Električni kamioni sa "trolama": Ima li to uopšte smisla?

S obzirom na tokove saobraćaja širom Evrope, veliki delovi evropske mreže auto-puteva bi morali da budu opremljeni nadzemnim vodovima.

Izvor: Revijahak
Podeli
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Nemci već dugo eksperimentišu sa dizel-električnim kamionima koji su opremljeni pantografima, odnosno funkcionišu kao lokomotive, tramvaji ili trolejbusi i koriste električne instalacije iznad kabine. Kada su priključeni na struju, kamioni ne troše gorivo i deo energije skladište u baterijama.

Naučnici su sada objavili pozitivne rezultate eksperimenta sa ovim kamionima tokom pilot testa na ruti između Libeka i Rajnfelda, piše Der Spiegel.

U električnoj vožnji, uz današnju kombinaciju proizvodnje električne energije (obnovljivi izvori-termoelektrane), emisija CO2 može se smanjiti za 50 odsto, rekao je Falk Rihter sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu u četvrtak na predstavljanju rezultata u Kilu.

Sa povećanjem udela zelene električne energije u energetskom miksu, emisije bi mogle biti dodatno smanjene. Potencijal smanjenja CO2 ne određuje samo kombinacija električne energije, već i modeli vozila. Univerzitet primenjenih nauka u Kilu tvrdi da se uštede u potrošnji mogu postići daljom optimizacijom kamiona.

Sa samo 20 odsto nadzemnih vodova, kamioni već voze do 50 odsto na struju na svojim trasama.To je zbog baterije koja deo energije prima sa nadzemnog voda i omogućava kamionima da voze na struju čak i kada nisu priključeni na izvor napajanja. Za preostalih 50 odsto trase kamioni rade kao klasični hibridi, koristeći dizel i električne motore.

Terenski test E-autoputa Šlezvig-Holštajn je još jedan od tri pilot projekta u Nemačkoj koji ispituju upotrebu kamiona sa pantografima. Terensko ispitivanje traje do kraja 2024. godine, a finansira ga Federalno ministarstvo privrede i zaštite klime.

Ali ima i kritika

Udruženje poreskih obveznika Šlezvig-Holštajna smatra eksperiment neuspelim i zahteva prekid terenskog testiranja u tom regionu.

Tehnički, tehnologija se pokazala izvodljivom, ali postoje velike sumnje u ekonomsku efikasnost, rekao je direktor Udruženja poreskih obveznika Šlezvig-Holštajna Rajner Kersten.

"S obzirom na tokove saobraćaja širom Evrope, veliki delovi evropske mreže auto-puteva bi morali da budu opremljeni nadzemnim vodovima".

Kersten smatra da je to preskupo i nepredvidivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu