Šta to sprema Audi?

Sledećih nekoliko godina će biti prelazne za Audi jer ide ka potpunoj elektrifikaciji, sa serijom osnovnih električnih vozila koja će stići zajedno sa novim modelima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Podeli

Govoreći za Auto Express, šef dizajna kompanije Marc Lichte je rekao: „Radimo na električnim vozilima i naslednicima SUS modela. Uskoro ćemo videti najveće lansiranje proizvoda u istoriji Audija sa više od 20 automobila u naredne dve i po godine.”

Naravno, mnogi od njih će biti derivati u okviru osnovnih linija modela, ali videćemo promene u celom portfelju i nove čisto električne Audije u naredne tri godine.

Predstojeća PPE platforma kompanije (razvijena zajedno sa Porscheom) će činiti osnovu. Arhitektura od 800V omogućava brzo punjenje do 270 kW, sa velikim baterijama od 100 kWh koje se očekuju za vrhunske varijante. Ovo bi trebalo da obezbedi više od 400 milja (644 km) dometa sa jednim punjenjem za određene modele u opsegu.

Kupci će imati izbor između opcija sa jednim ili dva motora sa Quattro pogonom na sva četiri točka, a RS izdanja će biti na vrhu ponude.

Prema Lichteu, ovi vodeći modeli će prilagoditi EV dizajnerski rečnik brenda sa mišićavim izgledom koji dolikuje RS. „Za mene je RS kombinacija performansi, funkcionalnosti i stava“, rekao je on. „Volim RS 6 zbog širokog traga točkova i mogu vam obećati da će se ovo nastaviti i sa našim električnim vozilima. To se vidi u konceptnom automobilu e-tron GT – taj automobil pokazuje o čemu ovde govorim”.

Audijeva vodeća luksuzna limuzina biće ponovo osmišljena kao EV, u obliku A8 e-tron. Ona će se u velikoj meri oslanjati na koncept Grandsphere baziran na PPE, iako sa konvencionalnijom kabinom u odnosu na koncept automobil.

Električne verzije drugih osnovnih modela se takođe očekuju, iako će Audi pored ovih lansirati nove varijante sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, od kojih će poslednja ući u proizvodnju 2025. godine.

Uprkos skupljim električnim pogonima, kompanija obećava da će svoje cene EV-a zadržati u velikoj meri u skladu sa njihovim ekvivalentima na konvencionalni pogon, koji će biti manje avanturistički u svom dizajnu. „Mnogo je lakše primeniti elemente iz automobila kao što je Activesphere na EV platforme. Električne platforme nam daju više slobode, a SUS automobili će biti tradicionalniji“, kaže Lichte.

Audijevi inženjeri takođe razmatraju i planove za eventualni luksuzni off-road SUV koji bi mogao da se pojavi 2027. godine i koji bi se takmičio u segmentu koji sada uključuje Land Rover Defender i Mercedesovu G klasu.

Prema rečima Marca Lichtea, platforma za novi model bi mogla da bude pozajmljena od nedavno najavljenog sestrinskog brenda Scout Motorsa iz Volkswagen grupe, koji trenutno razvija koncepte i prototipove na električni pogon.

„Mislim da ima mesta“ za robusni SUV u Audijevoj liniji modela, rekao je Lichte. „Postoji potencijal jer postoje samo dva premium igrača“ u ovom konkretnom segmentu“ (Mercedes i Land Rover) „i mislim da postoji prostor i za trećeg.“

Taj model, navodi Lichte, „neće izgledati kao G klasa ili kao Defender, mogu vam obećati. Biće to nešto drugo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu