Gde su kazne najskuplje?

Saobraćajni prekršaji se dešavaju, nekima češće, nekima jedanput ili dvaput u pet godina.

Podeli
Foto: B92/NP
Foto: B92/NP

Uvek je traumatično kada vas zaustave policijci, koliko god pristojni bili, a pogotovo je teško kada se to dogodi u inostranstvu. U nekim državama su česti prekršaji, poput vožnje brže od ograničenja ili korišćenja mobilnog prilično skupi. Nemački autoklub ADAC donosi pregled najzanimljivijih.

Dakle, ako vozite 20 km/h brže od ograničenja izvan naseljenih mesta, platićete kaznu od 585 evra u Norveškoj, 215 evra u Švedskoj, 200 evra u Finskoj, 195 evra u Holandiji, 180 evra u Švajcarskoj, 175 evra u Italiji dok ćete u Nemačkoj platiti 60 evra.

Ako parkirate na nedozvoljenom mestu takođe ćete platiti, navodi Revija HAK. Tako se u Holandiji plaća od 100 evra, a u Poljskoj od 110 evra. U Austriji (od 20 evra), u Švajcarskoj (od 40 evra) i Italiji (45 evra) morate izdvojiti nešto manje. Ipak, to još uvek košta više nego u Nemačkoj, gde se takav prekršaj kažnjava kaznom od 10 evra ili (malo) više.

Što se tiče alkohola, ko god u Italiji bude uhvaćen s 1,5 promila mora se čak bojati i oduzimanja automobila, ako ste vlasnik vozila. Prema ADAC-u, slično je i u Danskoj kada izbrojite više od 2,0 promila. Zato u Švedskoj možete završiti u zatvoru na mesec dana ako imate više od 1,0 promila, dok s izmerenih 1,2 promila u Špaaniji zatvorska kazna ide do tri meseca.

Telefoniranje bez hands-free sistema rezultira kaznom od 850 evra u Norveškoj i 380 evra u Holandiji. Španija to sankcioniše s najmanje 200 evra, a Italija sa 165 evra dok u Nemačkoj kazna kreće od 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu