Prva vožnja: BMW Serije 2 Gran Coupe – sportista i džentlmen

Novi BMW Serije 2 Gran Coupe je pravi kupe sa 4 vrata. Izgleda kao smanjena Serija 8 Gran Coupe sa kojom, osim estetike, deli i uzbuđenje u vožnji, posebno u najsnažnijoj M235i xDrive verziji.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

BMW sada u gami ima toliko mnogo novih modela, da je čak i zaposlenima teško da ih sve nabroje.

Najnoviji je Serija 2 Gran Coupe, odnosno prvi kupe sa 4 vrata u C segmentu.

Konstruisan je na mehaničkoj platformi potpuno nove Serije 1, što znači da ima prednji pogon ali i visokoperformansnu verziju M235i xDrive sa pogonom na sva četiri točka.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4526/1800/1420 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4526/1800/1420 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm

Na poziv BMW-a, ekipa Auto magazina došla je u Lisabon, gde smo prisustvovali međunarodnoj prezentaciji najnovije "dvojke gran kupe".

Priča je jedno a vožnja nešto sasvim drugo.

Za novinare su pripremljene dve verzije, kako bi iz prve ruke mogli da se uvere u dinamičke karakteristike ali i sve druge detalje vezane za najmanji kupe sa četvora vrata u gami bavarskog proizvođača.

BMW 220d: zapremina 1995 ccm; 140 kW (190 KS); maks. o. mom. 400 Nm
BMW 220d: zapremina 1995 ccm; 140 kW (190 KS); maks. o. mom. 400 Nm

Na raspolaganju za test vožnju su nam jedini dizelaš – 220d i najsnažniji benzinac M235i xDrive sa pogonom na sva četiri točka.

Kupci, za sada, osim ova dva modela, mogu da poruče još i 218i, sa trocilindarskim 1.5 turbo-benzincem od 140 "konja".

Ostale verzije se očekuju uskoro, kao što su slabije varijante 2.0 dizelaša, ali i 2.0 benzinci sa različitim nivoima snage.

Pre nego što krenemo u vožnju, razgledamo auto, pogotovo ono što je dodato u odnosu na Seriju 1.

Zadnji deo zaista podseća na Seriju 8 Gran Coupe, mada su proporcije donekle morale da budu žrtvovane s obzirom na veličinu automobila.

Prtljažnik, naravno, ima dosta veću zapreminu u odnosu na hečbek. Sa svojih 430 litara je sasvim dovoljan da bude jedini auto u porodici.

Prilično je dubok a tu je i velika pregrada u podu.

Posebno nas je zanimao prostor na zadnjim sedištima. Dve odrasle osobe mogu da sede komforno, mada je evidentno da ima dosta manje mesta nego u Seriji 3.

To se posebno oseća u pogledu širine ali i mesta za glavu, koje je knap osobama prosečne visine.

Sve to ne predstavlja nikakav problem za brojna tržišta koja preferiraju limuzine, bez obzira na njihovu veličinu.

Na kraju krajeva, povećanje prostora za kolena od 33 milimetra u odnosu na Seriju 2 Coupe nije ni tako malo, a pogotovo nije loše imati 40 litara više u prtljažniku u odnosu na navedeni kupe.

Inače, farovi standardno imaju punu LED tehnologiju, s tim što se adaptivni doplaćuju.

Za estetiku su bitni i završeci izduvnog sistema; dupli su za sve verzije osim za 218i.

M235i xDrive: zapremina 1998 ccm; 225 kW (306 KS); maks. o. mom. 450 Nm
M235i xDrive: zapremina 1998 ccm; 225 kW (306 KS); maks. o. mom. 450 Nm

Sedamo za volan nove Serije 2 Gran Coupe. Alkantara na sedištima i u tapacirunzima vrata ostavlja osećaj luksuza, kao i dosta prekidača i tastera obloženih aluminijumom.

Po ovom pitanju Serija 2 Gran Coupe se čak ne razlikuje mnogo i u odnosu na Seriju 3.

Komandna tabla je generalno ista kao u novoj Seriji 1. Posebno su nam se dopale široke lajsne u vratima i na komandnoj tabli koje noću svetle tako da izgledaju kao užarena cev.

Naravno, ukoliko je podešeno narandžasto osvetljenje, čija boja može da se menja.

Tu su veliki displeji; instrumenti imaju sličnu grafiku kao i u ostalim BMW modelima, dok na centralnom uočavamo veliku novinu preuzetu sa najnovijih većih modela – asistenta za isparkiravanje.

Kada menjač ubacite u rikverc, pojaviće se opcija da se auto sam isparkira unazad, s obzirom da je zapamtio poslednjih 50 metara puta dok ste se uparkiravali unapred.

Vreme je da novu "dvojku gran kupe" isprobamo na putu. Za početak, biramo 220d.

Nema sumnje da dizelaši i dalje imaju šta da pokažu. Tačno je da je interesovanje za njih u Zapadnoj Evropi nešto manje ali su i dalje najpopularniji izbor.

Kako i ne bi bili, s obzirom da mnogo ljudi prelazi velike kilometraže.

Ušteda u gorivu uopšte nije zanemarljiva kada se radi u jednom a živi u drugom gradu. Performanse su tek posebna priča. Motor je izuzetno tih, a vibracije su svedene na minimum. BMW-ovi inženjeri su ovde kao i u drugim modelima sjajno uskladili osmostepeni automatski menjač sa snažnim dizelašem.

Brzine menja rano a dodavanje gasa ne zahteva vraćanje poneki stepen naniže, s obzirom na veliki obrtni moment od 400 njutn-metara i gotovo potpuno odsustvo turbo-rupe.

Auto-put je za mašinu od 190 "konja" tek lako zagrevanje za krivine koje slede.

Opciono "M Sport" ogibljenje obezbeđuje deset milimetara nižu karoseriju. Čak i najbrži prolasci kroz krivine, sa 90 km/h koliko iznosi ograničenje, ne uzrokuje naginjanje karoserije, već potpuno neutralno ponašanje.

Prednji pogon jeste doneo mnogo polemike, ali specijalan aktuator za kontrolisano proklizavanje točkova preuzet sa BMW-a i3 omogućava sofisticiraniju kontrolu, pa je "bežanje preko nosa" prilikom naglog dodavanje gasa praktično potpuno eliminisano.

Prtljažnik: 430 l
Prtljažnik: 430 l

Posle dizelaša, red je da testiramo najsnažniji četvorocilindarski motor BMW-a. Već smo ga probali u Seriji 1.

Performanse i ponašanje u krivinama su takvi da njegovih 306 "konja" nije lako obuzdati, posebno prilikom "patosiranja" gasa iz stanja mirovanja. Tu je i launč kontrol, ali i direktnija letva volana.

Sportska sedišta sa naslonom iz jednog dela odlično drže telo u krivinama, što je bitan preduslov da izdržite G silu kojoj M235i xDrive prkosi u krivinama.

"Devetnaestice" omogućavaju vožnju kao po šinama a ogromne kočnice ne osećaju zamor ni posle više uzastopnih kočenja.

"Sport" mod izvlači maksimum iz motora, a ubrzanje do "stotke" od 4,9 sekundi deluju još brutalnije uživo.

Ponovo krivine; one su prirodna sredina "dvojke gran kupe" sa "M" prefiksom, pre svega zahvaljujući novom diferencijalu sa ograničenim proklizavanjem.

Subjektivan osećaj je takav da auto prkosi zakonima fizike – gas u krivini kao da vuče "nos" u pravcu krivine, umesto na spoljašnju stranu.

Za one koji žele maksimum, dovoljno je da ručicu menjača pomere ulevo – tada se aktivira i "sport" mod menjača, koji obrtaje još više podiže, čineći motor spremnim za najteže zadatke.

Inače, BMW M235i xDrive ćete lako prepoznati na ulici. Ima specijalnu prednju masku i mat-metalik sive detalje po karoseriji.

Prodaja nove BMW Serije 2 Gran Coupe uveliko je počela i kod nas. Cena startuje od 28.490 evra sa PDV-om, koliko košta 218i.

Ćaskanje sa automobilom

Dok se vozimo obalom Portugalije, ćaskamo sa automobilom. Pitamo ga kakvo je vreme kod kuće; auto odmah odgovara glasom uz ispisivanje prognoze na centralnom displeju. Testiramo i ostale funkcije, pa i one šaljive.

Ne samo što možete da podesite odgovarajuću temperaturu "klime", već možete da ga pitate za status pritiska u gumama, da dobijete obaveštenje o najbližem parkingu ili restoranu, ali i da se zabavite.

Na primer, ako mu kažete da ste umorni, podesiće "klimu" na minimum i pustiće neku veselu muziku kako bi vas razbudio.

Ako mu kažete da vam je dosadno, aktiviraće sportske instrumente na centralnom displeju koji prikazuju trenutnu isporuku snage i obrtnog momenta, uz predlog da aktivirate "sport" mod.

Umesto ključa – mobilni

Više ne morate da nosite ključ sa sobom. Auto možete da otključate mobilnim telefonom preko NFC funkcije, kao i da ga startujete, postavljajući telefon na za to predviđeno mesto, koje je ujedno i bežični punjač.

Isto tako, možete da omogućite i nekome drugome da na isti način otključa i pokrene vaš auto.

M Performance za najzahtevnije

"M Sport" paket ima direktniji upravljački mehanizam, deset milimetara niže ogibljenje i "M Sport" kočnice.

Sve to je standard na M235i xDrive, a može da se poruče i za ostale, slabije verzije.

Na listi opcionala je i adaptivno ogibljenje. Oni najzahtevniji mogu da poruče i "M Performance" paket sa perforisanim diskovima i dodatnim spojlerima.

Inače, svaki BMW Serije 2 Gran Coupe ima multilink zadnje ogibljenje.

Specifičnosti pogona

Prelazak sa zadnjeg na prednji pogon se nije desio tek tako. Potrošeno je pet godina za razvoj, tako da ništa nije prepušteno slučaju.

BMW ima veliko iskustvo sa ovom vrstom pogona, počevši od brenda Mini, preko Serije 2 Active Tourer, pa do krosovera X1 i X2. I ne samo sa njima – jedan bitan element je preuzet sa potpuno električnog i3s.

Specijalan aktuator za kontrolisano proklizavanje točkova (ARB) ima zadatak je da u velikoj meri poboljša prijanjanje pogonskih točkova prilikom polaska iz stanja mirovanja, u krivinama ili prilikom vožnje po mokroj podlozi, omogućavajući sofisticiraniju kontrolu nego do sada. ARB tehnologija sadrži kontrolor proklizavanja postavljen direktno u upravljačkoj jedinici motora umesto u centrali DSC (ESP) sistema za kontrolu proklizavanja.

Na taj način se skraćuje putanja signala, pa se informacije prenose tri puta brže. Samim tim, vozač ima osećaj da auto i do deset puta brže kontroliše proklizavanje pogonskih točkova.

Naravno, sve i dalje funkcioniše preko DSC sistema koji koči točak na unutrašnjoj strani krivine, pre nego što uopšte dođe do proklizavanja. Ovim je izbegnuto podupravljanje, obezbeđujući neutralno ponašanje automobila i u ekstremnijim situacijama. Vozač ima opciju da isključi DSC ukoliko želi da u potpunosti preuzme kontrolu nad vozilom i uživa u sportskim karakteristikama.

U tom slučaju, EDLC (Electronic Differential Lock Control) sistem simulira efekat mehaničkog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem ("šper" diferencijala),eliminišući proklizavanje čak i kada se ubrzava na izlasku iz krivine.

Snaga se raspoređuje automatski na prednje i zadnje točkove i do odnosa 50:50. Za M235i xDrive razvijen je i Torsen diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Integrisan je u osmostepeni "steptronik" Sport menjač, koji ima i "launč kontrol" mod.

Zadatak mu je da isporuči svih 450 njutn-metara već u prvoj i drugoj brzini.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW Serije 2 Gran Coupe
Model 218i M235i xDrive 220d
Zapremina (ccm) 1499 1998 1995
Snaga (kW/KS) 103/140 225/306 140/190
Maks. o. mom. (Nm) 220 450 400
Dimenzije D/Š/V (mm) 4526/1800/1420
Međuos. rast. (mm) 2670
Klirens (mm) 152
Prtljažnik (l) 430
Rezervoar (l) 42 50 50
Masa (kg) 1350 1570 1505
Maks. brzina (km/h) 215 250 235
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,7 4,9 7,5
Potrošnja (l/100 km) 7,5/4,7/5,7 8,6/6,3/7,1 5,3/4,1/4,5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu