Bicikli pre automobila? Nemci se privikavaju na novi saobraćajni znak, vozači nisu srećni

U pitanju je znak kojim se zabranjuje preticanje biciklista i motociklista.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Esin Deniz/Shutterstock
Foto: Esin Deniz/Shutterstock

Berlin bez automobila? Želimo da ljudi mogu da spavaju sa otvorenim prozorima

Ovaj saobraćajni znak nedavno je postavljen u Štutgartu, u ulici koja ima i posebnu traku za bicikliste i motocikliste odvojenu isprekidanom linijom.

Kako konfiguracija kolovoza usled nedostatka širine na pojedinim mestima ne omogućava normalan prolaz automobila, odnosno minimalno 1,5 metara bočnog razmaka (pri preticanju) propisanih zakonom, na tim mestima se zabranjuje preticanje. Kazna za prekršitelje je 70 evra.

U praksi, ovaj znak praktično sugeriše da će na pojedinim deonicama najsporiji učesnik u saobraćaju – biciklista, diktirati brzinu kretanja svih vozila.

Nema sumnje, velike promene u auto-industriji, kao i sve veći broj različitih ličnih transportnih sredstava, uz podizanje nivoa ekološke svesti, utiču na promene u saobraćaju brojnih gradova. Takođe, menjaju se i ulice na kojima motorizovana vozila polako gube povlašćeni status.

To je posebno vidljivo u urbanim gradskim jezgrima, gde se nastoji da se automobili u potpunosti uklone iz saobraćaja kako bi prepustili mesto pešacima i ekološki prihvatljivijim ličnim prevoznim sredstvima.

Nemačka, kao i neke druge zemlje Zapande Evrope i Skandinavije, već radi na tome.

Vozači svakako nisu srećni, a postavlja se pitanje da li je ovo budućnost saobraćaja?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu