Mini kasko – jeftinija verzija kasko osiguranja za starija vozila

Obavezno osiguranje koje plaćamo prilikom svake registracije pokriva isključivo štetu koja se našim vozilom nanese drugima (vozilima, licima i stvarima), pišu polovni automobili.

Podeli
Foto: Bhakpong/Shutterstock
Foto: Bhakpong/Shutterstock

Kasko osiguranje pokriva štetu na našem vozilu koju smo izazvali sami ili neko nepoznat. Detaljnije o tome u tekstovima: Kasko osiguranje – šta pokriva, koliko košta i da li se zaista isplati? i Koliko u stvari košta KASKO osiguranje?

Međutim, kasko osiguranje je često finansijski neisplativo za starija vozila i to iz više razloga kojima se nećemo sada baviti – ako ste vlasnik starijeg automobila i želite kasko, pozovite osiguravajuće kuće i zatražite ponudu i detaljne uslove, pa nakon toga sami odlučite.

Sada se bavimo isključivo tzv. MINI KASKO osiguranjem, mada ono ima i druge nazive u zavisnosti od osiguravajuće kuće – uglavnom, suština je ista iako uslovi mogu drastično da se razlikuju.

Uslovi mogu drastično da se razlikuju

Nemoguće je napraviti direktno poređenje uslova, odnosno prednosti i mana ponuda raznih osiguravajućih kuća zato što se uslovi drastično razlikuju, pa je sama cena tu najmanje važan faktor.

Prednosti i mane?

Osnovna prednost mini kaska je niska cena. Međutim, ovde definitivno važi ona izreka „koliko para, toliko muzike“.

Zato prvo uzmite u obzir sve uslove – šta pokriva mini kasko, šta ne pokriva, kako u stvari funkcioniše čitava priča i slično, pa tek onda odlučite da li je i ta niska cena dovoljno niska za ono što mini kasko nudi.

Naglašavamo da mi ni smo ni protiv ni za mini kasko, ne promovišemo ga i ne reklamiramo. Na svakom vozaču je da sam proceni da li mu se isplati ili ne.

Kako da saznam da li mi se isplati?

Pozovete osiguravajuću kuću koja nudi takvu vrstu osiguranja i zatražite ponudu za svoje vozilo, ALI OBAVEZNO tražite da dobijete i dokument sa svim uslovima kako biste mogli da izaberete ponudu koja vam najviše odgovara.

Problem je u tome što se gotovo ni na jednom sajtu bilo koje osiguravajuće kuće ne može naći dokument sa uslovima za mini kasko (ili ovu vrstu kasko osiguranja pod nekim drugim nazivom).

Možete da nađete najosnovije informacije, ALI mogu da postoje razni uslovi koji vam jednostavno čine to osiguranje nevažećim, a da vi toga uopšte niste svesni.

Takođe nećete znati ni šta tačno mini kasko pokriva. Cena je tu najmanji problem.

Zato pre potpisivanja ugovora morate precizno da znate šta mini kasko osiguranje pokriva, a šta ne pokriva – to nažalost nije uvek baš lako saznati.

Da li se pokriće rizika od krađe posebno doplaćuje?

Da – ukoliko želite da i krađa bude pokrivena, morate posebno da doplatite. U tom slučaju, ukupna cena može osetno da skoči.

Koliko? To u velikoj meri zavisi od osiguravajuće kuće do osiguravajuće kuće.

Postoji li mini kasko sa učešćem?

Da, postoji, ali ne kod svih. Kao i kod klasičnog kasko osiguranja, što veće učešće uzmete, osiguranje će biti jeftinije.

Da li mini kasko pokriva razbijena stakla?

Ne – za to morate da doplatite. Možda postoje neki izuzeci, što je jedan od razloga da detaljno proučite sve uslove pre konačne odluke.

Šta ako mi nepoznato vozilo udari auto?

U tom slučaju mini kasko pokriva štetu, pošto se to ipak smatra saobraćajnom nezgodom. MEĐUTIM – proverite uslove pre potpisivanja i plaćanja, pošto neke osiguravajuće kuće mogu da imaju drugačije uslove kada vaš auto udari nepoznato vozilo.

Da li se pokriva požar?

Neke osiguravajuće kuće pokrivaju požar, neke ne pokrivaju. Morate da proverite.

Ne pokriva se vandalizam i pad predmeta!?

Recimo da vam neko izlupa auto na parkingu ili sa zgrade ili nekog drugog mesta padne neki predmet i napravi štetu – mini kasko to uglavnom ne pokriva. Ili neko izgrebe auto ključem ili ekserom, ni to mini kasko osiguranje neće da pokrije.

Dakle, postoji mogućnost da mnogo stvari nije pokriveno, ali na vama je da se na vreme detaljno informišete kako biste znali šta će osiguranje da pokrije, a šta neće.

Da li postoje bonus i malus kao kod klasičnog kasko osiguranja?

Ne – u ovom slučaju bonus i malus ne postoje. Svaka godina se računa posebno. Možda postoje neki izuzeci ili pogodnosti, ali to morate da proverite sa konkretnom osiguravajućom kućom.

VAŽNO – iscrpiva suma osiguranja

Ovo je praktično glavna tajna zašto mini kasko može da bude toliko jeftino.

Kod mini kasko osiguranja postoji ugovorena suma osiguranja od koje se oduzima novac svaki put kada treba da vam se nadoknadi neka šteta.

Na primer, osigurali ste auto na 5.000 evra, odnosno to mu je procenjena vrednost.

Dođe do neke štete čije saniranje košta 2.000 evra i nakon toga vama se od prvobitnih 5.000 evra oduzima 2.000 evra i ostaju vam 3.000 evra.

Ukoliko vam nakon toga ukradu auto – pošto ste već „potrošili“ 2.000 evra za popravku, možete da dobijete samo preostalih 3.000 evra bez obzira što je auto procenjen na 5.000 evra.

Još jedan primer – imali ste tri štete, pri čemu je prva bila 1.000 evra, druga 3.000 evra, a treća 2.000 evra. Mini kasko u vašem slučaju pokriva samo do 5.000 evra, tako da ćete sve preko 5.000 morati da platite iz sopstvenog džepa.

Zbog čega mogu da vas odbiju čak i ako želite mini kasko?

Osiguravajuće kuće mogu da imaju razne uslove zbog kojih ne možete uopšte da uzmete mini kasko ili da shvatite da se apsolutno ne isplati da ga uzimate.

Navešćemo razne primere iz raznih osiguravajućih kuća kako biste imali okvirnu sliku sa čime možete da se sretnete:

a) auto mora da bude stariji od 7 godina ili 4 godine

b) NE SME DA BUDE Audi, Mercedes, BMW ili VW

c) da auto nije koštao preko 30.000 evra kad je bio nov

d) maksimalna vrednost može da bude 6.000 evra

e) minimalna vrednost može da bude 1.000 evra

f) vrednost vozila može da se računa po AMSS katalogu, ali može i na neki drugi način – npr. sami procenjujete vrednost vozila. Ipak, zaboravite na zloupotrebe po ovom pitanju, pošto osiguravajuće kuće sigurno imaju mehanizam zaštite.

Ovo su samo neki primeri, a ograničavajućih uslova može da bude još mnogo – zato ćete morati dobro da se potrudite da saznate sve ograničavajuće uslove.

Možda ćete morati da odvezete auto na slikanje

Ne budite iznenađeni ako jedan od uslova bude da morate da dovezete auto u osiguravajuću kuću na slikanje, kako bi se zabeležilo njegovo stanje. Ovo je sasvim logičan uslov koji za cilj ima sprečavanje zloupotreba osiguranja.

Zaključak

Kao i kada je bilo koje drugo osiguranje u pitanju, dobro proučite sve uslove pre potpisivanja.

Niska cena mini kasko osiguranja je moguća isključivo zbog toga što se pokriva znatno manji broj rizika u odnosu na klasično, tzv. ful kasko osiguranje, zbog drugačijih uslova i „sistema“ iscrpive sume osiguranja.

Ponavljamo da uslovi mogu drastično da se razlikuju u zavisnosti od osiguravajuće kuće, pa ih pažljivo upoređujte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu