Auto-test: Škoda Karoq 2.0 TDI 4x4 Style

U Škodi su pokazali da ograničenje u dimenzijama ne mora obavezno da bude prepreka u kreiranju prostranog i udobnog automobila. Češki SUV pokazao je mnogo kvaliteta, koji su dodatno pojačani u primercima sa bogatim paketom opreme.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4382/1841/1607 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4382/1841/1607 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst i foto: Dejan Potkonjak; Izvor - Auto Magazin

Vreme koje nam je donelo hiperprodukciju automobilskih modela zaista leti, pa se već i za Škodin Karoq može reći da je dobro poznat automobil.

Takav utisak se verovatno javlja i zbog aktuelne, ali odavno oprobane mode deljenja platforme među proizvođačima u okviru jedne grupe i alijanse, pa je Karoq mnogo više spominjan nego što zaista traje njegov tržišni život - verovatno iz razloga što deli korene sa Volkswagenom T-Roc i Seat Atecom.

Pošto je izrađen na MQB platformi Volkswagen grupe, za Karoq bi pre moglo da se postavi pitanje koliko je sličan, a ne koliko je različit u odnosu na pomenutu „braću“.

A razlike, ipak, ima i to je ono što karakteriše sve brendove u okviru VW grupe – svako ima priliku da i u naizgled nezanimljive modele udahne neku svoju prepoznatljivu crtu.

Škoda Karoq 2.0 TDI 4x4: zapremina 1968 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 3.500-4.000 o/min; maks. o. mom. 340 Nm pri 1.750-3.000 o/min
Škoda Karoq 2.0 TDI 4x4: zapremina 1968 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 3.500-4.000 o/min; maks. o. mom. 340 Nm pri 1.750-3.000 o/min

Karoq nosi sa sobom prepoznatljive crte lica, reklo bi se sa modela Kodiaq, a opet, sa druge strane, pogled iz nekog drugog ugla jasno stavlja do znanja da je automobil nastao pod patronatom nemačkog giganta.

Forma je jednostavna, sa mnogo više oštrih uglova i ivica nego zaobljenih detalja, što Karoqu daje spoljašnju liniju koja jasno asocira da je, pre svega, reč o praktičnom vozilu.

Karoq svojim izgledom ne asocira na automobil koji je namenjen samo uživanju u vožnji, kao što je slučaj sa nastupom pomenutih modela T-Roc i Ateca, već da kupac ovog, kao i svakog drugog Škodinog modela, od njega treba da očekuje izuzetan odnos cene i kvaliteta.

Upravo iz tog razloga, ponuđena paleta Karoqa nudi široku lepezu motora i opreme, sa velikim rasponom cena, kako bi svaki zainteresovani kupac mogao da pronađe opciju za sebe.

Ovoga puta, na našem testu našao se „top“ model iz ponude, kao još jedan primer na koji način je Škoda u stanju da „spakuje“ automobil sa svim neophodnim elementima za kvalitetnu vožnju.

Testirani primerak stigao je u zelenoj metaliziranoj boji koja više podseća na britansku trkačku nego na tradicionalnu Škodinu, ali u svojoj tamnoj nijansi pre svega ima zadatak da „objasni“ da primerak koji je pokrila nije „jeftin“.

Zatamnjena stakla u kombinaciji sa LED dnevnim svetlima doprinose atraktivnom nastupu koji, ipak, na ovom primerku nije zaokružen nekim niskoprofilnim gumama i felnama većeg prečnika od postavljenih od 17 inča – još jedan razlog zašto ovaj auto naginje ka praktičnoj strani...

Ovom, ali i bilo kojem drugom primerku Karoqa nema šta da se zameri kad je spoljašnjost u pitanju, zbog čega je bilo veliko pitanje da li postoje mane u unutrašnjosti vozila.

Već pri prvom smeštanju u vozačko sedište, postaje jasno koliko je kabina ovog modela prostrana i zbog čega je, iako to u Škodi neće direktno da priznaju, Karoq prava zamena za Yeti – originalan i popularan automobil kojem je nedostajalo „još samo malo prostora“.

U Karoqu, kad je reč o vozačkoj poziciji, ima više nego dovoljno mesta u svakom segmentu, posebno kad je reč o laktovima i sa jedne i sa druge strane, a pozicija sedenja može da se podesi idealno s obzirom na veliki „hod“ sedišta po visini.

Naslon sa veoma lepo profilisanim i dizajniranim delovima za glavu takođe se jednostavno podešava po uglu, a hod obruča upravljača po dubini i visini maksimalno doprinosi komforu.

Prtljažnik: 521 l
Prtljažnik: 521 l

Potpuno je očekivano da su svi instrumenti pregledni pošto su „prepisani“ iz Volkswagena, uključujući i veliki multimedijalni 8-inčni ekran na centralnoj konzoli koja kao da je mnogo šira nego što bi trebala da bude.

U stvari, ergonomski je sjajno pozicionirana i ne „zamara“ obiljem komandi, već je sve logično i jednostavno postavljeno, pa se posle samo nekoliko dana korišćenja Karoqa svako navikne na njega kao da je već hiljadama kilometara za njegovim volanom.

Zbog gabarita, staklenih površina i velikih retrovizora, Karoq je veoma pregledan, što dodatno doprinosi komforu i utisku boravka u mnogo većem automobilu nego što je ovo vozilo, dužine 4.382 milimetra.

Komfor vozača deli i suvozač, dok na zadnjoj klupi deljivog naslona mogu komotno da sede tri osobe prosečne visine, uz uslov da vozač i suvozač svoja sedišta pomere unazad u granicama proseka.

U „stajl“ paketu opreme, koji je imao testirani primerak, materijali u kabini su kvalitetni, a plastika je uglavnim mekana na dodir.

Postoje neki segmenti izrađeni od tvrde plastike, ali je sve dobro uklopljeno u smislu da nije ni bilo razloga da se izrađuju od nekih kvalitetnijih materijala koji bi bez potrebe podigli cenu.

Kabina ne obiluje kontrastima, ali daleko od toga da je sumorna – imajući na umu potrebno za praktičnosti ovog modela, za pohvalu je izbor sedišta presvučenih štofom koji će se vremenom verovatno mnogo lakše održavati od kože, a deluje i da je prijatniji u svakodnevnoj upotrebi.

Koža se, međutim, nalazi tamo gde je neophodno kako bi se popravio utisak, pa sve pohvale zaslužuje obloga obruča upravljača, koji sjajno leži u rukama i donosi dodatni osećaj vrednosti ove verzije Karoqa.

Unutrašnjost obiluje prostorom za odlaganje sitnica, pa se u dnu centralne konzole bez problema odlažu i veliki pametni telefoni, a tu se nalaze i strujni i USB priključci za punjenje i ostale vidove korišćenja.

U vratima se iznad dubokih ostava nalaze gumene trake koje služe kao sjajan način za odlaganje dokumenata i fascikli, dok fioka ispred suvozača nije toliko duboka, ali poseduje praktičan sistem za rashlađivanje i u sebi krije i „čardžer“ za multimediju, odnosno pre svega za karticu navigacionog sistema...

Pozadi, putnicima je na kraju konzole ponuđen strujni priključak, ali bez USB konekcije, što bi možda moglo da se nađe u nekom sledećem primerku. Što se nas tiče, ovom Karoqu neodostajao je samo panoramski krov pa da utisak bude kompletan i više nego pozitivan!

Priča se nastavlja u istom stilu kad je reč o prtljažniku. Zapremine je 521 litar i već po toj osnovnoj konfiguraciji jasno je da je namenjen porodicama koje razmišljaju o odlascima na duža putovanja, a da pri tom nisu u mogućnosti da poseduju SUV-ove viših segmenata.

Već pomenuto preklapanje naslona zadnje klupe pruža dodatne velike kombinacije, sve do maksimalne zapremine od 1.630 litara, dok praktični elementi, bočne ostave i kuke olakšavaju svakodnevno korišćenje i prevoz manjih tereta.

Da li o motorizaciji treba trošiti puno reči? Testirani Karoq pokretan je više nego dobro poznatim dvolitarskim TDI motorom iz grupacije, koji je sa svojih 150 konjskih snaga i 340 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta više nego dovoljan za svaki zadatak koji vozač ovog modela može da postavi pred njega.

Uparen je sa, takođe dobro znanim DSG menjačem, čiji sistem dvostrukog kvačila omogućava tečne promene stepena prenosa, ali ne dozvoljava preteranu „lenjost“ na papučici gasa, kako bi pokazao svoju žustrinu.

Kabina je dobro izolovana i putnici su lišeni vibracija motora, a jedino se pri nešto većem opterećenju povećava i nivo buke u kabini. Kad nije preterano opterećen, ni motor nije veliki potrošač goriva, ali svaki odlučniji pritisak na papučicu gasa donosi i ozbiljne promene u brojevima vezanim za prosečnu potrošnju.

Za sve koji upoznati sa načinom rada dizel motora, određena količina buke i vibracije ne predstavljaju neki poseban problem, posebno što deo komfora u kabini donosi i robusna „šasija” i pogon na svim točkovima, što ne bi trebalo da bude slučaj.

Da li zbog guma višeg profila 225/55 (na testiranom primerku) ili hoda samog ogibljenja, tek, Karoq sasvim dobro podnosi vožnju po neravnom terenu – udobnost u kabini je zadovoljavajuća, a u kombinaciji navedenih elemenata pruža mogućnost kvalitetne vožnje i izvan asfalta. Posebno uz veoma precizan sistem upravljanja.

Sve u svemu, Karoq je dobro „upakovan“ automobil koji je u testiranoj verziji pokazao kako može da izgleda automobil ovog segmenta bez gotovo ijedne mane. Naravno, ako vam je potreban praktičan automobil za svaki dan, sa kojim bez problema možete da se upustite i u neke avanture ili vozite po lošim vremenskim uslovima.

U savršenu jedino se u potpunosti ne uklapa cena „top“ verzije, ali postoji sasvim dovoljna paleta da svako može da pronađe Karoq za sebe...

Ozbiljan „terenac“!

U primercima opremljenim pogonom na svim točkovima, na centralnoj konzoli nalazi se dugme off-road, kojim se aktivira sistem za vožnju po svim tipovima terena.

Na ovaj način elektronski se kontroliše rad kvačila, čime se vožnja u milisekundi prilagođava podlozi, a papučica gasa reaguje sporije.

Auto Hold funkcija je spremna za pomoć u nezgodnim situacjama, a sistem kontrole vožnje nizbrdo koristi kočnice da održi ravnomernu brzinu na nizbrdicama što je od ogromne pomoći neiskusnim vozačima.

Uz odličan „klirens“ od 17 centimetara, mali Karoq opremljen 4x4 pogonom je veoma ozbiljno terensko vozilo.

Veza sa svetom

Multimedijalni sistem preko „Smart Linka +“ omogućava povezivanje svih tipova pametnih telefona preko vaj-faj ili USB konekcije, kako bi se odabrani podaci poslali u uređaj.

Ekran je veoma pregledan, a sistem je moguće nadograditi Amundsen ili Kolumbus navigacionim sistemom.

Neumorni čuvar

Karoq je opremljen mnoštvom sistema aktivne i pasivne bezbednosti koji umnogome olakšavaju vožnju, što je veoma značajno, posebno ako se uzme u obzir prosečan profil kupaca ovog modela, koji ne moraju da budu preterano iskusni za upravljačem.

„Anđeli čuvari“ u Karoqu neumorno će motriti na sve aspekte vožnje – od kontrole ponašanja vozila na raznim podlogama, preko osmatranja okoline i upozoravanja na, recimo pešake i objekte, preko posmatranja ponašanja vozača tokom vožnje, uz neophodne asistencije.

Ovi „štitovi“ već su viđeni u mnogim modelima, ali je veoma pohvalno kad se nađu u jednom ipak relativno malom vozilu, kakav je Karoq.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Škoda Karoq 2.0 TDI 4x4 Style

motor 4 cilindra
zapremina 1.968 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 3.500-4.000 o/min
maks. obrtni moment 340 Nm pri 1.750-3.000 o/min
menjač DSG, 7-stepeni
dimenzije: D/Š/V 4.382/1.841/1.607 mm
međuosovinsko rastojanje 2.638 mm
prtljažnik 521 l
rezervoar 55 l
masa 1.486 kg
pneumatici 225/55 R17
maks. brzina 196 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,7 s
potrošnja (fabrička) 5,9/4,5/5,0 l/100 km
emisija CO2 130 g/km
cena test primerka 30.996 evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu