Nova saobraćajna kamera otkrivaće pijane vozače

Pomoću veštačke inteligencije.

Podeli
Foto: igorwheeler/Shutterstock
Foto: igorwheeler/Shutterstock

Kompanija Acusensus sa sedištem u Melburnu sarađuje sa australijskim Federalnim biroom za bezbednost na putevima i Univerzitetom Grifit na razvoju tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji koja će meriti pažnju vozača, njegovo vreme reakcije i kontrolu za volanom, sve to u realnom vremenu, piše CarExpert.

Koristeći obrasce ponašanja vozača pri prebrzoj vožnji, obrasce putanje i bočna kretanja unutar saobraćajnih traka, tehnologija je u stanju da pošalje informacije lokalnim policajcima da preduzmu dalju akciju.

Tokom razvoja, kompanija je rekla za 7News da koristi simulator koji prikazuje kompjuterski generisane verzije stvarnih puteva u više australijskih gradova kako bi naučila ponašanje vozača koji su trezni ili pijani.

Vozači se testiraju u simulatoru vožnje u alkoholisanom stanju kako bi se prikupili podaci o njihovim obrascima vožnje.

Foto: Alexander Steamaze/Shutterstock
Foto: Alexander Steamaze/Shutterstock

Podaci tek treba da budu implementirani u hardver kamere, ali kompanija kaže da to planira da uradi kada podaci budu pravilno analizirani.

U stvarnoj primeni, hardver se može postaviti bilo gde u bilo koje vreme, ali će prvo biti testiran u stacionarnoj prikolici nekoliko stotina metara od policijskih patrolnih automobila, dok će softver koristiti proces u četiri koraka: implementacija, snimanje, automatska analiza i pregled.

U veoma visokoj rezoluciji, snimaće se slike vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrveni blic, sočiva i sistem za filtriranje, a zatim će ih obrađivati softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji će detektovati potencijalne vozače pod uticajem alkohola ili droge.

Sistem će zatim pregledati i slati slike policijskim službenicima na proveru, kako bi se utvrdilo da li policajci treba da zaustave i testiraju određenog vozača.

Cilj ove tehnologije je da se značajno smanji broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju onima koji voze pod dejstvom droge ili alkohola.

Kompanija ističe da je otkako je program kamera za detekciju mobilnih telefona uveden u državi Novi Južni Vels (Australija) došlo do smanjenja takvih prekršaja za preko 80%, a broj smrtno stradalih na putevima opao je za više od 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu