Nemački ekolozi traže od suda da zabrani proizvodnju dizelaša i benzinaca

Pored BMW-a, ekolozi su tužili sudu i Mercedes-Benz i kompaniju za distribuciju nafte i prirodnog gasa Wintershall Dea.

Izvor: Revijahak.hr
Podeli
Foto: Kichigin/Shutterstock
Foto: Kichigin/Shutterstock

Nemačka ekološka organizacija Deutsche Umvelthilfe (DUH) tužila je BMW Okružnom sudu u Minhenu. Cilj tužbe je da ovaj proizvođač potpuno ukine motore sa unutrašnjim sagorevanjem u novim automobilima do 2030. godine (evropski rok za postepeno ukidanje dizel i benzinskih motora je 2035.) i da drastično smanji emisiju CO2 novih vozila koja se prodaju do 2030.

Kako navode iz DUH-a, BMW je dužan da postupa u skladu sa obavezujućim propisima Pariskog sporazuma o zaštiti klime i nemačkog Zakona o zaštiti klime, piše Revijahak.

"Sa automobilima prodatim samo 2021. godine, BMW je bio odgovoran za 62,2 miliona tona CO2 širom sveta – više nego što zemlje poput Finske, Norveške ili Portugala emituju godišnje", tvrdi DUH.

Sud u Minhenu je odbio tužbu, ali uz ogradu da bi tužba mogla biti uspešna u budućnosti ako klimatski ciljevi ostanu neispunjeni.

Savezna direktorka DUH-a, Barabara Mec, kaže:

"Poslovni model BMW-a zasnovan je na uništavanju naših sredstava za život. Više ne trpimo svesno prihvaćenu klimatsku štetu koju je prouzrokovala ova kompanija. Pogotovo posle današnje odluke suda, uvereni smo da će iza nas stati viša instanca. Spremni smo da ovaj slučaj predamo Saveznom sudu pravde."

Pored BMW-a, DUH tuži i Mercedes-Benz i kompaniju za distribuciju nafte i prirodnog gasa Wintershall Dea. Postupak protiv Mercedes-Benza trenutno se vodi pred Višim regionalnim sudom u Štutgartu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu