Šta kaže vlasnik koji je Teslom prešao 2 miliona km: Motori "crkavali" na svakih 50.000 VIDEO

Velika kilometraža sa električnim automobilima je još uvek gotovo neistražena oblast, pa iz ovog primera ne treba izvlačiti konačne zaključke, ali je svakako zanimljiv i informativan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Nemac Hansjorg Fon Gemingen-Hornberg (60) vozi električni Tesla Model S iz uverenja. Ovaj stanovnik Karlsruea često je za volanom, pa je njegov auto, proizveden 2013. godine, prešao je više od 1,9 miliona kilometara.

Kupio ga je polovnog sa svega nekoliko desetina hiljada kilometara. Nemac je vozio u proseku oko 600 kilometara dnevno. Često je na autoputu, a retko vozi brže od 120 km/h.

Kaže da mu je život na putu hobi, jer kao bivši veliki poljoprivrednik ima ušteđevinu i ekonomski je dobro situiran.

Šta je sve morao da promeni na svom vozilu posle skoro dva miliona kilometara

Volvo prešao milion milja za 30 godina, vlasnik nagrađen novim automobilom VIDEO

Prva baterija Modela S je izdržala 402.000 kilometara, druga 670.000 kilometara, a treća 505.000 kilometara. Tesla sada ima četvrtu bateriju sa 150.000 kilometara iza sebe.

Samo osam procenata originalnog dometa baterije je izgubljeno, tako da će ova najnovija verovatno trajati duže. Međutim, slaba tačka ovog Modela S nisu baterije, već elektromotori.

Kako kaže, oni će otkazivati u proseku na svakih 20.000 kilometara. Sa Fon Gemingen-Hornbergom prelaze – verovatno zbog njegovog mirnog stila vožnje – u proseku oko 50.000 kilometara, ali on je već na svom trinaestom elektromotoru.

Jedan motor je značajno iskočio iz statističkog proseka – izdržao je 78.000 kilometara. Iako je Tesla u garantnom roku besplatno zamenio sve neispravne motore, vozač se žali da mu američki proizvođač još nije otkrio koji su to specifični probleme sa ovim motorima.

Gume su morale da se menjaju na svakih 50.000 pređenih kilometara. Sa druge strane, troškovi same vožnje nisu veliki jer Nemac ima besplatno punjenje na Teslinim brzim "superpunjačima".

Fon Gemingen je zadovoljan iskustvom sa modelom S i sledeći cilj je da obori rekord svih rekorda - automobila sa najviše pređenih kilometara. Trenutno ga drži Amerikanac Irv Gordon koji je vozeći Volvo P1800 prešao ukupno 5,2 miliona kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu