Kreću prijave za kupovinu "strujaša": Država pomaže sa 5.000 evra

Konkurs će trajati do 31. oktobra ove godine, a pomoć države od 250 do 5.000 evra mogu da dobiju i građani, kao i preduzetnici i kompanije.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Auto Magazin
Foto: Auto Magazin

Od ponedeljka 12. februara Ministarstvu zaštite životne sredine možete da podnesete zahtev za kupovinu električnih vozila uz pomoć subvencija države.

Konkurs će trajati do 31. oktobra ove godine, a pomoć države od 250 do 5.000 evra mogu da dobiju i građani, kao i preduzetnici i kompanije.

Koliko novca mogu da dobijem? Zavisi od vrste električnog vozila

Foto: Auto Magazin
Foto: Auto Magazin

Za ovogodišnji program pomoći države pri kupovini vozila na električni pogon planirano je izdvajanje 1,45 miliona evra, što je 170 miliona dinara, piše Blic. Kod pojedinačnih prijava iznos novca koji dobijate zavisi od tipa vozila koje želite da kupite, i to:

• Za električne mopede i tricikle podrška iznosi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti

• Za kupovinu električnih motocikala, teških tricikala i četvorocikala iznos je 500 evra

• Za putnička vozila sa najviše 9 mesta za sedenje i teretna vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone može da se računa na subvenciju od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Novina u Uredbi je da je za ovu godinu, za razliku od prethodnih, propisano subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila.

"Za razliku od prošlih godina, ove godine subvencionisaćemo kupovinu isključivo električnih vozila. Ova odluka je posledica politike Vlade Republike Srbije koju sprovodimo moja koleginica Irena Vujović i ja, koja podrazumeva promociju i podršku električnim vozilima", objavio je Goran Vesić na Fejsbuk profilu.

Kako da se prijavim za ovu pomoć države?

Da biste dobili ovu pomoć države potrebno je da prođete 6 koraka. Kako navode iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, izdaje se rešenje o dodeli subvencija i ono će biti predato prodavcu vozila ili lizing kući. Preko lizinga je potrebno doneti tri dokumenta, a takođe i preko auto-kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu