Test: Mazda CX-3 G121 Revolution

Mazda CX-3 je i dalje jedan od najsofisticiranijih SUV modela B segmenta. Posle skoro četiri godine, usledio je redizajn. Doneo je fina podešavanja, dostojna premijum segmenta.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Auto magazin Test tim; Foto - Auto magazin

Za poslednje četiri godine imali smo priliku da se u više navrata družimo sa Mazdom CX-3.

Testirali smo skoro sve verzije i slobodno možemo da kažemo da je ovo jedan od najsofisticiranijih SUV automobila B segmenta.

Po mnogim detaljima ozbiljno zalazi među premijum modele, pogotovo posle redizajna.

Sa druge strane, kritičari navode nepraktičnost kao najveću manu, tačnije nedovoljnu prostranost kabine. Istina, Mazdini konstruktori ciljnu grupu ovog automobila nisu zamišljali na način na koji su to uradili neki proizvođači niskobudžetnih modela.

CX-3 je konceptualno potpuno drugačiji auto u odnosu na njih. Pozadi je skromniji prostor za putnike, pogotovo ako napred sede visoke osobe.

Naravno, to ne znači da iza njih ne može da se sedne, ali nije za duže relacije.

Jednostavno, CX-3 nije zamišljen kao auto koji bi trebalo da posluži kao jedini prevoz u višečlanoj porodici, sa kojim bi se išlo na more, a ponekad preterala i po koja veš-mašina ili odradio neki prevoz za potrebe malog biznisa.

Sa druge strane, CX-3 je ubedljivo najotmeniji u klasi u pogledu materijala i završne obrade.

Kompletna komandna tabla je od meke plastike, a bogato tapacirane površine eko-kožom se nalaze u vratima pa čak i na centralnoj konzoli, što je zaista redak slučaj u B segmentu.

Osim toga, CX-3 je među malobrojnim modelima u klasi koji ima pogon na sva četiri točka i ne samo to; dvolitarski atmosferski benzinac je takođe jedinstven među konkurentima.

Doduše, i ovde ima dežurnih kritičara koji tvrde da je to težak motor i da mnogo troši. Naravno, reč je o ljudima koji nikada nisu seli u neku od novijih Mazdi.

Nije nam cilj da omalovažavamo, branimo ili kritikujemo bilo koga, ali ovakav auto je, na žalost, konstruisan bez namere da se dopadne prosečnom kupcu u Srbiji, već onima viših platežnih sposobnosti kojima nije prioritet najprostranija kabina i gepek, već visok kvalitet materijala, završne obrade, lajfstajl izgled i naravno – vrhunska tehnologija.

Na test smo preuzeli model sa oznakom „G121 revolušn“. Reč je o četvrtom po redu od ukupno šest paketa opreme, slabijom verzijom atmosferskog 2.0 benzinca sa 121 konjskom snagom i pogonom na prednje točkove.

Može se reći da je ovo sama sredina ponude, s obzirom da, osim opreme, skuplje varijante imaju snažniji motor iste zapremine od 150 „konja“, automatski menjač i pogon na sva četiri točka.

Naravno, sve navedeno je moguće kombinovati, pa sa sve novim dizelašem čija je zapremina povećana sa 1.5 na 1.8 litara, cenovnik Mazde CX-3 broji ukupno 25 verzija.

Prtljažnik: 350/1.260 litara
Prtljažnik: 350/1.260 litara

Auto može da se nabavi već od 16.790 evra, a test primerak košta 21.290 evra. Kod Japanaca volimo to što nema mnogo toga za doplatu, a već bazni modeli sadrže ozbiljnu količinu opreme.

Redizajnirana Mazda CX-3 se lako prepoznaje po novim svetlima i prednjoj masci. Ako niste baš sigurni, zavirite u unutrašnjost - električna „ručna“ je novitet - sada je standard u svakom modelu.

Omogućila je više mesta za sitnice, pa su Japanci iskoristi priliku da naprave pregradu za čaše. Bolje verzije imaju enterijer presvučen pravom kožom.

Komande automatske „klime“ i dalje izgledaju analogno. Nema displeja ali automatika sjajno radi.

Iznenadili smo se da i dalje nema automatike za sva četiri podizača prozora, već samo za vozačev.

Ergonomija je tradicionalno na visokom nivou. Iako je SUV, u Mazdi CX-3 može da se sedi prilično nisko ako sedište spustite do kraja.

Sedi se zavaljeno, a noge nisu savijene u kolenu kao kod drugih krosovera, već su prilično ispružene, pogotovo leva kada se kvačilo pritisne do kraja.

To je jedan od razloga zašto je vozačevo sedište pomereno unazad više nego što je uobičajeno, pa samim tim ostaje manje mesta pozadi.

Sedišta su nešto kraća, što je tipično za B segment. Dosta detalja i prekidača je presvučeno aluminijumom, što je takođe netipično za ovaj segment.

Interesantno je da je čak i senilo instrumenata od meke plastike sa imitacijom štepa. Kada smo već kod „cajgera“, bolje verzije, kao i ova sa testa, na centralnoj poziciji imaju obrtomer, sa digitalnim brzinomerom.

Ipak, ono po čemu se CX-3 izdvaja od konkurenata nisu samo sjajni materijali i visok kvalitet završne obrade, već i vrlo specifična tehnologija.

Mazda je i dalje jedinstvena sa atmosferskim „skajaktiv“ benzincima velike kompresije od 14,0:1.

Pod haubom našeg test vozila je, kao što rekosmo, slabija varijanta 2.0 motora sa 121 konjskom snagom.

Na papiru velika zapremina i relativno mala snaga deluju neobično, ali u praksi se auto ponaša tako da izaziva nevericu vozača koji nema iskustva sa mazdinom strategijom u konstruisanju benzinaca.

S obzirom na relativno laganu karoseriju stiče se utisak da motor ima turbo. Ubrzanja su linearna i vrlo snažna čak i na niskim obrtajima, što nije baš uobičajeno za atmosferce. Ozbiljno povlači već od 1000 obrtaja, s tim što se na 3000 i 4000 obrtaja dodatno „otkačinje“.

Ovako veliki radni opseg sa crvenim poljem koje počinje na 6500 obrtaja je prava uživancija za sve petrolhede i istinske ljubitelje vožnje i tehnologije.

Naravno, i oni drugi neće imati ništa protiv ovakvog motora, naprotiv. Bez problema možete da ga vozite na niskim obrtajima i da brzine menjate rano.

Ne buni se ako u šestu ubacite već pri 50 km/h, s obzirom da je dosta elastičniji u poređenju sa ostalim atmosfercima. Na taj način drastično se smanjuje potrošnja koja lako može da se spusti i na 6,5 l/100 km po širem centru Beograda.

Ne brinite ako ne nameravate da pazite u kojoj ste brzini, prosek će porasti za pola litra do litar. O većim ciframa nema ni govora. I na otvorenom je niska potrošnja; pri 130 km/h obrtomer je na niskih 3000 obrtaja a putni kompjuter tada pokazuje oko 6,5 l/100 km.

Naravno, pri ovoj brzini međuubrzanja su slabija, pa je potrebno šaltati naniže i ipak „zavrteti“ motor, ali se nikako motor ne može nazvati lenjim i tromim, naprotiv. S obzirom na malu masu, kada je vozač sam u automobilu, osećaj je kao da se vozi turbo-benzinac.

Još nešto po čemu se CX-3 izdvaja je preciznost komandi i sjajno podešen servo koji prenosi dosta informacija sa podloge na volan.

Auto je zapravo prilično sportski, ne samo u pogledu performansi već i načina na koji skreće.

Za to su zaslužni nešto tvrđe ogibljenje ali i niskoprofilne „osamnaestice“.

Generalno, CX-3 je u samom vrhu B segmenta i pruža osećaj komfora i vožnje kao malo koji drugi konkurent.

Na svu sreću, cene nisu previsoke, čak i kada se uzme u obzir da se na automobile proizvedene u Japanu plaća carina od 12,5 posto.

Zato i ne čudi što je Mazda u našoj zemlji postala ozbiljan alternativa za premijum brendove i kupce koji jednostavno ne žele da se eksponiraju vozeći neke od „kompromitovanih“ brendova.

Unapređena bezbednost

Do sada je opcija snimanja saobraćajnih znakova o ograničenju brzine bila rezervisana samo za najviši paket opreme.

Ova informacija je bila dostupna samo na hed-ap displeju a sada se ograničenje prikazuje i na instrument-tabli.

Ugrađena je i nova kamera za automatsko kočenje, koja sada prepoznaje i pešake u noćnim uslovima pri brzinama između 10 i 80 km/h.

Od sada električna "ručna"

Redizajn je doneo velike novine i u unutrašnjosti. Umesto klasične poluge ručne kočnice sada je postavljen taster električne, sa auto-hold funkcijom.

Multimedija je ostala nepromenjena, sa džojstikom na središnjoj konzoli između sedišta koji je pomeren unapred.

Za pohvalu je kvalitet standardnog ozvučenja koje ima vrlo snažan bas, veliki frekventni opseg i iznenađujuću snagu. Čak i kada „odvrnete“, nema izobličenja.

Više prostora za sitnice

Izbacivanje ručne kočnice omogućilo je uvođenje velikog prostora za sitnice, sa pregradom za čaše.

Ona se lako skida, sklapa i postavlja sa unutrašnje strane klizno podesivog naslona za ruke, čime se otvara maksimalan prostor pregrade.

Ovo se pokazalo kao vrlo korisna alternativa pregradi ispred ručice menjača koja je i dalje mala i iz nje štrče telefoni čak i prosečne veličine.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mazda CX-3 G121 Revolution

zapremina motora 1998 ccm
snaga 89 kW (121 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 206 Nm pri 2800 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije: D/Š/V 4275/1765/1535 mm,
međuos. rastojanje 2570 mm
prtljažnik 350/1260 l
rezervoar 48 l
masa 1259 kg
pneumatici 215/50 R18
maks. brzina 192 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s
potrošnja (fabrička) 7,5/5,4/6,2 l/100 km
emisija CO2 141 g/km
Cena 21.290 evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu