Lunazov Aston Martin DB6 na baterije košta 650.000 funti

Britanska kompanija Lunaz je u svom novom projektu pretvorila klasični Aston Martin DB6 u potpuno električni automobil, sa fokusom na održivost.

Izvor: Kliks
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za unutrašnjost je Lunaz koristio ekološki prihvatljive materijale, a to je rezultiralo kreacijom koju britanska kompanija naziva "najodrživijim Aston Martinom koji je ikada napravljen".

Lunaz se odlučio za furnir napravljen od školjki, dok je koža zamenjena biroduktima jabuka. Većina plastike je takođe odbačena u korist kukuruza i drvenih vlakana, dok je Lunaz nastavio tradiciju korišćenja patosnica od recikliranih plastičnih flaša.

Foto: Lunaz promo
Foto: Lunaz promo

Brend iz Silverstouna tvrdi da su materijali izabrani zbog njihovog "luksuznog izgleda", što pomaže da DB6 zadrži svoju veličanstvenost.

Prednja strana armaturne ploče, ručica menjača i ručka tročetvrtinskog stakla su proizvedeni od biorazgradivog kompozitnog materijala načinjenog od ljuski jajeta i orašastih plodova, što je zamena za plastiku na bazi ulja.

Unutrašnje presvlake vrata su proizvedene od mešavine obnovljivih biljnih materijala kao što su vlakna na bazi kukuruza i drveta. Iz Lunaza kažu da ova višeslojna konstrukcija "smanjuje broj potrebnih sirovih materijala bez ugrožavanja izdržljivosti ili lakoće održavanja".

Foto: Lunaz promo
Foto: Lunaz promo

Biproizvod jabukovog sirćeta i soka je korišćen za izradu različitih delova unutrašnjosti, a neke mešavine tkakina su napravljene od 66% postindustrijskog recikliranog pamuka i 27% poliestera.

Ovi materijali su takođe dizajnirani za površine koje se često dodiruju i koje se mogu oštetiti brže od drugih. Automobil pokreće potpuno električni modularni pogon koji je razvio Lunaz, a koji koristi Tier 1 OEM baterijske ćelije i motore. Snaga iznosi 370 KS, a domet 410 kilometara.

Cena automobila iznosi 650.000 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu