Tesla Model Y je najprodavaniji automobil na svetu!

Još u avgustu 2022. godine, izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, najavio je tokom godišnjeg sastanka akcionara da će Model Y postati najprodavanije novo vozilo na svetu 2023. godine.

Podeli
Foto: Evo2Drive/Shutterstock
Foto: Evo2Drive/Shutterstock

Velika vest za automobilsku industriju. Podaci kompanije Jato Dynamics sa tržišta širom sveta pokazuju da je Tesla Model Y bio najprodavaniji automobil na svetu u prvom kvartalu ove godine.

Još u avgustu 2022. godine, Ilon Mask je najavio da će Model Y postati najprodavanije novo vozilo na svetu 2023. Iako je brend rastao veoma brzo, smatralo se da je to suviše optimističan cilj, s obzirom na visoku prosečnu cenu ovog električnog SUV-a srednje veličine.

Ali nedavno smanjenje cena i Teslina svetska ekspanzija podstiču potražnju za Modelom Y. Bio je to treći najprodavaniji automobil prošle godine, iza dva veoma popularna imena: Toyote RAV4 i Toyota Corolle.

Prema podacima sa 152 tržišta, Tesla je u 2022. prodao 747.500 primeraka Modela Y, što je povećanje od 91 odsto u odnosu na 2021. godinu, piše Motor1.com.

Foto: Evo2Drive/Shutterstock
Foto: Evo2Drive/Shutterstock

Podaci prikupljeni za prvi kvartal 2023. pokazuju da je Model Y prednjačio sa 267.200 prodatih vozila. To je povećanje od približno 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Model Y je imao snažne rezultate u Kini, njegovom osnovnom tržištu, u Sjedinjenim Državama, gde je porastao za 68 odsto, i u Evropi.

Toyota Corolla je na drugom mestu, uprkos tome što njena prodaja uključuje sve dostupne tipove karoserije: limuzina, karavan i hečbek. Corolla, koja je godinama bila jedan od najpopularnijih automobila na svetu, zabeležila je pad prodaj u prvom kvartalu, kada je isporučeno 256.400 jedinica.

Ipak, razlika između ova dva modela nije tako velika, što znači da do kraja godine može doći do promene.

Na trećem mestu je takođe jedna Toyota, model Hilux, sa 214.700 prodatih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu