Kamera ne prašta: Beograđanin snimljen kako telefonira za volanom, kazna i do 120.000 dinara

Saobraćajna policija počela je da kažnjava vozače zbog telefoniranja za volanom ili nevezivanja pojasa na osnovu snimka kamera koje precizno beleže čak i crte lice.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: igorwheeler/Shutterstock
Foto: igorwheeler/Shutterstock

Jedna od prvih "žrtava" takve kaznene politike je mladić A. Ž. (34) sa Novog Beograda kojeg je saobraćajna policija sankcionisala pošto ga je kamera na uglu ulica Toplice Milana i Mokroluške snimila kako telefonira za volanom.

Mladić nije ni znao da je kažnjen zbog saobraćajnog prekršaja sve dok mu početkom marta nije stigao poziv MUP-a na kućnu adresu.

"Kada sam otvorio kovertu video sam da dobio poziv da u roku od osam dana odem u Odeljenje za saobraćajne prekršaje i prekršajni postupak MUP-a u Ulici vojvode Milenka i identifikujem lice koje je u Ulici Toplice Milana telefoniralo za volanom automobila čiji sam vlasnik. Naveli su tačan datum i vreme prekršaja. Nisam mogao da verujem za šta sam dobio poziv. Pokušao sam da pronađem u telefonu da li sam u to vreme telefonirao, ali nisam uspeo", priča za Blic mladi vozač koji je želeo da ostane anoniman.

Kazna 5.000 u roku od 8 dana ili čak 120.000 dinara ako se ne odazove pozivu

U pozivu mu je dostavljena kazna od 10.000 dinara za telefoniranje za volanom, odnosno 5.000 dinara ukoliko plati u roku od osam dana.

Takođe, mu je zaprećeno da će, ukoliko ne plati kaznu ili se ne pojavi u roku od osam dana u odeljenju MUP-a, saobraćajna policija pokrenuti prekršajni postupak protiv njega na osnovu člana 247. Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Prema tom članu, vlasnik vozila obavezan je da da potpune informacije o identitetu lica koje je u trenutku prekršaja bilo za volanom.

Ukoliko to ne učini, zaprećena kazna po zakonu je najmanje 15 dana zatvora ili od 100.000 do 120.000 dinara za fizičko lice.

"Na kompjuteru sam video sebe kako telefoniram za volanom"

Kada je A. Ž. otišao u odeljenje MUP-a imao je šta da vidi.

"Primila me je jedna žena i na kompjuteru pokazala snimak kamere na kome se tačno vidim ja kako telefoniram za volanom. Nisam imao ništa da kažem u svoju odbranu. Nisam ni znao da tu postoje kamere, a nisam mogao ni da se setim da sam u tom trenutku tu telefonirao", priča nam mladić.

Inače, kamera koja ga snimila nalazi se na samom kraju ulice Toplice Milana.

"Vozio sam auto-putem i isključio se u Toplice Milana, a onda na lakat krivini skrenuo levo u Mokrolušku ulicu ka Plavom mostu. Kamera me je snimila pre skretanja levo. Tu se nalaze dve kamere za oba smera", navodi mladić.

"Ne izgleda mi kao da je automatska kamera"

Kako kaže, na osnovu snimka kamere stekao je utisak da njegov prekršaj nije automatski zabeležen.

"Deluje mi kao da je neko iz centra MUP-a pratio ili pregledao kameru koja me je snimila i na osnovu toga odlučio da me sankcioniše. Ne izgleda mi kao da je kamera automatski reagovala i zabeležila trenutak kada sam telefonirao za volanom", priča mladić.

Inače, u Ulici Toplice Milana u blizini trokrake raskrsnice sa Mokroluškom ulicom nalaze se ukupno dve kamere za snimanje saobraćaja odnosno za svaki smer po jedna.

MUP: Svaka od 4.000 kamera može da snima prekršaje

U MUP-u upozoravaju da svaka od 4.000 postavljenih kamera širom zemlje ima mogućnost da snimi i telefoniranje za volanom ili nevezivanje pojasa.

"Ipak, to ne znači da svaka od tih kamera beleži taj prekršaj. Tu treba izuzeti, recimo, osam kamera na pet raskrsnica u Beogradu koje automatski beleže isključivo prolazak kroz crveno svetlo", ističu u MUP-u.

Uskoro bi saobraćajna policija mogla da bude još rigoroznija u sankcionisanju prekršaja uz pomoć kamera.

Još skoro 8.000 kamera širom Srbije

"Kada se završi renoviranje zgrade Uprave saobraćajne policije u Ljermontovljevoj to će biti centar odakle će se uz pomoć kamera pratiti saobraćajni prekršaji i voditi prekršajni postupci. U planu je da se postavi još 7.900 kamera širom zemlje. Recimo, u Čačku i Novom Sadu postoje kamere za prestrojavanje koje ne postoje u Beogradu", zaključuju u MUP-u.

Inače, MUP širi i mrežu kamera koje automatski beleže saobraćajne prekršaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu