Test: BMW 640i xDrive Gran Turismo – kroj po meri

Praktičan kao karavan, lep kao najatraktivniji kupe, brz kao vrhunski sportski auto, luksuzan, komforan i udoban kao najprestižnija limuzina. Ukratko, to je opis nove Serije 6 Gran Turismo.

Podeli
BMW 640i xDrive GT: zapremina 2998 ccm; snaga 250 kW (340 KS) pri 5500-6500 o/min; maks. o. mom. 450 Nm pri 1380-5200 o/min
BMW 640i xDrive GT: zapremina 2998 ccm; snaga 250 kW (340 KS) pri 5500-6500 o/min; maks. o. mom. 450 Nm pri 1380-5200 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

O ukusima se ne raspravlja, ali ovaj put moramo. Često auto koji vozite ili odeća koju nosite reflektuje afinitete vlasnika.

Tako i ovaj primerak koji testiramo. Predstavljamo vam auto koji se proizvodi serijski ali je van svih klišea i nije deo konfekcije.

BMW Serije 6 Gran Turismo je kao najfinije odelo skrojeno po meri vlasnika, kombinujući najbolje iz sveta tehnike, dizajna i komfora.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 5091/1902/1540 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3070 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5091/1902/1540 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3070 mm

Ovo je kupe sa 5 vrata, liftbek oblikom karoserije, sa mehanikom Serije 7 i praktičnošću porodičnog automobila.

Dakle, ima najbolju moguću tehniku, ali je spakovan tako da ne izgleda kao da vam je potreban šofer.

Napravljen je da vlasnik bude vozač, da uživa u svakom deliću vrhunskog inženjeringa, ali tako da ne bude previše upadljiv.

"Šestica GT" je pravi skriveni biser koji se ne razmeće prenaglašenim detaljima, kao što je slučaj kod konkurenata, koji, kao da žele da kažu, vidite me, ja sam poseban.

Za diskreciju je zaslužan i imidž koji se povezuje sa Serijom 5, a zapravo, nemaju mnogo toga zajedničkog.

Mehanička platforma je preuzeta sa Serije 7, uključujući i dimenzije; konkretno, širina i međuosovinsko rastojanje su identični.

Na svakom primerku je standard zadnje samopodešavajuće vazdušno ogibljenje, koje je uvek na istoj visini bez obzira na opterećenost automobila.

Test primerak ima mnogo dodatne opreme, između ostalog, i vazdušno ogibljenje na obe osovine, pogon na sva četiri točka i upravljanje i na zadnjim točkovima.

Naziv prethodnika, Serija 5 GT, je još jedan krivac koji nas je naterao da pomislimo da je ovo kupe sa petora vrata na bazi Serije 5.

Isto možemo da kažemo i za fabrički kod "G32" koji deli sa aktuelnom "peticom" (G30). U odnosu na nju je, zapravo, sve drugačije izuzev standarda primenjenih u enterijeru.

Farovi, prednja maska i bočne škrge su kombinacija "petice" i "sedmice", dok dužina haube u potpunosti odgovara najvećoj limuzini.

Unutrašnjost je takođe kombinacija "petice" i "sedmice". To znači da dugmići i tasteri nisu presvučeni aluminijumom kao na "sedmici" ali je zato kožom obložena čak i centralna konzola između sedišta.

Putnici pozadi nemaju mogućnost da pomeraju suvozačevo sedište, da kontrolišu ozvučenje, da prate navigaciju, podešavaju zavesice na prozorima...

Ipak, i dalje možete da naručite parfem u sistemu klimatizacije sa četiri zone, vrhunska sedišta sa masažom kod kojih se posebno podešava dužina, zatim širina donjeg i leđnog dela, ali i nagib gornjeg dela naslona tako da imate osećaj kao da vas sedište grli.

Zadnja sedišta su projektovana za tri osobe. Imaju dodatne jastučiće u naslonima za glavu, a tu je i električno podešavanje nagiba naslona.

Prostor za noge je kao u "sedmici". I ne samo to. S obzirom na zakošenu liniju krova očekivali smo nešto manje mesta za glavu, međutim, BMW nas je iznenadio.

Sa maksimalnim komforom sede i vrlo visoke osobe baš kao u najvećoj limuzini.

Koža je i u tapacirungu zadnjih vrata, sa istaknutom GT oznakom iznad Harman Kardon zvučnika. Ambijentalno osvetljenje se podrazumeva, a na korisniku je da odabere boju.

Prtljažnik je nešto po čemu je BMW Serije 6 GT više nego poseban. Ima zapreminu od čak 610 litara, što je sto litara više nego ranije.

Doduše, sada ne postoji mogućnost dvodelnog otvaranja prtljažnih vrata, već se otvaraju isključivo cela, sa staklom. Elektrika je standard na svakoj verziji.

Isprobali smo i otvaranje-zatvaranje zamahivanjem nogom; radilo je baš svaki put, što nije slučaj kod automobila "za obične smrtnike".

Vožnja je poseban doživljaj. Odmah je jasno da sedite za volanom "sedmice" a ne "petice".

Vazdušno ogibljenje na prednjoj i zadnjoj osovini je za svaku preporuku. Bez njega, jednostavno, doživljaj nije potpun. Način na koji auto nežno "zapliva" preko neravnina je neverovatan, bilo da se vozite auto-putem velikim brzinama ili ste u gradskoj vožnji.

Kočenja i ulasci u krivine su skoro neprimetni jer se adaptivni amortizeri ponašaju tako da maksimalno eliminišu naginjanje karoserije.

Isto se odnosi na sitne neravnine – gotovo su neosetne, uključujući i vožnju po kaldrmi. Jednostavno, osećaj je kao da se vozite na magičnom ćilimu.

Ono najbolje tek dolazi. Delta Motors nam je na test ustupio "šesticu GT" sa oznakom 640i. To znači da je pod haubom trolitarski redni "šestak" sa 340 konjskih snaga i to najnovija generacija fabričkog koda "B58".

Iako je ovo njegova najslabija varijanta, ostavlja bez daha. Ne smeta mu ni masa od 1.910 kilograma da vas trenutno zakuca za sedište, čak i ako vozite 160 km/h i date pun gas.

Auto će poleteti, kao da ubrzava sa 60 km/h.

Jeste da je zvučna izolacija na nivou najbolje BMW limuzine ali i dalje do putnika dopire prigušeno režanje moćnog "šestaka" na visokim obrtajima.

Moramo da priznamo da nam je u "sport" modu nedostajao i sportski zvuk izduva, i to je jedino što bismo dodatno ugradili na ovu fantastičnu porodičnu lađu.

Fenomenalno programiran osmostepeni ZF automatski menjač bespogovorno prati svako raspoloženje vozača, kao da su ga najbolji psiholozi projektovali a ne inženjeri.

Jednostavno, čita misli i reaguje trenutno, bez i najmanjeg zbunjivanja, oklevanja ili bespotrebnog zadržavanja obrtaja. Zahvaljujući njemu, 340 "konja" i 450 njutn-metara pružaju svoj maksimum, u bilo kom režimu.

Sa ovakvom mašinom ne možete da budete neraspoloženi, ali ni nesrećno oženjeni.

Priznajemo, nismo isprobali "eko" mod, ali ono što nas je fasciniralo je koliko se uglađeno ponaša u svakodnevnoj vožnji. Za razliku od nekih konkurenata, nema neuglađenog trzanja kada na malim brzinama dodate gas.

BMW 640i GT može da bude izuzetno pitom. Brzine menja već na 2000 obrtaja a menjač se trudi da po gradu motor drži na oko 1500 o/min. Štaviše, vrlo često dozvoljava da obrtaji padnu i na neverovatnih 1100 o/min, što mu ne smeta da opušteno i trenutno ubrza.

Nije ni čudo, kad maksimalni obrtni moment isporučuje već na izuzetno niskih 1380 o/min. Praktično, ubrzava i bez gasa.

Sve to je rezultovali i relativno niskom potrošnjom za skoro dve tone težak i izuzetno snažan auto. Prosek po gradu je oko 12 l/100 km, dok pri 130 km/h na instrument tabli očitavamo oko 9,5 litara i 1900 obrtaja.

Na kraju, vraćamo se na više nego specifičan koncept. On je kupe, on je limuzina, on je sportski ali i porodičan automobil. On je prerušena "sedmica".

BMW 640i xDrive GT je auto koji ne može i ne treba svako da razume. Kreiran po ukusu Evropljana, sa naglaskom na civilizacijske tekovine. Jednom rečju – privilegija.

Podešavanje visine vozila

Uz ručicu menjača smešten je taster koji omogućava promenu visine vozila. Možete da ga podignete za 20 milimetara ukoliko se ukaže potreba i tako povišen može da se vozi do 35 km/h, posle čega se spušta na standardni nivo.

Mi smo uživali u onoj drugoj opciji – spuštanje omogućava deset milimetara niže odstojanje od tla.

Čak i ako ne kliknete na taster, auto će se sam spustiti u "sport" modu, ili u standardnom pri brzinama većim od 120 km/h.

Spojler poboljšao aerodinamiku

Još jedna od atrakcija na BMW-u 640i GT je zadnji spojler. Njegova primena je drastično poboljšala koeficijent aerodinamike u odnosu na prethodnika, sa 0,29 na 0,25 Cd.

Naravno, njegova funkcija je i da poboljša stabilnost pri velikim brzinama, koje su prirodno okruženje za "šesticu gran turizmo".

Možete manuelno da ga izvučete pritiskom na taster pored ručice menjača. Ukoliko to ne uradite, izvući će se sam, pri brzinama većim od 110 km/h. Isto tako, uvući će se automatski ukoliko brzina padne na manje od 70 km/h.

Poluautonomna vožnja

BMW neprestano usavršava svoje sisteme poluautonomne vožnje. Aktiviraju se preko leve grupe tastera na volanu.

Auto sam održava sredinu trake u krivinama, sam koči i ubrzava uključujući i potpuno automatsko zaustavljanje.

Sada je vreme zaustavljanja produženo; BMW će automatski pratiti kolonu u stani-kreni vožnji ukoliko vreme zaustavljanja nije duže od 30 sekundi. Sve ovo radi u opsegu od 0 do 210 km/h.

Velika novina je automatsko prestrojavanje na auto-putu. Kratki klik na ručicu migavaca standardno aktivira tri "paljenja", a njeno zadržavanje u tom položaju aktivira automatsko prestrojavanje.

Naravno, ruke i dalje moraju da budu na volanu iz razloga bezbednosti, iako auto sve obavlja sam.

Ogroman prtljažnik je izuzetno praktičan. Ima potpuno ravne bočne ivice i nizak prag utovara.

U skladu sa klasom automobila, polica duplog dna ima sopstveni amortizer kako biste lakše pristupili pregradama ispod nje.

Obaranjem naslona zadnjih sedišta podeljenih u razmeri 40:20:40 dobija se ogroman prostor u kome mogu da se prevezu i dugački kabasti predmeti.

Automatsko parkiranje

BMW ima specifičan sistem automatskog parkiranja koji radi tako što vozač iz razloga bezbednosti mora da drži pritisnuto dugme sa oznakom "P" pored ručice menjača.

Naravno, prethodno auto mora da skenira parking prostor.

Nezaobilazne su sve četiri kamere sa prikazom gornjeg rakursa, odnosno ptičje perspektive. Interesantno je da senzori mere i da li imate dovoljno mesta za otvaranje vrata, što je zgodno na uskim parking mestima.

Oprema najviše klase

Samo nebo je granica kada je u pitanju oprema koju nudi BMW. Testirani auto je opremljen sistemom za meko zatvaranje, odnosno privlačenje vrata, tako da nema lupanja.

Automatska aktivacija dugih svetala čiji snop "preskače" druge automobile se podrazumeva, baš kao i kontrola ozvučenja gestikulacijom.

Ko želi, može da poruči masažere u sedištima, bežično punjenje telefona, parfem za ventilacioni sistem, veliki aluminijumski ključ sa displejem preko koga daljinski može da uparkirava ili isparkirava auto iz garaže, da programira "vebasto"...

Cena

Cena BMW-a Serije 6 GT počinje od 57.990 evra. Toliko košta 620d sa 2.0 motorom od 190 "konja", a identična cena je i za 630i, koji pokreće benzinac iste zapremine od 258 KS.

Testirani 640i xDrive GT košta 66.100 evra bez dodatne opreme.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW 640i xDrive Gran Turismo - specifikacije

zapremina 2998 ccm
snaga 250 kW (340 KS) pri 5500-6500 o/min
maks. o. moment 450 Nm pri 1380-5200 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
dimenzije 5091/1902/1540 mm
međuos. rastojanje 3070 mm
prtljažnik 610/1800 l
rezervoar 68 l
masa 1910 kg
pneumatici 245/45 R19
maks. brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 5,3 s
potrošnja (fabrička) 10,9/6,7/8,2 l/100 km
emisija CO2 187 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu