Mnogi su devedesetih sanjali da ga imaju: Prodaje se legendarni "hot hatch" FOTO

Ovaj Clio bi mogao da dostigne astronomsku cenu na aukciji.

Podeli
Foto: Silverstone Auctions
Foto: Silverstone Auctions

Aukcijska kuća Silverstone Auctions ponudiće na prodaju Renault Clio Williams, a u pitanju je jedan od samo 390 primeraka koji su stigli u Veliku Britaniju.

Reč je naravno o modelu prve generacije, koji se u Williams izdanju vizuelno ističe posebnom plavom nijansom i felnama boje zlata.

Foto: Silverstone Auctions
Foto: Silverstone Auctions

Konkretan primerak je proizveden 1994. godine, a prešao je 208.000 km. Međutim, automobil je prošao detaljnu restauraciju od 2.000 radnih sati i od tada je prešao tek nešto više od 5.000 km.

Prevedeno, automobil i njegov 2.0 motor su u besprekornom stanju.

Foto: Silverstone Auctions
Foto: Silverstone Auctions

Ukoliko želite da se vratite u devedesete u ovom posebnom "hot hatchu", to će vas koštati i do 35.000 funti, procenjuju iz aukcijske kuće.

Komplatnu galeriju fotografija i opise automobila možete pogledati ovde.

O automobilu

Renault Clio Willliams se lako može razlikovati od manjih varijanti – čak i od sportskog Clia 16S – zahvaljujući metalik sportsko plavoj nijansi koja je bila jedina dostupna opcija, pozlaćenim alu felnama Speedline i posebnim nalepnicama.

Foto: Silverstone Auctions
Foto: Silverstone Auctions

Kao i široko dostupniji 16S, imao je haubu sa otvorom za vazduh (sa asimetričnom izbočinom), šire prednje i zadnje brane, branike u sportskoj boji karoserije i hromiranu izduvnu cev.

Unutra, Renault ga je opremio sportskim sedištima, plavim brojčanicima i drugim plavim akcentima kao referencom na Willliams F1 tim. Kasnije varijante su takođe imale šiber, ali su rani automobili dolazili bez njega, što ih je činilo lakšim.

Foto: Silverstone Auctions
Foto: Silverstone Auctions

Konkretni primerak još ima originalni Philips radio/kasetofon, koji je takođe restauriran i dolazi sa tamnoplavom maskom po meri.

Ikonični francuski "hot hatch" pokreće 2.0-litarski atmosferac koji proizvodi 147 KS (108 kW) i 175 Nm obrtnog momenta. Ovo možda ne zvuči mnogo po današnjim standardima, ali govorimo o veoma lakom vozilu mase 981 kg.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Što je još važnije, automobil ima jedinstveno podešeno ogibljenje sa čvršćim podešavanjem, zahvaljujući Renault Sport odeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu