Budući BMW-ovi benzinski modeli odbacuju sufiks"i"?

BMW poseduje izuzetno složenu gamu, koja se sastoji od benzinskih, dizel, "plug-in" hibridnih i električnih modela.

Izvor: automotoshow.rs
Podeli
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Samim tim, Bavarci opravdavaju svoju filozofiju koja glasi "Moć izbora", piše automotoshow.rs .

Naravno, kao što je poznato, BMW je jedan od (malobrojnih) proizvođača koji nisu potpisali smrtnu presudu starim dobrim motorima s unutrašnjim sagorevanjem. U Minhenu smatraju da svet neće moći da sprovede potpunu tranziciju ka električnim automobilima u okviru naredne dekade. Takođe, bavarski premijum proizvođač ima jake argumente kada kaže da će za tranziciju biti potrebno vreme i da ne treba žuriti.

U međuvremenu, pristigle su insajderske informacije u vezi s korekcijama unutar nomenklature. Naime, član Bimmer Post foruma tvrdi da će benzinski modeli BMW-a iz naziva izbaciti sufiks "i", počev 2024. Veruje se da će nova generacija serije 1 i X3 povesti kolo u tom smislu, jer se očekuje da će ući u proizvodnju za nešto više od godinu dana: jul 2024. kada je reč o hečbeku i avgust 2024. kada je u pitanju krosover.

Kodnog naziva F70, nova serija 1 inicijalno dolazi u 118 i M135 izdanjima, uz par dizelaša koji će zadržati "d" u nazivu: 118d i 120d. Dodatne benzinske varijante nove "jedinice" bi mogle biti 116, 120 i 128 xDrive. Imajmo na umu da kolaju glasine da će aktuelni model izbeći regularnu restilizaciju tokom sredine životnog ciklusa (Life Cycle Impuls u BMW-ovom žargonu), što znači da će direktno ući u četvrtu generaciju.

Interno poznat kao G45, novi X3 će se prodavati s benzinskim motorima kao X3 20, X3 20 xDrive, X3 30 xDrive i X3 M50 xDrive. Očekuje se da potonji zameni aktuelni M40i, a nadamo se da će zadržati redni "šestak". BMW-ov insajder ne spominje M40d, što bi mogao biti signal da performantna dizel verzija s 3,0-litarskim motorom neće doživeti sledeću generaciju.

Navodno, X3 M je i dalje u planu, a BMW mu je odredio kodnu oznaku G97. Još jedan čisto električni iX3 pristiže, ali ovoga puta će odstupiti od postojeće CLAR platforme da bi usvojio Neue Klasse arhitekturu, prvu namensku platformu BMW-a za električne automobile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu