Evropa uvodi stroge mere za vlasnike plug-in hibrida: Gradom samo na struju?

Mere su veoma radikalne, pa bi sistem mogao da zaustavi vozilo nakon što upozori vozača da ulazi u zonu nulte emisije sa nedovoljno napunjenom baterijom.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Travelpixs/Shutterstock
Foto: Travelpixs/Shutterstock

Do 2030. godine bar 36 gradova će imati zone sa nultom emisijom. Najviše ih je u Evropi, a tu su svakako Berlin, Pariz i Rim, što znači da će se u ove zone moći da uđu samo vozila koja se kreću na električnu energiju.

Upravo zbog toga bi plug-in hibridi u budućnosti trebalo da dobiju sistem automatskog prelaska na električni pogon u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalaze.

Zona E-drive je sve češća u Evropi, a ovaj sistem, koji novi Range Rover već ima, mogao bi da postane uslov za korišćenje plug-in hibrida u tim zonama, piše britanski Autocar.

Mere su veoma radikalne, pa bi sistem mogao da zaustavi vozilo nakon što upozori vozača da ulazi u zonu nulte emisije sa nedovoljno napunjenom baterijom.

To bi omogućio tzv. Geofencing, a kao deo norme Euro7, nosio bi oznaku 7G.

U Toyoti smatraju da ova mera neće uticati samo na one modele koji žele 7G klasifikaciju, već na sve na tržištu. Auto-gigant sa Dalekog istoka već testira ovakav sistem u Japanu, na modelu Lexus NX.

Opšte je poznato da mnogi korisnici plug-in hibrida ne koriste u dovoljnoj meri potencijal hibridnog pogona. Oni retko pune svoje baterije, pa na kraju praktično voze automobil sa dodatnim balastom (baterijama), što dovodi do toga da ovi automobili ponekad troše više od ekvivalentnog vozila na fosilno gorivo.

Nemarnim korisnicima bi se ovakvim sistemom stalo na kraj, bar u posebnim eko gradskim zonama.

Podsećanja radi, Euro7 standard stupa na snagu 1. januara 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu