Italijanski sindikati negoduju zbog odluke da se nova Panda pravi u Srbiji

Stellantis potvrdio da će se električni Fiat Panda proizvoditi u Kragujevcu. To je izazvalo žučne proteste italijanskih sindikata zabrinutih za sudbinu radnih mesta u Fiatovim fabrikama.

Izvor: biznis.rs
Podeli
Nova Panda je zasnovana na konceptu Centoventi iz 2019. (Foto: Fiat promo)
Nova Panda je zasnovana na konceptu Centoventi iz 2019. (Foto: Fiat promo)

Međunarodni konzorcijum proizvođača vozila Stellantis potvrdio je u ponedeljak odluku da svoju buduću verziju modela Fiat Panda sa pogonom na struju proizvodi u Srbiji, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio tokom posete premijerke Italije Đorđe Meloni Beogradu.

Taj Fiatov plan izazvao je žučne proteste italijanskih sindikata zabrinutih za sudbinu radnih mesta u italijanskim fabrikama te firme, prenela je agencija AFP. Fiat Panda trenutno se proizvodi u fabrici Pomiljano D’Arko kod Napulja, a električna verzija se očekuje sredinom 2024. godine, navodi Beta.

Sadašnja verzija Pande koja se proizvodi u Italiji u potpunosti odgovara potrebama velikog broja korisnika, posebno Italijana, rekao je portparol Stellantisa i preneo da zato "ne mislimo da će biti u konkurenciji sa modelom koji će se proizvoditi u Srbiji, koji će biti na drugačijoj platformi i drugačije pozicioniran".

"Ako razvoj propisa i konkurentskih uslova fabrike Pomiljano dozvole, nameravamo da ‘nastavimo život’ postojećeg modela i da ga podržavamo do dolaska novog ciklusa modela", dodao je on.

Sindikat Fiom-Cgil je protestujući naveo da je sklapanje električnog modela Fiata panda u Srbiji "neprihvatljiva odluka kojoj se protivi svim sredstvima" i u ime radnika u Pomiljanu traži garancije sadašnjeg nivoa proizvodnje i zapošljavanja u toj fabrici, piše Biznis.rs.

Postaje hitno i neophodno da se zna koji tip vozila će zameniti sadašnju Pandu čija proizvodnja u Pomiljanu je planirana do 2026. godine, dodao je on. Ta tema će biti na dnevnom redu prvog okruglog stola o automobilskom sektoru koji u sredu u Rimu organizuje resorno ministarstvo, a učestvovaće Stelantis, sindikati i predstvnici regija.

Taj ciklus sastanaka ima za cilj stvaranje uslova koji će omogućiti Stellantisu da proizvede milion vozila godišnje u Italiji do 2028. ili 2030. godine, rekao je izvor blizak pregovorima.

Stellantis je prošle godine u Italiji proizveo samo 685.753 vozila, usporen nestašicom elektronskih čipova. Dva najnovija modela koje je predstavio Fiat, mali krosover 600e već se proizvodi u Poljskoj, a minijaturni Topolino za dve osobe će se praviti u Maroku, piše AFP.

Pročitajte još:

Novi Fiat Panda stiže sledeće godine, praviće se u Srbiji, Brazilu i Maroku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu