Hajka na dizelaše: "Lažirate podatke, sve ćete nas potrovati"

Na evropskim putevima ima 19 miliona vozila sa "sumnjivim" nivoima štetnih gasova i 13 miliona sa "ekstremnim" nivoima.

Izvor: B92, Jutarnji.hr
Podeli
Foto: ddisq/Shutterstock
Foto: ddisq/Shutterstock

Pre osam godina, nakon otkrića afere "dizelgejt" u kojoj su Volkswagen, Audi i Porsche uhvaćeni da koriste softver za varanje na testovima izduvnih gasova, sve je krenulo nizbrdo za dizel motore.

Iako su mnogi proizvođači u međuvremenu odustali od njih, lov na dizelaše ne prestaje.

Prema najnovijoj studiji koju je objavila neprofitna istraživačka organizacija Međunarodni savet za čisti transport (ICCT), čak 77 odsto dizel automobila na evropskim putevima proizvodi takve nivoe emisije koji ukazuju na prisustvo uređaja za manipulaciju podacima o emisijama, piše Jutarnji.

Foto: Rasulov/Shutterstock
Foto: Rasulov/Shutterstock

Koristeći podatke sa 1.400 zvaničnih vladinih testova, studija je otkrila da je 77 odsto Euro 6 dizel automobila (Euro 6 je naziv trenutnih pravila EU o emisiji štetnih gasova) i 85 odsto starijih Euro 5 vozila imalo "sumnjive" rezultate.

"Ekstremni" nivoi emisija pronađeni su u najmanje 40 odsto testova, što je dokazalo da je prisustvo uređaja za lažiranje u ovim slučajevima bilo "gotovo sigurno".

Izveštaj procenjuje da se trenutno na putevima u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji nalazi 19 miliona vozila sa "sumnjivim" nivoima emisije i 13 miliona sa "ekstremnim" nivoima.

"Ovi rezultati pružaju snažne dokaze vlastima da konačno istraže i preduzmu mere za rešavanje velikih zdravstvenih rizika koje predstavljaju dizel automobili na našim putevima"
, rekao je Piter Mok, izvršni direktor ICCT-a za Evropu.

Kako prenosi Politiko, tri ekološke nevladine organizacije rekle su da će tužiti francusku, britansku i nemačku vladu zbog njihovog "neuspeha da se izbore sa pošasti ilegalnih uređaja" i primorati proizvođače automobila da plate za povlačenje problematičnih dizel automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu