Terenska vožnja: Jeep Camp 2019. i prvi susret sa Gladiatorom FOTO

Već je postala tradicija da se svake godine održava Jeep Camp. Prošle godine predstavljena je nova generacija modela Wrangler, a ovaj put premijeru ima njegova pikap verzija – Gladiator.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Ekipa „Auto magazina“ već decenijama unazad posećuje Jeep Camp, koji se tradicionalno organizuje u julu mesecu.

To je prilika da se sretnu ljubitelji terenske vožnje i čuvenog brenda koji je postao sinonim za ofroud automobile, ali i da se uporede modifikovani „džipovi“ na ekstremnim šumskim stazama.

Naravno, pokrovitelj i organizator skupa je sam proizvođač, koji uvek ima šta da pokaže kada su u pitanju noviteti. Prošle godine evropsku premijeru imao je potpuno novi Jeep Wrangler četvrte generacije (računa se od 1986. godine kada je poneo ovo ime), a sada je predstavljena njegova pikap varijanta pod nazivom Gladiator.

Grand Cherokee Trackhawk ima motor od 710 konjskih snaga
Grand Cherokee Trackhawk ima motor od 710 konjskih snaga

Avantura je počela već na samom aerodromu „Marko Polo“ u Veneciji. Na parkingu nas je čekao prevoz do kampa, koji se ove godine održava u Dolomitima, u gradiću San Martino di Kaztroca.

Iznenađenje nije moglo da bude veće. Dobili smo ključeve ni manje ni više nego od modela Grand Cherokee Trackhawk. Dovoljno je reći da postoji samo jedan brži serijski SUV na svetu – Lamborghini Urus, kome je do „stotke“ potrebna samo desetinka manje.

Potrebno je samo da pogledate podatke iz tabele sa tehničkim karakteristikama pa da shvatite da staje rame uz rame sa superautomobilima.

Na žalost, ograničenja brzine su takva da nismo mogli da isprobamo šta sve auto može, ali nismo propustili priliku da uživamo u svakom preticanju, posle koga je sledilo naglo kočenje.

Njegovih 710 „konja“ vas bukvalno katapultira, uz fantastičan zvuk roktanja i zviždanja, što iz 6.2 V8 motora i kompresora, što iz izduvnog sistema.

Teško je odlučiti se šta više fascinira, da li njegove performanse, zvuk ili unutrašnjost kompletno tapacirana crvenom kožom. Skoro da nema parčeta plastike u enterijeru, sve je prekriveno pravom kožom, uključujući celu komandnu tablu, njen donji deo i kompletne tapacirunge u vratima.

Jeep Wrangler Unlimited 1941 (designed by Mopar)
Jeep Wrangler Unlimited 1941 (designed by Mopar)

Jedina nezgodna stvar u celoj priči je potrošnja – na magistrali troši oko 14 l/100 km a po gradu oko 30.

Zvuči nestvarno, ali iste takve su mu i performanse. U ovakvom vozilu osmeh ne silazi s lica, boreći se sa G silom.

Stižemo na odredište. Planinski proplanak na preko 1500 metara nadmorske visine poslužio je kao baza za podizanje ovogodišnjeg kampa.

Jeep Gladiator
Jeep Gladiator

Održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen Gladiator. Prezentacija je statička, što znači da nema vožnje. Zapravo, testiranja su još uvek u toku, pa će se Gladiator u evropskim salonima naći tek krajem sledeće godine.

Konstruisan je na šasiji Wranglera sa 4 vrata, koja je produžena za 787 mm, od čega je 492 mm otišlo na međuosovinsko rastojanja.

Razlog je bolja raspodela mase, posebno kada se prevozi teret (dužina tovarnog prostora je 152 mm). Naravno, profitirali su i putnici na zadnjim sedištima.

Multilink ogibljenje se brine da vožnja bude udobna sa i bez tereta.

Za razliku od Wranglera, Gladiator ima veće motore.

Americi i drugim tržištima izuzev Evrope je namenjen Pentastar 3.6 V6 benzinac sa 285 KS i 347 Nm, dok će u Evropi jedini u ponudi biti 3.0 V6 dizelaš.

Njegova specifikacija još uvek nije potvrđena, ali se očekuje da će imati oko 260 KS i 600 Nm. Automatski menjač sa osam brzina biće standard na svim verzijama.

Jeep Gladiator
Jeep Gladiator

Naravno, suština svega su terenske karakteristike. Gladiator će, kao i Wrangler, imati nekoliko verzija.

„Sport“ i „overlend“ imaju „Command-Trac“ 4x4 sistem, reduktor sa 2,72:1 finalnim prenosom u sporohodnom režimu, kao i hevi-djuti „dana 44“ prednje i zadnje osovine.

Iste su osovine i na Gladiatoru „rubikon“, ali sa „Rock-Trac“ 4x4 sistemom koji je spreman za ekstremni ofroud i najteže zadatke zahvaljujući finalnom prenosu od 4,1:1 tokom redukcije.

U standardnom režimu finalni prenos je takođe impresivan – 77,2:1. Ovde su standard i sve tri „Tru-Lok“ elektronske blokade diferencijala.

Jeep Cherokee
Jeep Cherokee

Kao i kod Wranglera, Gladiator „rubikon“ ima mogućnost otkačinjanja balans štangle, kako bi ogibljenje moglo da ima maksimalan hod a točkovi prijanjanje, umesto da vise u vazduhu.

Time je postao jedini pikap u klasi sa ovakvom mogućnošću. Inače, maksimalna dubina vode kroz koju može da prože je 762 mm.

Naravno, i ovde postoji mogućnost jednostavnog skidanja vrata uz pomoć alata koji je standardni deo opreme, kao i obaranje vetrobrana na haubu.

Jeep Cherokee
Jeep Cherokee

Drugi dan kampa određen je za uživanje u ofroud vožnji. Jeep je organizovao uzbudljive staze po šumi, a na raspolaganju nam je čitava gama.

S obzirom da do sada nismo imali prilike da u ovakvim uslovima provozamo Cherokee posebno od kako je redizajniran, biramo upravo ovaj automobil i to sa Trailhawk opremom.

Dostupan je sa 2.2 dizelašem od 195 „konja“ i sa 2.0 turbo-benzincem od 272 KS. Naravno, biramo benzinca.

Performanse su te koje bi ovaj motor uvek trebalo da stave ispred dizela, čak mu ni maksimalni obrtni nije previše manji – svega je 50 Nm razlike.

Jeep Wrangler
Jeep Wrangler

Cherokee je najbolji kompromis za sve one koji auto uglavnom voze putevima a kada siđu van njega, potreban im je sposoban terenac.

Vrlo brzo silazimo s puta, pravac na šumsku stazu. Znakovi nas usmeravaju na staze kojima prolaze svi, pa i Wrangleri. Doduše, jedini koji ima posebne putokaze je Wrangler „krubikon“.

Naš Cherokee lako izlazi na kraj i sa većim usponima a vožnja po makadamu većim brzinama nije nikakav problem. Tu je i selektor za nekoliko vrsta podloge.

Nailazimo na deonicu sa izuzetni strmim spuštanjem. Podloga je – čisto blato. Standardno kočenje ne dolazi u obzir. Auto, jednostavno, nekontrolisano kliza.

Zato je tu opcija za pomoć prilikom spuštanja niz strme nizbrdice. Da bi se aktivirala, selektor režima rada prebacujemo u „4WDLow“. Redukcija je uključena, a za svaki slučaj, Trailhawk ima i blokadu zadnjeg diferencijala.

Elektronika vodi računa o bezbednom spuštanju, a naše je samo da podesimo željenu brzinu (do 8 km/h), sklonimo nogu sa kočnice, i upravljamo. Cherokee sve drugo radi sam, vodeći računa da ne dože do proklizavanja.

Za one koji su nesigurni prilikom prelaska preko teških terena, sa velikim ulegnućima kada su neki točkovi u vazduhu, tu je i opcija koja omogućava pomoć elektronike, sa održavanjem konstantne brzine u smislu da se ne katapultirate prevelikim gasom u kritičnim situacijama.

Poseta Jeep Campu ne bi bila potpuna da nismo otišli na ekstremni ofroud.

Prošle godine smo vozili Wrangler sa 2.2 dizelašem, a ovaj put biramo benzinca, koji nam se dopao u prethodnoj vožnji modela Cherokee.

Nismo se prevarili kada smo odabrali kratku verziju „rubikona“. Garantuje najveću zabavu, pogotovo kada ispred nas vidimo kolege koji se muče sa dužom verzijom prilikom manevrisanja na oštrim zavojima pod ekstremnim usponom.

Za kratki Wrangler „rubikon“ jednostavno nema prepreka. Ima sve tri blokade diferencijala, ekstremno kratak prenos u sporohodnoj brzini i već pomenutu mogućnost otkačinjanja balans štangle na dugme, koju ovaj put nismo koristili.

Za razliku od dužeg, ima još manje direktan volan, pa je potrebno dosta motanja i opreza na blatnjavoj podlozi. Vožnja otvorenim putem takođe zahteva iskusnog vozača, pogotovo sa ovako snažnim motorom od 272 KS, koji do „stotke“ ubrzava za 7,3 sekunde.

„Rubikon“ nije za svakoga, ali zato omogućava vožnju tamo gde ni jedno drugo vozilo bez gusenica ne može da prođe. Konkurenciju i dalje nema.

Mopar za najekstremnije izazove

Wrangler &1941&
Wrangler "1941"

Većina ofroud entuzijasta voli da modifikuje svoja vozila a tu na scenu stupa Mopar. Prikazan je Wrangler u specijalnoj ediciji „1941“, koja asocira na godinu nastanka brenda Jeep.

Sve dorade na ovom vozilu su potpuno legalne za vožnju javnim putevima i uključuju povišeno ogibljenje, zaštitu od vožnje po stenama, kao i snorki za vožnju po ekstremno dubokoj vodi i pesku.

Jeep J300 iz 1963.
Jeep J300 iz 1963.

Najnoviji Jeep Gladiator, naravno, nije prvi pikap u gami, iako stupa na scenu posle 27 godina odsustva ovakvog vozila u portfoliju brenda. Bilo ih je mnogo, a jedan od prvih je prikazan posetiocima kampa – reč je o modelu Jeep J300 iz 1963.

Bio je to prvi Jeep koji je poneo oznaku Gladiator. Pravio se sa šasijom u nekoliko dužina, sa zadnjim i 4x4 pogonom.

Posetioci iz celog sveta

Novinari su, praktično, otvorili Jeep Camp 2019. Posle nas je u kampu boravilo preko 1500 ljudi iz Evrope, Afrike pa čak i iz Japana, sa više od 700 vozila koja su učestvovala u ofroud avanturi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Motor V8 HEMI
Zapremina 6166 ccm
Snaga 522 kW (710 KS) pri 6000 o/min
Maks. o. moment 868 Nm pri 4800 o/min
Menjač automatski, 8 stepeni
Dimenzije D/Š/V 4846/1954/1749 mm
Međuos. rastojanje 2915 mm
Klirens 210 mm
Masa 2418 kg
Prtljažnik 495 l
Maksimalna brzina 289 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 3,7 s
Potrošnja 25,4/12,3/17,1 l/100 km
Emisija CO2 395 g/km
Savladivi uglovi 18/22/17 stepeni
Maks. dubina vode 508 mm

Jeep Wrangler Rubicon 2.0, 2 vrata benzinac

Zapremina 1995 ccm
Snaga 200 kW (272 KS) pri 5250 o/min
Maks. o. moment 400 Nm pri 3000 o/min
Menjač automatski, 8 stepeni
Dimenzije D/Š/V 4334/1894/1878 mm
Međuos. rastojanje 2459 mm
Klirens 260 mm
Masa 1915 kg
Prtljažnik 203 l
Maksimalna brzina 180 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 7,3 s
Potrošnja 11,0/7,1/9,0 l/100 km
Emisija CO2 198 g/km
Savladivi uglovi 37,4/30,8/26,2 stepeni
Maks. dubina vode 762 mm pri 8 km/h

Jeep Cherokee 2.0 AWD

Zapremina 1994 ccm
Snaga 200 kW (272 KS) pri 5250 o/min
Maks. o. moment 400 Nm pri 3000 o/min
Menjač automatski, 9 stepeni
Dimenzije D/Š/V 4623/1859/1681 mm
Međuos. rastojanje 2708 mm
Klirens 201 mm
Masa 1885 kg
Prtljažnik 570 l
Maksimalna brzina 206 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 7,2 s
Potrošnja 12,0/7,2/9,0 l/100 km
Emisija CO2 207 g/km
Savladivi uglovi 18,9/25/19,5
Maks. dubina vode 508 mm

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu