Mazda napušta Rusiju

Azijski mediji navode da će Mazda prodati svoje učešće u ruskom zajedničkom preduzeću, i to lokalnom proizvođaču automobila Sollers.

Podeli
Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

Mazda i Sollers trenutno vode zajedničko preduzeće u zemlji, a proizvodnju vozila u fabrici u Vladivostoku su počeli 2012. Ta fabrika se između ostalog bavi i proizvodnjom Mazde CX-5 i Mazde 6.

Japanski proizvođač automobila traži načine da okonča svoje ruske operacije od invazije na Ukrajinu u februaru. U martu su potvrdili da će se izvoz delova u fabriku u Vladivostoku okončati i da će proizvodnja prestati kada se ove zalihe iskoriste. Fabrika je proizvela oko 29.000 vozila 2021. godine, podseća Nikkei Asia.

Sollers po navodima medija trenutno pregovara sa Mazdom o otkupu njenog udela u tom zajedničkom poduhvatu.

„Sollers Auto je već razvio plan za ponovno pokretanje fabrike za proizvodnju drugih automobilskih marki i pregovori o ovom pitanju se trenutno završavaju“, potvrdio je Sollers u saopštenju.

Mazdin potez da napusti Rusiju dolazi ubrzo nakon što je Toyota potvrdila da se i ona povlači iz svojih ruskih operacija. Toyota je istakla poteškoće u nabavci delova i potrebu da se radnici obeštete, uz navođenje da nema izgleda za nastavak proizvodnje u bliskoj budućnosti zbog nestašice delova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu