Toyota unapredila svoju limuzinu na vodonik, povećan domet FOTO

Ugradnjom dodatnog rezervoara za vodonik, domet je povećan za 30% i sada iznosi 650 km.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Toyota
Foto: Toyota

Revolucionarni Mirai, prvi svetski produkcijski sedan sa vodoničnim gorivnim ćelijama, dobio je niz tehnoloških nadogradnji za 2024. sa novim i proširenim karakteristikama i funkcijama za bezbednost, udobnost, povezivanje i zabavu u vozilu.

Podsećanja radi, Mirai je lider kada je reč o električnim vozilima sa vodoničnim gorivnim ćelijama (FCEV). U sadašnjoj generaciji, ugradnjom dodatnog (trećeg) rezervoara za vodonik, domet je povećan za 30% i sada iznosi odličnih 650 km.

Rezervoari su raspoređeni u obliku slova T, pri čemu je najduži postavljen uzdužno u sredini. Zajedno, mogu da skladište 5,6 kg vodonika, u poređenju sa 4,6 kg u dva rezervoara na prethodnoj verziji modela.

Foto: Toyota
Foto: Toyota

Gorivne ćelije su premeštene sa poda u motorni prostor, što je omogućilo prostraniju unutrašnjost. Mirai je zahvaljujući većim prepustima sada dostigao skoro pet metara u dužinu (4975 mm), a širina vozila je povećana za 75 mm.

Visokonaponska baterija i elektromotor nalaze se iznad zadnje osovine. Baterija je litijum-jonska, kapaciteta 4,0 Ah, dok je snaga elektromotora 128 kW.

Foto: Toyota
Foto: Toyota

Unapređenja obuhvataju najnovije bezbednosne i sisteme asistencije u okviru Toyota Teammate skupa tehnologija, kako bi se omogućilo sofisticiranije izbegavanje nezgoda i smanjilo opterećenje vozača.

Sada je deo standardne opreme sistem za sprečavanje sudara, adaptivni tempomat, sistem za prepoznavanje trake i detalji kao što su prepoznavanje drugih vozila u mrtvom uglu ili kamera od 360 stepeni.

Foto: Toyota
Foto: Toyota

Kabina je sada opremljena Toyotinim sofisticiranim Smart Connect+ multimedijalnim sistemom, kome se pristupa preko 12,3-inčnog ekrana osetljivog na dodir novog dizajna. Omogućava pristup navigaciji koja se stalno ažurira, sa informacijama o saobraćaju uživo za efikasno planiranje putovanja.

Kao alternativu ekranu osetljivom na dodir, vozač i suvozač mogu da koriste glasovne komande i "Hej Tojota" asistenciju u vozilu. Novi sistem prepoznaje konverzacijski stil govora i može se koristiti bez isključivanja zvuka audio-sistema. Sam audio paket je JBL vrhunski zvučni sistem sa 14 zvučnika.

Pametni telefoni se mogu integrisati sa multimedijalnim sistemom automobila uz bežičnu vezu Apple CarPlay i Android Auto, a svih pet USB portova u kabini sada su USB-C standard za povezivanje uređaja i punjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu