Ford patentirao izduvnu cev koja se uvlači

Ideja je da se poboljšaju manevarske sposobnosti terenaca pri velikim promenama nagiba zemljišta po kome se auto kreće.

Podeli
Bronco Sport (Foto: Ford)
Bronco Sport (Foto: Ford)

Konkurencija među proizvođačima SUV i "off-road" vozila je sve veća, a Ford je odlučio da uvede tehnološku novinu koja će mu pomoći da bude u prednosti u odnosu na rivale.

Naime, američki proizvođač je patentirao zadnju cev izduvnog sistema koja može da se uvlači ispod vozila.

Kako saznaje CarBuzz, patentna prijava je podneta u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, a cilj ove inovacije je da izduvna cev ne štrči pozadi, čime se poboljšavaju manevarske sposobnosti na teškim terenima, odnosno povećava maksimalni mogući silazni ugao vozila.

"Maksimalni dozvoljeni silazni ugao mnogih terenskih vozila je manji od napadnog ugla. Razlika između ova dva ugla može uzrokovati nekoliko problema", piše Ford u prijavi patenta.

"Kada se, na primer, vozilo kreće po teškom terenu, u slučaju velikog silaznog ugla, izduvne cevi mogu udariti u tlo uzrokujući oštećenje i potencijalno deformaciju ovih cevi", navodi ovaj američki proizvođač.

Foto: Ford
Foto: Ford

Uvođenjem pokretne zadnje izduvne cevi, Ford bi mogao poboljšati terenske sposobnosti svojih SUV i terenskih vozila, bez redizajniranja zadnjeg dela automobila.

To bi takođe pomoglo da se izbegne oštećenje izduvnih cevi terenskih vozila.

Vozač bi upravljao ovim sistemom jednostavnim prebacivanjem vozila u terenski režim, a cev bi se zatim automatski uvlačila.

Da li će ova inovacija zaista ući u proizvodnju, ostaje da se vidi, ali s obzirom da su se Ford Bronco i Bronco Sport nedavno pridružili gami Fordovih terenaca, američkom proizvođaču svakako ne nedostaje vozila koja bi mogla koristiti tu tehnologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu