Auto test: Citroen C5 Aircross - meko, mekše, najmekše

U moru sličnih krosovera, Citroen C5 Aircross doneo je više nego potrebnu svežinu. Sa mnogo jedinstvenih rešenja, ovo je automobil koji se ozbiljno razlikuje od konkurenata.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nema dileme, krosoveri i SUV modeli su odavno postali dominantna kategorija vozila. Samim tim, pred kupcima je nimalo lak zadatak kako odabrati pravo vozilo. Citroen se potrudio da izbor u velikoj meri olakša.

C5 Aircross je potpuno drugačiji ne samo od konkurenata, već i od bratskih modela unutar PSA grupacije. Pritom, uopšte ne mislimo na dizajn, koji je, očekivano, avangardan i u skladu sa imidžom najnovijih Citroenovih modela.

Ovaj automobil je jedini u klasi koji ima hidraulične progresivne jastuke. Osim toga, pozadi su tri potpuno nezavisna sedišta pune veličine, što nije slučaj kod drugih modela unutar grupacije, a i šire.

Uz veliki prtljažnik, to je već sasvim dovoljno da se ovaj auto ozbiljno uzme u razmatranje.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4500/1859/1688 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2730 mm (Foto: Auto magazin)
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4500/1859/1688 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2730 mm (Foto: Auto magazin)

Cena počinje od 19.990 evra, koliko košta turbo-benzinac sa 130 „konja“. Dizelaš zapremine 1.5 litara iste snage je skuplji 1.300 evra.

Mi smo na test preuzeli upravo dizel verziju, doduše, sa trećim po redu paketom opreme „fil“ (Feel), čija je cena 24.690 evra. Za taj iznos dobija se dosta opreme, mada je puno toga ostavljeno i za doplatu.

Sve u svemu, svaki C5 Aircross, bez obzira na paket opreme, ima već pomenute hidraulične progresivne jastuke, tri nezavisna zadnja sedišta, specijalno akustički izolovano vetrobransko staklo i posebna prednja sedišta od memorijske pene.

Treći po redu paket ima i potpuno digitalnu instrument tablu u vidu displeja dijagonale 12,3 inča, sa mogućnošću nekoliko vrsta prikaza.

Prijatno nas je iznenadio kvalitet završne obrade i mnogo površina pod mekim materijalima zanimljive teksture, baš kako i dolikuje Citroenu. Dizajn presvlaka sedišta može da se bira a svaki od njih podrazumeva dizajnersku tkaninu. Čak je i senilo instrumenata presvučeno proštepanom eko-kožom.

Za volanom se sedi prilično uspravno; pedale su vrlo blizu a sedište je visoko i u najnižoj poziciji, tako da su kolena savijena skoro pod uglom od 90 stepeni. Zbog toga smo morali da volan udaljimo od sebe a ne da ga izvučemo.

Ljubitelji automatika mogu da uživaju u novom osmostepenom menjaču, a za nas je ovaj put pripremljen primerak sa manuelnim šestostepenim.

Nije nam bilo teško da baratamo ručicom, naprotiv; kvačilo, odnosno zamajac su sjajno usklađeni sa sistemom ubrizgavanja, tako da nema nikakvog trzanja, cimanja i ljuljanja, pa se međugas lako i prirodno slaže. To je samo početak osećaja mekoće.

Prelazak preko prvih neravnina izaziva oduševljenje. Novi sistem hidrauličnih progresivnih jastuka je u vožnji veoma sličan nekadašnjim „bombama“. Radi po drugačijem principu, tako da nije potrebno nikakvo održavanje - nema hidraulične tečnosti, pumpe...

Sitne neravnine maksimalno upija, a preko ulegnuća prelazi kao da ih i nema. To se posebno oseća pri velikim putnim brzinama kada auto samo nežno „zapliva“. Osećaj je vrlo sličan kao na prestižnim luksuznim limuzinama opremljenim vazdušnim ogibljenjem.

Auto se manje ljulja ne samo preko neravnina, već se oseća umirivanje karoserije čak i kada ubrzavate, kočite i skrećete. Doduše, oštrije krivine na autoputu umeju da izazovu nešto više naginjanja zbog „plivajućeg“ ogibljenja, ali to je nešto na šta jednostavno treba računati, s obzirom da je auto konstruisan da bude ekstremno udoban a ne sportski orijentisan.

Nekako u skladu sa tim imidžom je i motor. Dizelaš zapremine 1,5 litara sa 130 „konja“ namenjen je manje zahtevnim vozačima.

Daleko od toga da je spor, do „stotke“ mu treba 10,4 sekunde, ali ima vrlo linearna ubrzanja, bez onog zakucavanja za sedište karakterističnog za snažnije dizelaše. Ako želite naglo da povuče, ipak je potrebno da prešaltate u brzinu niže.

Zvučna i izolacija od vibracija su takođe u skladu sa kompletnom mekoćom automobila. Za to su zaslužni akustički izolovan vetrobran, ali i sedišta od memorijske pene.

Prtljažnik:  580-720/1630 l
Prtljažnik: 580-720/1630 l

Ukratko, vožnja Citroenom C5 Aircross je krajnje relaksirajuća. Pri svemu tome, motor je izuzetno štedljiv. U vreme kada mnogi podižu potrošnju zbog uvođenja novih standarda o emisiji izduvnih gasova, ovde je iznenađujuće umerena.

Po gradu smo zabeležili prosek od oko šest litara, dok autoput podiže prosek na oko sedam.

Za one koji ipak očekuju bolje performanse, rezervisan je 2.0 dizelaš sa 180 „konja“, koji je dostupan isključivo uz osmostepeni automatski menjač. Zanimljivo je da ima prilično povoljnu cenu, s obzirom da najopremljenija verzija košta 30.090 evra.

Uz zaista neprevaziđenu udobnost u klasi, C5 Aircross može da se pohvali veoma prostranom kabinom ali i prtljažnikom.

Za pohvalu je što već osnovni paket opreme ima kameru za automatsko kočenje i prepoznavanje saobraćajnih znakova, što je vrlo bitno kada ste u nepoznatom području a kamera za kontrolu brzine je sve više.

Svaki C5 Aircross ima i osmoinčni multimedijalni displej osetljiv na dodir, Bluetooth konekciju kao i dva USB priključka. Podrazumevaju se električna ručna, tempomat, zadnji parking senzori, senzor za kišu, kao i automatika za podizače svih prozora.

Drugim rečima, auto ima sve što je neophodno za udobnu i bezbednu vožnju.

Stavke kao što su panoramski krov, elektro-pokretana vrata gepeka, grejači sedišta i kamera od 360 stepeni se doplaćuju bez obzira na paket opreme, dok su bežični punjač telefona, beskontaktno otključavanje, LED farovi i navigacija standard jedino u najvišem paketu.

Nesvakidašnji dizajn, natprosečan komfor i mogućnost postavke tri dečja sedišta jedno uz drugo svakako su elementi koji mogu bitno da utiču na odluku o kupovini.

Test automobili su dostupni, tako da je najbolje da novi Citroen C5 Aircross isprobate lično.

Tri nezavisna sedišta

Na zadnjim sedištima je komforno čak i visokim osobama. Sedi se tako da butine imaju solidan oslonac, uz više nego dovoljno mesta za glavu i kolena.

Svako sedište pojedinačno je klizno podesivo po dužini, tako da se zapremina prtljažnika može povećati sa 580 na 720 litara

Dizajnerski instrumenti

Kao što smo i očekivali dizajn svakog od nekoliko vrsta prikaza digitalnih instrumenata je avangardan u skladu sa imidžom brenda i dizajnom automobila.

Ipak, dizajneri su se odlučili da izgled bude važniji od funkcionalnosti, pa je obrtomer nedovoljno pregledan a i do podataka o potrošnji nije baš lako doći.

Zamena za 4x4 pogon

Za Citroen C5 Aircross nije predviđen pogon na sva četiri točka, baš kao i kod ostalih modela unutar PSA grupacije. Zato, po želji, može da se doplati „grip kontrol“ uređaj za elektronsku blokadu diferencijala i prilagođavanje vrsti podloge.

Na raspolaganju su režimi za vožnju po pesku, blatu i snegu, što je dovoljno da se auto izvuče iz dosta klizavih situacija.

Doplata iznosi svega 330 evra i obuhvata još i automatski režim za spuštanje niz strme i klizave nizbrdice u kome auto sam koči, održavajući približno brzinu hoda, kako ne bi došlo do zanošenja vozila. Sve što vozač treba da uradi je da održava željeni pravac.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi 130 Feel

zapremina motora 1499 ccm
snaga 96 kW (131 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 300 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije: D/Š/V 4500/1859/1688 mm
međuos. rastojanje 2730 mm
prtljažnik 580-720/1630 l
rezervoar 52,5 l
masa 1505 kg
pneumatici 235/55 R18
maks. brzina 188 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,4 s
potrošnja (fabrička) 4,8/3,9/4,3 l/100 km
emisija CO2 112 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu