BMW tvrdi: Naša baterija se puni 30 odsto brže

BMW Grupa je uverena da će moćne, inovativne, održivo proizvedene baterije biti ključ uspeha individualne elektromobilnosti u budućnosti.

Podeli
Photo: B92/NĆ
Photo: B92/NĆ

Kompanija je spremna da uvede novu eru e-mobilnosti od 2025. godine sa svojim Neue Klasse modelima – po prvi put koristeći novorazvijene cilindrične baterijske ćelije optimizovane za novu platformu.

"Novorazvijena šesta generacija naših litijum-jonskih ćelija doneće veliki napredak u tehnologiji koja će povećati gustinu energije za više od 20 odsto, poboljšati brzinu punjenja do 30 odsto i povećati domet do 30 odsto". kaže Frank Veber, član upravnog odbora BMW AG odgovoran za razvoj.

"Da bismo zadovoljili naše dugoročne potrebe, izgradićemo fabrike baterijskih ćelija sa našim partnerima, svaka sa godišnjim kapacitetom do 20 GVh, na šest lokacija na našim ključnim tržištima: dve u Kini, dve u Evropi i dve u SAD", dodao je Joachim Post, član odbora direktora BMW AG zadužen za nabavku i mrežu dobavljača, piše HAK.

"Takođe smo postigli dogovor sa našim partnerima da će koristiti procenat sekundarnog materijala za sirovine kao što su litijum, kobalt i nikl i korišćenje zelene energije za proizvodnju, kako bi se obezbedila proizvodnja sa smanjenom emisijom CO2".

Nove BMW cilindrične ćelije dolaze sa standardnim prečnikom od 46 milimetara i dve različite visine. U poređenju sa prizmatičnim ćelijama BMW baterijskih ćelija pete generacije, sadržaj nikla u BMW okruglim ćelijama šeste generacije je veći na katodnoj strani, dok je sadržaj kobalta smanjen. Na strani anode, sadržaj silicijuma će biti povećan. Kao rezultat toga, zapreminska gustina energije ćelije će se poboljšati za više od 20 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu