Kupci novih automobila veruju Toyoti

J.D. Powerova studija o lojalnosti prema automobilskim brendovima za 2022. je upravo objavljena, a među kupcima novih automobila jedna marka se ističe kao favorit.

Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Zapravo, ima ih četiri, ali samo jedna dominira u dve kategorije ovog etabliranog istraživanja. Ta marka je Toyota, mada je Ford zabeležio najviši procenat lojalnih kupaca s neznatnom razlikom u odnosu na japanski brend.

Ova studija postoji sada već četvrtu godinu, a uključuje isključivo anketiranje kupaca novih automobila. Pored toga, fokusirana je na one ljude koji praktikuju kupovinu „staro za novo“, ostajući verni brendu. Samim tim, istraživanje obuhvata samo ovlašćene prodavce, koristeći podatke iz J.D. Powerove informativne mreže. Trenutno vlada dobra potražnja za polovnjacima, ali ova studija pruža interesantan uvid u lojalnost kupaca koji su dovoljno strpljivi da sačekaju na isporuku svog novog limenog ljubimca, s obzirom da su zalihe smanjene.

Toyota ima prilično vernu publiku. Japanski proizvođač je rangiran na vodeće mesto u kategoriji velikoserijskih automobila i SUV/krosovera, ostvarivši stopu lojalnosti od 62,2 odsto za putnička vozila i 63,6 odsto kada su u pitanju SUV/krosoveri.

Naravno, i premijum marke su rangirane, a među njima su vodeći Porsche s 57,4 odsto, odnosno BMW koji vlada u klasi SUV/krosovera s 58,6 odsto. Kamioneti su finalna kategorija u istraživanju i tu naravno dominira Ford, čija stopa lojalnosti iznosi 63,8 odsto, što je za nijansu bolje od Toyote po pitanju najboljeg rezultata.

„Postoji više načina da se neguje lojalnost kod kupaca, ali svaka pobednička marka je pokazala posvećivanje lansiranju svežih proizvoda, sjajne procese fokusirane na vlasnike vozila, veliku rezidualnu vrednost i atraktivnu ponudu“, rekao je potpredsednik J.D. Powera za podatke i analitiku, Tajson Džomini. „I u najvećoj meri su oni koji pobeđuju po pitanju tržišnog udela.“

U premijum segmentu se takođe dobro kotiraju Genesis u kategoriji automobila (54,6 osto) i Lexus u klasi SUV/krosovera (56,4 odsto). Drugo mesto među velikoserijskim proizvođačima je otišlo u ruke Kije (54,1 odsto) i Subarua za SUV/krosovere (62,6 odsto). Toyota umalo nije došla i do treće titule, završivši iza Forda u kategoriji kamioneta s 58,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu