Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao "u cugu" više od 1900 km samo na struju

Ovaj uspeh budi nadu u tehnologiju koja bi omogućila bežično punjenje automobila u svakodnevnom saobraćaju.

Podeli
Foto: Electreon promo
Foto: Electreon promo

Budućnost nam sve više kuca na vrata, sa jasnim planom da postane sadašnjost. Sve više električnih automobila na putevima postavlja pitanje njihovog efikasnog punjenja. Postoji mnogo različitih ideja, a izraelski Electreon je blizu da oživi onu koja bi mogla biti korisna.

Naime, pomenuta kompanija je testirala plug-in hibrid model Toyota RAV4 samo u električnom režimu, koji se punio bežičnim punjačem postavljenim na putu. Dakle, baterija od 18 kWh nikada nije bila priključena na klasični punjač.

Test je trajao 100 sati, korišćeno je ukupno 55 vozača, a RAV4 je prešao 1.931 km samo na struju, odnosno bežično punjenje baterije. Podsećanja radi, električni domet plug-in verzije RAV4 je inače oko 75 km, a zatim se uključuje hibridni sistem baziran na benzinskom motoru.

Ovaj uspeh Izraelaca budi nadu u tehnologiju koja bi omogućila bežično punjenje automobila u svakodnevnom saobraćaju. To bi značilo da će baterije biti manje, a automobili lakši i na kraju jeftiniji.

Videćemo kako će se tehnologija dalje razvijati. U svetu već postoji nekoliko pilot projekata sa punjačima postavljenim na putevima ili test stazama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu