RS: Trotinetom na trotoaru do 6 km/h, vozači će morati da imaju identifikacionu potvrdu

Električni trotineti u Republici Srpskoj moći će da da se kreću po trotoaru maksimalnom brzinom do 6 kilometara na sat, a za svaku bržu vožnju građani će morati da koriste saobraćajnicu.

Izvor: B92, Blic
Podeli
Foto: Viewframer/Shutterstock
Foto: Viewframer/Shutterstock

Tako predviđa Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srpske.

Vlada je na sednici održanoj u četvrtak usvojila predlog ovog zakona, koji će sada biti upućen u skupštinsku proceduru, piše Srpskainfo, a prenosi Blic.

Izmenama i dopunama ovog Zakona, po prvi put u Republici Srpskoj je regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila kao što je električni trotinet, električni skejtbord, segvej i slična vozila. Ova vozila se razvrstavaju u četiri klase.

Građani koji koriste lako lično električno vozilo obavezno će morati da poseduju identifikacionu potvrdu, ali za sada nije objavljeno gde će se te potvrde izdavati. Prema ranijim informacijama, izgled, način, postupak izdavanja identifikacione potvrde za električno vozilo i koliko će ona koštati biće uređeno posebnim pravilnikom.

Električna vozila koja se kreću do 25 kilometara na čas ubuduće će morati poštovati pravila koja važe i za bicikliste, što znači vožnju biciklističkim stazama ili saobraćajnicom.

Takvo vozilo ne mogu koristiti osobe mlađe od 14 godina.

Vozači će morati posedovati i potvrdu o poznavanju propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije.

Takođe, obavezno je nositi zakopčanu zaštitnu kacigu za vreme vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu