Kineska veza: Geely i Nio potpisali ugovor o saradnji

Kineski brendovi Nio i Geely saopštili su da su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu o zameni baterija, prema kojem će zajedno raditi na standardima, tehnologiji i razvoju modela.

Izvor: B92
Podeli
Geely Galaxy L6 (Foto: Geely)
Geely Galaxy L6 (Foto: Geely)

Ugovorom je Geely koji, između ostalih, obuhvata Volvo i Zeekr, postao drugi proizvođač automobila koji je potpisao partnerstvo za zamenu baterija Niom (prethodno su Nio i Changan Automobile sklopili isti ugovor).

Ovo omogućava vozačima da brzo zamene potrošene baterije potpuno napunjenim, umesto da priključuju vozilo na punjač. Geely i Nio će nastojati da uspostave efikasan mehanizam za upravljanje imovinom baterija, izgrade objedinjenu operaciju zamene baterija i razviju vozila sa zamenljivom baterijom koja su kompatibilna sa sistemima zamene baterija međusobno, dodali su u saopštenju.

Nio je hteo da poboljša profitabilnost, pa su tako smanjili radnu snagu i odložili dugoročne investicije kako bi poboljšali efikasnost i smanjili troškove suočeni sa rastućom konkurencijom.

Zamena baterija bi mogla da ublaži opterećenje na električnim mrežama, ali analitičari očekuju da će to postati izvodljivo samo ako baterije budu standardizovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu