Oprez: 800 kamera registruje saobraćajne prekršaje

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas da u Beogradu trenutno postoji 800 lokacija sa saobraćajnim kamerama pomoću kojih se može utvrditi korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojasa, piše Blic.

Podeli
Foto: igorwheeler/Shutterstock
Foto: igorwheeler/Shutterstock

* Kamera ne prašta: Beograđanin snimljen kako telefonira za volanom, kazna i do 120.000 dinara

"Svih 800 lokacija ne rade istovremeno, ali svakako da policijski operateri mogu u svakom trenutku da koriste svih 800 kamera. Pitanje je samo da li operateri prate 10, 50 ili 100 lokacija u tom trenutku", kaže Okanović.

Ističe da kamere imaju dosta širok spektar mogućnosti jer mogu da beleže i nepropisna skretanja, nepropuštanja pešaka, vožnju u suprotnom smeru, preticanje preko pune linije.

On naglašava da, prema proračunu EU, troškovi saobraćajnih nesreća koštaju Srbiju 600 miliona evra godišnje, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

"U svakom slučaju, ne treba da držite mobilni telefon u ruci dok vozite, ne zbog kamera, već zbog vas. Treba da imate vezan sigurnosni pojas, jer koliko god da ste dobar vozač, pitanje je šta je sa onim koji vam dolazi u susret. Ono čemu svi težimo, pa i MUP kada postavlja kamere, jeste da se spasu životi i smanje ogromni troškovi, a ne da se ubiraju prihodi. Za one koji misle da država puni budžet neka vežu pojas i ne telefoniraju i neće doprineti punjenju budžeta"

Navodi na nakon što se prekršaj evidentira, policija šalje upit vlasniku vozila ko je upravljao vozilom u tom trenutku i na tom mestu. Ukoliko vlasnik ne da te podatke u roku od osam dana, kazna je 100-120 hiljada dinara, tako da savetuje da se odgovori MUP-u, a onda MUP po prijemu overene izjave osobe koja je upravljala vozilom toj osobi šalje prekršajni nalog koji mora da plati u roku o osam dana.

Okanović navodi da je kazna za nevezivanje pojasa, kao i za upotrebu mobilnog telefona 10.000 dinara.

On dodaje da praktično sve policijske uprave uz uput o tome ko je upravljao motornim vozilom, ostavljaju mogućnost vlasniku da sam uplati kaznu u roku od osam dana, bez obaveze da da izjavu ko je upravljao vozilom, ali ipak preporučuje da vozač pažljivo pročita šta piše na tom upitu i da li je ta mogućnost ostavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu