Audi ulaže još 300 miliona evra u svoju fabriku u Mađarskoj

Prošle godine Audi je proizveo 171.000 vozila u Mađarskoj, u kojoj već zapošljava oko 13.000 radnika.

Podeli
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo

Audi će investirati 301 milion evra u povećanje proizvodnje električnih motora za automobile u svojoj fabrici u Đeru, u Mađarskoj. Investiciju je potvrdio ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

Iako su neke specifičnosti plana ostale nepoznate, Sijarto je potvrdio da će Audi dobiti vladin grant, odnosno finansijska sredstva u iznosu od 21 milion evra za pomoć u proširenju fabrike koja će otvoriti novih 500 radnih mesta.

Električni motori koji će se proizvoditi u fabrici ugrađivaće se u sve električne modele Volkswagen grupe zasnovane na MEB mehaničkoj platformi. Očekuje se da će proizvodnja početi 2025.

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Audi proizvodi električne motore u Mađarskoj od 2018. godine koja predstavlja važno proizvodno tržište za nemačkog proizvođača automobila. Prošle godine je Audi napravio 171.000 vozila u toj zemlji, u kojoj već zapošljava oko 13.000 radnika.

To je doprinelo da Mađarska postane 20. najveći izvoznik automobila na svetu, prenosi Daily News Hungary.

Zanimljivo je da Volkswagen grupa već zasniva svoju budućnost na novoj mehaničkoj platformi, različitoj od MEB arhitekture koja je u osnovi većine njenih električnih vozila.

Sredinom 2021. godine, nemački auto-gigant otkrio je da će postepeno ukinuti sve svoje mehaničk platforme za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem tokom naredne decenije i na kraju konsolidovati svoje dve postojeće EV platforme, MEB i PPE arhitekture, u jednu nazvanu Scalable Systems Platform (SSP).

Ova arhitektura će na kraju biti osnova svakog vozila Volkswagen grupe, a biće ponuđena i drugim proizvođačima automobila. Prvo vozilo koje će koristiti ovu platformu biće naslednik aktuelnog Audija A8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu