Velika promena od 6. jula: Koji će sve sistemi biti obavezni u novim modelima

Najkontroverzniji je takozvani ISA sistem, odnosno ili "inteligentno prilagođavanje brzine".

Podeli
Foto: Greentellect Studio/Shutterstock
Foto: Greentellect Studio/Shutterstock

Od 6. jula ove godine u sve nove modele automobila, kamiona i autobusa koji se prodaju u Evropskoj uniji biće ugrađen veći broj novih sistema, odnosno oni će biti obavezni. Cilj uredbe EU je da automobili budu bezbedniji.

Ova godina označava početak prelaznog perioda u kome će modeli predstavljeni pre ovog roka imati mogućnost adaptacije, ali će od 2024. svi novi automobili morati da budu opremljeni ovim tehnologijama.

Najkontroverzniji je takozvani ISA sistem (Intelligent Speed ​​Assistant). Ovo je sistem pomoći vozaču koji upozorava na najveću dozvoljenu brzinu. Sistem bi trebalo da, prateći znakove na putu ili navigaciji, automatski smanji snagu motora, ali i da omogući preticanje, odnosno da se isključi kada vozač pritisne papučicu gasa.

Iako se sistem može deaktivirati u meniju svakog vozila, on će ponovo biti aktivan svaki put kada se vozilo pokrene. Kako će to funkcionisati u praksi? Videćemo... Posebno je izazovan deo o dopuštanju i prepoznavanju pretjecanja.

Foto: VanderWolf Images/Shutterstock
Foto: VanderWolf Images/Shutterstock

Osim toga, sva vozila će biti opremljena crnom kutijom ili zvanično EDR-om. Ovaj sistem, koji je već prisutan u mnogim novim automobilima, čuva podatke nekoliko sekundi pre nesreće.

Snimaju se informacije o brzini, položaju upravljača i da li automobil ima upaljene farove. Ovim podacima za sada mogu pristupiti samo državni organi i proizvođači automobila, a nisu dostupni osiguravačima.

Mnogi nezavisni stručnjaci protestovali su protiv postavljanja crnih kutija jer misle da su proizvođači automobila lobirali za njih zbog svojih interesa.

Foto: hxdbzxy/Shutterstock
Foto: hxdbzxy/Shutterstock

Takođe, od 6. jula svi automobili će biti opremljeni zadnjim kamerama, automatskim kočenjem u slučaju nužde, parking senzorima, sistemima za upozorenje na napuštanje trake, sistemima za upozorenje na umor i pripremom za ugradnju uređaja "alcolock", tj. sistema koji bi se mogao ugraditi u vozila sa višestrukim prestupnicima.

Tu se misli na vozače koji su više puta vozili pod dejstvom alkohola i koji su pritom izazvali saobraćajne nezgode. "Alcolock" im ne bi dozvolio da voze ako su pod dejstvom alkohola. Za sada, "alcolock" uređaji će se posebno tretirati u svakom nacionalnom zakonodavstvu.

Na kraju, kombi, kamioni i autobusi moraju biti opremljeni sistemom za nadzor pritiska u gumama. Putnički automobili imaju ovu funkciju od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu