Prešao skoro milion kilometara, a nije ni vožen

Pronaći primerak modernog klasika u stanju kao što je ovaj BMW Z1 je za neke ostvarenje sna.

Podeli
Photo: BMW
Photo: BMW

Zvuči ludo, ali to je u stvari ono što stoji u opisu aukcijske kuća RM Sotheby‘s za ovaj zapanjujući Z1 iz 1990. godine lakiran u Toprot crvenu boju. Brojač pokazuje 999.997 kilometra, zbog čega biste, bez da ste videli u kakvom je stanju automobil, mogli pomisliti da ga je neko trideset godina koristio kao taksi, piše Jutarnji.hr.

Međutim, istina je drugačija: postavljanje brojača kilometara ispod nule je bila prilično uobičajena praksa koju je BMW sprovodio kako bi nadoknadio kilometražu nakupljenu tokom isporuke vozila.

Jednostavno rečeno, automobil se, pre nego što je došao u ruke vlasnika, vozio uokolo, utovarivao na razne transportere.

BMW je želeo da automobil ima 0 kilometra kada je isporučen.

Osim što se to u ovom slučaju nije dogodilo. Prvi vlasnik ovog automobila, danski vozač trke 24 sata Le Mana Jens Winther, preuzeo je isporuku u februaru 1990. i potom smestio automobil u svoju ličnu kolekciju uz M1.

Winther je imao automobil do 2014. godine, ali je njegov novi vlasnik takođe odlučio da ga ne vozi, tako da je kilometraža još uvek "negativna".

Gotovo jednako neverovatna kao i kilometraža ovog Z1 jeste činjenica da je prodat za samo 86.250 evra, što nama zvuči jeftino. BMW je napravio samo 8000 jedinica između marta 1989. i juna 1991., i jednostavno ne verujemo da ih postoji mnogo u stanju kao ovaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu