Auto test: Nissan X-Trail 2.0 dCi X-Tronic 4WD Tekna

Nema mnogo SUV modela koji nude više prostora od Nissana X-Trail. A pogotovo nema onih koji nude ovoliko opreme za cenu po kojoj se prodaju.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Pre dve godine Nissan X-Trail je redizajniran, uporedo sa modelom Qashqai.

Osvežen izgled podrazumeva novi prednji kraj, sa drugačijom maskom, koju ćete lako prepoznati po Nissan znaku zalivenim u plastiku.

Iza njega se zapravo krije najnovija generacija radarskog senzora uz pomoć koga auto automatski koči u slučaju opasnosti, kako bi se izbegao sudar ili ublažile njegove posledice.

Novi senzor zajedno sa kamerom sada prepoznaje i pešake pa je i sa te strane opasnost manja.

Zadnja svetla su dobila pozicije u vidu LED trake, a bilo je izmena i u unutrašnjosti.

Sada je mnogo više tapaciranih površina, baš kako i dolikuje SUV modelu ove veličine. To je bio kamen spoticanja kada je u pitanju X-Trail, jer je manji Qashqai imao finije materijale u unutrašnjosti.

Konkretno, centralna konzola sada je obložena sunđerastom eko-kožom, koja se nalazi i na komandnoj tabli ispred suvozača ali i u tapacirunzima vrata.

Novi je i volan sa boljim osloncem za šake. Donja strana je zasečena, pa uz manju sirenu izgleda daleko sportskije.

Zapravo, cilj je bio da se ostavi prostor za dodatne dugmiće koji se odnose na radarski tempomat i automatsko održavanje sredine saobraćajne trake.

Bitna stavka je da je X-Trail dobio grejače volana, ali i grejače zadnjih sedišta.

Nova su i adaptivna LED glavna svetla sa praćenjem krivine i automatskim aktiviranjem dugih farova.

Tu nije kraj dodacima koji direktno utiču na komfor vozača i putnika. X-Trail sada ima mogućnost automatskog parkiranja, kao i električno otvaranje prtljažnika uz zamahivanje nogom ispod zadnjeg branika.

Drugim rečima, oprema je sada na zaista zavidnom nivou i ne bi je se postideli ni premijum proizvođači.

Sve ovo je standard u najvišem paketu opreme. Auto košta 38.470 evra, a jedina doplata je bila za posebnu boju kože, koja iznosi 300 evra.

Bukvalno nema šta drugo da se doplati jer auto jednostavno ima sve kao standard, uključujući električni panoramski krov, Bose ozvučenje, elektriku sedišta...

Dvolitarski dizelaš sa 177 „konja“ već neko vreme se ugrađuje u X-Trail, počevši od poslednje serije pre redizajna.

Kako stvari stoje, uskoro će biti zamenjen novim dizelašem zapremine 1.75 litara, pa ko voli 2.0 dCi motor nema još mnogo vremena za čekanje.

Moramo da pohvalimo CVT menjač koji je bolji izbor od manuelnog menjača. Naime, ovaj motor ima relativno izraženu turbo-rupu i zahteva češće baratanje ručicom menjača, pa je CVT daleko komfornija opcija.

Sa njim je motor uvek na idealnim obrtajima, zahvaljujući beskonačnom broju „brzina“ i ubrzanjem konstantnom promenom prenosnih odnosa.

Na primer, prilikom uobičajenih ubrzanja po gradu, motor radi na oko 1500 obrtaja, pri čemu je veoma tih. Ukoliko su vam potrebna snažnija ubrzanja, a samim tim i više snage, obrtaji se dižu na oko 2000, dok ekstremna ubrzanja retko zahtevaju rad na preko 3000 obrtaja. Inače, maksimalna snaga se postiže na niskih 3750 obrtaja, tako da je motor vrlo rasterećen.

Doduše, nije posebno štedljiv; po gradu nam je prosek bio 9,5 l/100 km i to uglavnom na kratkim relacijama na nižim temperaturama.

Na otvorenom je već drugačija priča, ali samo na magistralnim putevima, kada prosek lako pada na 6,5 l/100 km. Autoput već dosta podiže potrošnju, pa pri 130 km/h X-Trail troši tek nešto manje od devet litara.

Ukoliko volite da ponekad sami menjate brzine, tu je i manuelni mod, sa sedam unapred definisanih stepeni prenosa.

Pomeranjem ručice menjača ulevo, prvo ulazite u sportski mod, koji drži motor na nešto višim obrtajima kako bi u svakom trenutku bio spreman da da svoj maksimum.

Čim je kliknete napred ili nazad, prelazite u manuelni režim. Vraćanjem udesno, prebacujete opet u automatski.

Pri svemu tome, za kočenje motorom uopšte nije neophodno da ulazite u manuelni mod, već je dovoljno da menjač prebacite u sportski mod, čime će se aktivirati i vrlo uspešno kočenje motorom. Moramo da priznamo da je ovo jedan od najbolje programiranih CVT menjača.

Kao što se i očekuje, X-Trail je izuzetno udoban u vožnji po makadamu, čak i sa „devetnaesticama“.

Sa druge strane, udarne rupe mu ne prijaju, preko njih se stresa, dok sitne neravnine ne oseća.

Na pravcu je veoma stabilan, mada je zbog velike visine osetljiv na bočne udare vetra.

Za ovako veliki auto vrlo je stabilan i u krivinama, sa visokom granicom proklizavanja, pre svega zbog širokih devetnaestica.

Osim izuzetno bogate opreme i snažnog motora zapremine 2.0 litra, X-Trail je pravo rešenje za sve one porodične ljude koji su navikli na više prostora u kabini i prtljažniku.

Istina, nije među najnovijim modelima, ali i dalje ima mnogo toga da ponudi.

Pozadi ima zaista mnogo mesta a po širini mogu da stanu i tri dečija sedišta.

Prtljažnik je takođe među najvećima u klasi, sa vrlo dubokim duplim dnom i rezervnim točkom u koji je ugrađen sabvufer.

Automobil sa svojih 380 Nm bez problema može da vuče i prikolicu. Po želji, može da se poruči i verzija sa sedam sedišta, tako da svi oni koji imaju troje dece mogu da povezu još nekoga svojim automobilom.

Ukoliko vam je budžet ograničen a ipak želite veliki porodičan auto, još uvek su na raspolaganju verzije sa 1.6 dizelašem od 130 KS i prednjim pogonom, koje mogu da se nabave već od 25.200 evra i vrlo bogatim osnovnim paketom opreme.

Duplo dno i klizna sedišta

Osim što ima jedan od najvećih prtljažnika među SUV automobilima, Nissan X-Trail može da se pohvali kliznim zadnjim sedištima koja dodatno povećavaju zapreminu gepeka.

Tu su i pregrade za duplo dno a ispod svega se nalazi rezervni točak u kom je smešten sabvufer Bose ozvučenja.

Grejači volana su novina

Tokom redizajna je ubačeno mnogo nove opreme, među kojima su grejači zadnjih sedišta i grejač volana.

Tokom hladnih zimskih dana ova opcija nam je bila od velike koristi i moramo da priznamo da nam je nedostajala kada smo vratili automobil posle testa.

Napredna bezbednosna oprema

Nova generacija radarskog senzora i kamere sada prepoznaje i pešake u slučaju potrebe za automatskim kočenjem.

Tu su još kontrola mrtvog ugla, upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake, ali i poseban senzor koji vodi računa o nadolazećem saobraćaju ili pešacima sa zadnje strane, kada se isparkiravate unazad a nemate dobar pregled situacije.

Kao i do sada, X-Trail 4x4 je opremljen velikim dugmetom kojim se bira režim pogona.

U cilju uštede goriva auto bi trebalo da se vozi u „2WD“ modu, odnosno sa pogonom samo na prednjim točkovima.

Za klizavu ili rastresitu podlogu je namenjen „auto“ mod, u kome sistem sam raspodeljuje obrtni moment i snagu na prednje ili zadnje točkove. Kako to tačno radi lepo može da se prati u realnom vremenu preko displeja instrumenata.

Kada se ubrzava iz stanja mirovanja, po asfaltu se na zadnje točkove prebacuje do 20 odsto snage i to samo u prvim trenucima nakon polaska.

„Lock“ mod obezbeđuje konstantnu raspodelu snage pola-pola, na obe osovine, tako da X-Trail može da se izvuče i iz težih uslova van asfalta.

Tu je i pomoć prilikom spuštanja niz vrlo strme nizbrdice, koje omogućavaju da auto sam održava nisku brzinu od desetak kilometara na sat.

Sve što vozač treba da uradi je da drži volan, dok se auto sam brine za ravnomerno kočenje i održavanje niske brzine, kako ne bi došlo do isklizavanja zadnjeg dela u stranu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan X-Trail 2.0 dCi X-Tronic 4WD Tekna

zapremina motora 1995 ccm
snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 380 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, CVT
dimenzije (d/š/v) 4640/1830/1715 mm
međuos. rastojanje 2705 mm
prtljažnik 550/1982 l
rezervoar 60 l
masa 1759 kg
pneumatici 225/55 R19
maks. brzina 196 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (fabrička) 6,7/5,8/6,1 l/100 km
emisija CO2 162 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu