Gde ima puno stanica za punjenje, a gde je pustinja?

Evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA je istražilo stanje mreže za punjenje električnih vozila u Evropi.

Podeli
Foto: Mitsubishi promo
Foto: Mitsubishi promo

Proizlazi da se gotovo polovina svih stanica za punjenje električnih automobila u Evropskoj uniji nalazi u samo dve zemlje: Holandiji i Nemačkoj.

Zaključak se sam nameće – stanice za punjenje nisu ravnomerno raspoređene po zemljama EU niti ih, barem trenutno, ima dovoljno. Evropska unija trenutno ima oko 307.000 punionica. Međutim, gotovo sve su u zapadnoj Evropi. Pogotovo u Holandiji i Nemačkoj gde ne morate da potrošite puno truda za pronalazak stanice za punjenje, navodi Revija HAK.

Holandija i Nemačka čine manje od 10% ukupne površine EU-a, ali gotovo polovina svih stanica za EV u Evropi se nalazi u tim zemljama. Holandija ima najviše takvih stanica u celoj Evropi: 90.000 jedinica. Samo Holandija ima stanica za punjenje kao i 23 druge zemlje EU zajedno. Druga polovina svih stanica za EV je raspoređena na ostalih 25 zemalja EU, koje zajedno pokrivaju 90% područja regije.

Zato apsolutno nema govora o mreži punjenja u celoj Evropi. I to dok EU želi da smanji emisiju CO2 iz automobila za 55% do 2030. Prema studiji, do tada će biti potrebno 6,8 miliona javnih stanica za punjenje EV kako bi se to postiglo.

Top 5: zemlje s najviše stanica za punjenje

Holandija (90.284)

Nemačka (59.410)

Francuska (37.128)

Švedska (25.197)

Italija (23.543)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu