Važna vest za vozače koji putuju kroz Hrvatsku: Od 1. jula nov način plaćanja kazni

Plaćanje kazne za prekršaj na ruke policijskom službeniku odlazi u istoriju, objavljeno je iz MUP-a Hrvatske, a policijski službenici dobiće POS uređaje za naplatu.

Izvor: B92, Autonet.hr
Podeli
Foto: Mrak.hr/Shutterstock
Foto: Mrak.hr/Shutterstock

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za saobraćajne prekršaje na licu mesta vozači više neće moći plaćati gotovinom. Od tog datuma Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Svi policajci sa POS uređajima

Sa tim ciljem, MUP Hrvatske nabavio je 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u celoj Hrvatskoj. Posedovaće ih policijske patrole u vozilima, kao i na motociklima, ali će biti dostupni i na međunarodnim graničnim prelazima i u policijskim stanicama.

U toku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja.

Bezgotovinskim načinom plaćanja policija će unaprediti kontrolu i nadzor postojećeg sistema plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, ali će i uticati i na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.

Policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. jula mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopšte neće postojati.

Vozaču koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mestu prekršaja uručiće se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Detalji o naplati na licu mesta

Plaćanjem novčane kazne na licu mesta za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000 kuna za fizičko ili odgovorno lice u pravnom subjektu, do 5.000 kuna za okrivljeno fizičko lice - preduzetnika ili fizičko lice koja se bavi drugom samostalnom delatnošću i do 15.000 kuna za pravno lice i sa njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovinu iznosa.

Ukoliko građanin želi da plati novčanu kaznu na licu mesta ali to nije u mogućnosti da učini zato što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obaveštenje o počinjenom prekršaju.

U tom slučaju, smatraće se da je novčana kazna naplaćena na licu mesta, ako građanin kaznu, umanjenu za polovinu iznosa, plati u roku od tri dana od dobijanja Obaveštenja o prekršaju i dokaz o izvršenoj uplati dostavi telu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da vozač ne želi da na licu mestu plati novčanu kaznu, biće mu izdat Obavezni prekršajni nalog, te će se smatrati da je kazna u celosti plaćena ako građanin kome je nalog izdat u roku od 8 dana od dana pravosnažnosti prekršajnog naloga plati dve trećine izrečene novčane kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu