"Spiskali" 10 milijardi dolara, pa odustali od proizvodnje automobila?

Angažovali su inženjere iz Porschea i NASA.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/withGod
Foto: Shutterstock/withGod

Apple je ranije ove nedelje otkazao svoj projekat automobila, ne uspevši da isporuči održiv proizvod nakon decenijskog rada. Kompanija je uložila preko 10 milijardi dolara u poduhvat - neverovatnu sumu novca koja je potrošena na projekat koji nikada neće ugledati svetlost dana.

Kako se ispostavilo, troškovi rastu kada ne možete da se odlučite šta ćete tačno i kako da proizvodite.

Prema izveštaju Njujork tajmsa, kompanija je prvobitno nameravala da preuzme Teslu i napravi novo električno vozilo. Zatim je htela da se takmiči sa kompanijom Waymo u samovozećim automobilima.

Apple je angažovao inženjere iz Porschea i NASA da rade na projektu, kroz koji su prodefilovala četiri različita lidera i koji je izrodio nekoliko različitih vizija.

U jednom trenutku je čak razmišljalo o kupovini Tesle i razgovaralo sa Ilonom Maskom o toj ideji.

Više od 2.000 ljudi radilo je na projektu "Titan" kada je Apple navodno otkazao program ove nedelje. U tom trenutku, vizija automobila se vratila na to da bude električno vozilo koje će parirati Tesli.

Da je Apple izbacio automobil na tržište, verovatno bi koštao preko 100.000 dolara, uprkos ranijim glasinama.

Foto: Shutterstock/max.ku
Foto: Shutterstock/max.ku

Iako se čini da nikada nećemo videti serijski automobil koji je napravio Apple, neće sav rad na projektu biti izgubljen. Mnogi članovi tima će se navodno preseliti u Apple odeljenje veštačke inteligencije i primeniti ono što su naučili o veštačkoj inteligenciji na druge proizvode.

Međutim, postojr neka tehnološka rešenja za automobil, koja možda nikada neće ugledati svetlost dana. Na primer, Apple je osmislio panoramski krov koji bi mogao da smanji zračenje toplote od Sunca.

Iako je Apple automobil verovatno "mrtav" ne znači da kompanija odustaje od automobilskog sektora. Još uvek je tu CarPlay koji se koristi u većini savremenih automobila u okviru infotejnmenta.

Očekujte da će kompanija biti uključena u auto-industriju u godinama koje dolaze, na ovaj ili onaj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu