Test: Volkswagen Touareg V6 3.0 TDI 4Motion

Novi Touareg je najnapredniji Volkswagen do sada. Tehnička rešenja i oprema su toliko sofisticirani da se s pravom može reći da je ovo narodni Bentley.

Podeli
VW Touareg V6 3.0 TDI 4Motion: zapremina 2969 ccm; 210 kW (286 KS); maks. o. mom. 600 Nm
VW Touareg V6 3.0 TDI 4Motion: zapremina 2969 ccm; 210 kW (286 KS); maks. o. mom. 600 Nm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Iako ne pripadaju istoj kategoriji vozila, novi Touareg je pravi duhovni naslednik VW Phaetona. Phaeton je važio za Volkswagenov premijum automobil koji je dosta mehaničkih pa i elemenata luksuza delio sa Audijem A8. I ne samo sa njim.

Pravi ljubitelji znaju, a šira javnost nikada nije upoznata sa činjenicom da je Bentley Continental (kupe i limuzina) nastao na mehaničkoj platformi Volkswagena Phaeton.

Slična je situacija sa novim Touaregom: "MLBevo" platformu deli sa Audijem Q7 i Q8, zatim sa Porscheom Cayenne, ali i sa SUV modelima Bentley Bentayga i Lamborghini Urus!

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4878/1984/1717 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2894 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4878/1984/1717 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2894 mm

Da pređemo na stvar – Volkswagen je omogućio maksimalnu tehnologiju svima onima koji ne žele da se previše ističu premijum brendom.

Na spisku opreme testiranog primerka je sistem autonomne vožnje drugog nivoa, kamera za noćnu vožnju koja prepoznaje pešake i životinje na putu, sistem upravljanja na sva četiri točka, vazdušno ogibljenje, električno privlačenje vrata, četvorozonska "klima", masaža u sedištima...

Pri svemu tome, Volkswagen se nije trudio da auto bude previše luksuzan, iako ima maksimalnu haj-tek opremu. Jednostavno, nema smisla praviti konkurenta premijum brendovima.

To znači da tu i tamo ima površina sa tvrdom plastikom, recimo, na centralnom grebenu. Iako je na komandnoj tabli štep, nije presvučena kožom kao što deluje na prvi pogled, već je reč o vrlo finoj mekoj plastici.

Tapacirunzi u vratima su obloženi eko-kožom, a štep i ovde daje utisak prestiža. Ipak, vrlo je jasno da je Touareg distanciran od daleko skupljih SUV modela VW korporacije, što potvrđuje i volan koji deli sa Polom i Golfom.

Poenta je da se kupovinom Touarega štedi najmanje nekoliko desetina hiljada evra u odnosu na ekvivalentno opremljene i motorizovane premijum modele.

Mnogo je i kompanija koje po internim kodeksima menadžmentu ne bi dozvolile nabavku premijum brenda, ali je, recimo, "narodni" VW dozvoljen.

Sve u svemu, Volkswagen je s namerom Touareg pozicionirao tako da ima zaista svu moguću vrhunsku opremu a da istovremeno ne "bode oči".

Ponuda prostora je takva da spada među najveće SUV modele na tržištu. Kabina je široka toliko da je skoro nemoguće da vam je lakat na prozoru i da pritom držite volan.

Sedišta imaju podešavanja koja su retkost i kod mnogih premijuma – možete da podesite ne samo širinu naslona, već i donjeg dela sedišta, tako da se pretvaraju ne baš u "kadice" ali u velikoj meri poboljšavaju držanje tela.

Sva ova štelovanja se obavljaju preko centralnog displeja, uključujući i masažu. Ona se lako startuje jednim klikom na dugme u sredini kruga za lumbalna podešavanja.

Prtljažnik: 810 litara
Prtljažnik: 810 litara

Zadnja sedišta imaju mogućnost podešavanja nagiba naslona, ali i pomeranja po dužini kako bi se oslobodio dodatni prostor u gepeku, čija je zapremina od 810 litara u samom vrhu klase - i šire.

Kada smo već kod gepeka, u levom zidu su tasteri za električno obaranje naslona sedišta, a u desnom za spuštanje automobila.

U cilju olakšanog utovara težih predmeta, preko tastera možete da obezbedite da auto "čučne". To je inače najniži od ukupno pet nivoa vazdušnog ogibljenja.

Ono što prvo pada u oči prilikom ulaska u Touareg su ogromni displeji. Sa dijagonalom od 15 inča, centralni displej je trenutno najveći horizontalni ekran u automobilima. Rezolucija je veoma visoka, sa vrlo izraženim kontrastom.

Kao i kod većine automobila, kada jednom prođete kroz kompletan meni, kasnije nemate potrebu da često ulazite.

Personalizovani ključ "pamti" sva podešavanja "svog" vozača, počevši od položaja sedišta, retrovizora i volana (u varijanti sa elektropodešavanjem), pa do raznih drugih setovanja režima vožnje i sličnog.

Podešavanja su vrlo detaljna ali ne i komplikovana, tako da i oni koji zaziru od "čačkanja" po meniju neće imati problem. Doduše, potrebno je neko vreme da se naviknete kako sve funkcioniše, kako se skroluju prozori i gde se šta od funkcija nalazi.

Iznenadilo nas je da je Touareg opremljen automatskim privlačenjem vrata kao kod najluksuznijih limuzina, tako da ne morate da treskate da bi se do kraja zatvorila. Vozačevo sedište se automatski pomera unazad radi lakšeg ulaska i izlaska iz auta.

Za sjajnu atmosferu pobrinulo se atraktivno ambijentalno osvetljenje, uključujući prednja i zadnja svetla za čitanje koja su prigušeno osvetljena čak i kada nisu uključena.

Sve to i velika količina drugih detalja čini da Touareg izgleda veoma otmeno i sofisticirano, uz onu neophodnu dozu konzervativnosti ali i kreativnosti.

Kada smo već kod estetike, automobil može da se poruči i u svetlijim tonovima, sa insertacijama od drveta umesto aluminijuma koji je prisutan na test primerku.

Ono što svakako preporučujemo za doplatu je "Active roll stabilization" sistem. Zapravo, to je sistem vazdušnog oslanjanja u kombinaciji sa upravljanjem i na zadnjim točkovima.

Sve ovo drastično menja karakter automobila, tako da po voznim karakteristikama ne zaostaje za premijum rođacima.

Zadnji točkovi se zakreću tako da je manevrisanje prilikom parkiranja prilično olakšano sa dosta manjim prečnikom okretanja.

Slično je i u krivinama; prilikom skretanja ne morate da pravite luk kao da vozite autobus da zadnjim točkovima ne biste nagazili ivičnjak, već se opustite i ponašate kao da vozite dosta manji automobil. Slično je i u brzim prolascima kroz krivine, gde se zadnji točkovi zakreću paralelno sa prednjim u cilju boljeg ležanja.

Na našem tržištu za sada je u ponudi samo jedan motor – 3.0 TDI u dva nivoa snage, sa 231 i 286 konjskih snaga.

Mi smo testirali jaču verziju koja se ugrađuje i u najnovije Audi modele.

U kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem predstavlja moćnu pojavu ne samo u gradu već i na auto-putu. Ima više nego dovoljno snage za vrlo snažna međuubrzanja pri visokim putnim brzinama.

Prvo što fascinira je zvuk šestaka, koji na leru radi mirno i tiho. S obzirom da je zvučna izolacija na nivou najskupljih limuzina, u kabinu dopire tek prigušeni zvuk motora. Slično je i sa izolacijom protiv vibracija, pa u kombinaciji sa vazdušnim ogibljenjem vožnja u Touareg je kao na letećem ćilimu.

Auto je vrlo pitom za laganu gradsku vožnju, ali kada se "nagazi", pokazuje "zube" iznenađujućim ubrzanjima koja zakucavaju za sedišta.

Menjač je čak bolje podešen nego na nekim Audijevim modelima, veoma brzo reaguje na nagle promene raspoloženja vozača, pa je u svakom trenutku spreman da obezbedi maksimalnu isporuku snage motora.

Za one koji vole sami da menjaju brzine, tu je i manuelni mod sa tasterima na volanu.

Uprkos velikoj snazi, potrošnja je umerena. Touareg po gradu opušteno troši oko devet litara, dok pri 130 km/h prosek iznosi oko osam litara na sto kilometara.

Motor je vrlo rasterećen zahvaljujući dugim prenosnim odnosima menjača, pa je pri toj brzini kazaljka obrtomera na niskih 1.700 obrtaja.

Najbolji Volkswagen do sada ima i jaču cenu. U ponudi je samo jedan paket opreme. Sa slabijim motorom od 231 KS košta 59.560 evra, a sa jačim od 286 KS 63.097 evra.

Treba računati i na nekoliko hiljada evra dodatne opreme, što na prvi pogled zvuči dosta; ali, kada se uzme u obzir da ekvivalentno opremljen i motorizovan premijum konkurent košta najmanje nekoliko desetina hiljada evra više, Touareg na kraju čak ispadne i povoljan.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

VW Touareg V6 3.0 TDI 4Motion - specifikacije

motor V6
zapremina 2969 ccm
snaga 210 kW (286 KS)
maks. o. moment 600 Nm pri 2250-3250 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
pogon na sva 4 točka
dimenzije: D/Š/V 4878/1984/1717 mm
međuos. rastojanje 2894 mm
prtljažnik 810 l
rezervoar 90 l
pneumatici 285/45 R20
masa 2296 kg
maks. brzina 238 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 6,1 s
prosečna potrošnja (fabrička) 6,6 l/100 km
emisija CO2 173 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu