela, "sport" i "komfort" režimi se ozbiljno razlikuju po svom karakteru.

"Komfort" se trudi da rano menja brzine, pa obrtaji padaju na oko 1300 tokom uobičajenih ubrzanja.

To je za trocilindarski motor izuzetno niska vrednost; tada bi trebalo da su vibracije dosta izražene, međutim, inženjeri su se potrudili da putnici to uopšte ne osećaju.

Jedino kada se primeti da mu "fali" cilindar je kada se motor startuje (tada se zatrese) i kada je na preko 4000 obrtaja (samo po zvuku). Generalno je toliko uglađen u radu da o konstrukciji uopšte ne razmišljate tokom vožnje.

"Komfort" režim obezbeđuje prilično nisku potrošnju za 1.5 litarskog benzinca od 140 "konja".

Bulevarska vožnja obezbeđuje prosek od oko sedam litara i to na kratkim relacijama sa hladnim motorom.

Maksimum koji smo zabeležili bio je devet litara, ali sa isključenim start-stop sistemom, u ekstremnoj gradskoj gužvi sa više stajanja nego vožnje, i sa dodatnim radom u mestu za potrebe fotografisanja.

Pri svemu tome, nimalo nismo bili nežni sa ubrzanjima. Štaviše, najčešće smo koristili "sport" mod, koji je prava radost za vozača.

Možda zvuči preterano kada se kaže da mašina od 140 KS može da pruži zadovoljstvo, ali "sport" režim to zaista može.

Velika je razlika u ubrzanju i međuubrzanju, daleko je oštriji i agresivniji, i jednostavno ne dolazite u situaciju da ste propustili prestrojavanje zbog toga što ne raspolažete sa dovoljno snage.

BMW 118i vas neće ostaviti na cedilu čak i na auto-putu, mada tu već zahteva da ručica menjača bude prebačena u položaj ulevo.

Kao i kod ostalih modela bavarskog proizvođača, to je dodatni "sport" mod koji motor drži na još višim obrtajima i to za oko 1500 o/min.

U tom režimu je maksimalno spreman na međuubrzanja a ono što sledi je pravo iznenađenje, pogotovo kada se setite da ima "samo" 140 konjskih snaga.

Za prosečnog vozača, slobodno možemo da kažemo, ovo je sportska mašina. Inače, pri 130 km/h je na niskih 2300 obrtaja i tada troši svega oko šest litara, što je veoma dobar rezultat, skoro na nivou dizela.

Najbolje tek dolazi! Da je BMW uvek BMW dokaz je i osnovna verzija 118i koju testiramo. Ne samo u pogledu doživljenog osećaja kvaliteta, ergonomije, opreme i performansi, već i po pitanju dinamike vožnje, odnosno upravljanja.

Činjenica da Serija 1 ima prednji pogon, nije promenila način na koji se vozi. Krivine su prirodna sredina za ovaj auto, pogotovo kada se kroz njih prolazi velikom brzinom.

Nema govora o naginjanju, a osećaj za volanom je još bolji nego kod GTI verzija nepremijum proizvođača.

Posebno moramo da istaknemo sjajno prenošenje informacija sa podloge. Servo je sportski podešen čak i u "komfort" režimu; težak je taman koliko treba da bude, ni previše ni premalo. Jednostavno, osećate asfalt na svojim rukama.

Tačno je da je čak i u osnovnoj varijanti novi BMW Serije 1 vrlo sportski, ali to ne znači da je manje prijatan za vožnju nekome ko možda nema sportski afinitet.

Štaviše, takvog vozača će vrlo lako razmaziti i podići će mu kriterijume.

Nije pretvrd, naprotiv. Kaldrmu i druge sitne neravnine dobro upija; sa druge strane pruža jedinstveni osećaj bezbednog suprotstavljanja G sili. I sve to po pristupačnim cenama…

Prtljažnik u dva nivoa

Prtljažnik: 380/1200 l
Prtljažnik: 380/1200 l

Kao i svaki noviji BMW, Serija 1 nema rezervni točak. Po želji mogu da se poruče run-flat pneumatici a umesto njih stiže komplet za reparaciju.

Polica duplog dna je luksuzno konstruisana. Može da se preklopi na pola a ima i sopstvene šarke, koje ostaju zabravljene u otvorenom položaju.

Sportska sedišta za preporuku

BMW ima nekoliko vrsta sportskih sedišta koja su pripremljena za Seriju 1. Čak i osnovna su po meri probirljivijih vozača.

Imaju mogućnost podešavanja širine naslona, štelovanje dužine ali i nagiba donjeg dela.

Drugim rečima, obezbeđeno je komforno sedenje bez obzira na gabarite vozača.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW 118i - specifikacije

Motor: 3 cilindra, zapremina 1499 ccm, snaga 103 kW (140 KS) pri 4600-6500 o/min, maks. o. moment 220 Nm pri 1480-4200 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4319/1799/1434 mm, međuos. rastojanje 2670 mm, prtljažnik 380/1200 l, rezervoar 42 l, masa 1320 kg, pneumatici 225/45 R17

Performanse: maks. brzina 213 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,5 s, potrošnja 7,0/4,3/5,7 l/100 km, emisija CO2 129 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu