Volkswagen predstavio vozilo budućnosti – robotaksi OnePod FOTO

Nemački auto-gigant priključio se sve većoj grupi proizvođača koji urbanu mobilnost budućnosti vide kroz autonomna višenamenska vozila na električni pogon.

Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Da li će se na taksiste gledati kao na profesiju koja je postojala u prošlosti?

Mnoge svetske auto-kompanije, ali i IT giganti, smatraju da bi samovozeći automobili na struju u narednim decenijama trebalo da čine srž urbane mobilnosti.

Njima se sada pridružio i Volkswagenu, koji je na manifestaciji "DRIVE. Volkswagen Group Forum" predstavio koncept autonomnog robotaksija nazvan OnePod.

Osnovna namena mu je da bude autonomno vozilo dostupno na zahtev.

Koncept je sličan nekim već viđenim, poput onog koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju koristio Volkswagenov ljuti rival Toyota.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

U Volkswagenu kažu da bi OnePod mogao imati više namena – koristio bi se kao autonomni taksi za prevoz do četiri putnika, zatim kao porodično prevozno sredstvo ili vozilo za osobe sa invaliditetom, kao i, generalno gledano, za prevoz raznih društvenih kategorija poput dece i starijih ljudi, koji se inače ne mogu sami kretati gradom.

OnePod karakterišu velike staklene površine, koje omogućavaju nesmetan pogled putnika na okoliinu, pa se upotreba ovakvih vozila može proširiti i na turistički sektor.

Veliki digitalni ekrani u unutrašnjosti pružaju putnicima sve potrebne informacije, dok se praktičnost vozila pokazuje i kroz opciju spuštanja ili dizanja kabine, čime se ono može automatski prilagoditi visini iničnjaka u gradovima, što je veoma važno za putnike u invalidskim kolicima i majke sa malom decom. Osim toga, u OnePod se ulazi kroz široka klizna vrata, pa je pristup putničkoj kabini znatno olakšan.

Inače, ovaj koncept je osmišljen u Volkswagenovom razvojnom i dizajnerskom centru u Potsdamu, a publika će moći da ga vidi do 31. decembra 2021. godine u Berlinu na izložbi Go.City – The Future of Urban Mobility.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu