Kažnjen zbog prolaska na crveno – prijavio ga drugi vozač

Cinkarenje ili legitimna opcija?

Podeli
Foto: Alex Veresovich/Shutterstock
Foto: Alex Veresovich/Shutterstock

Vozač iz američke savezne države Kolorado veoma se iznenadio kada mu je stigla kazna za prolazak na crveno na osnovu prijave jednog građanina.

Džejk Tarnbul je vozio svoju Suzuki Vitaru kroz Vudlend Park u Koloradu. Dok se približavao raskrsnici, svetlo na semaforu počelo je da se menja, ali je on ipak nastavio da vozi jer je procenio da ne može da se bezbedno zaustavi.

Ubrzo mu je stiglo neprijatno iznenađenje u vidu kazne za prolazak na crveno u iznosu od 120 dolara, a na Džejkovo zaprepašćenje prekršaj nije bio snimljen saobraćajnom kamerom niti ga je detektovao policajac - kazna mu je napisana na osnovu prijave drugog vozača, piše Kolorado san.

Naime, izvesni Vilijam Sajps, koji se vozio u svom automobilu, svedočio je da je Tarnbul prošao kroz raskrsnicu na crveno. Zanimljivo je da je Sajps nekada bio zamenik lokalnog šerifa, pa mu je verovatno ostala navika da "lovi" one koji prekrše zakon, bez obzira na to što se time više ne bavi.

I dok je Sajps bio izričit da je Tarnbul prošao na crveno, ovaj to negira navodeći da je na semaforu u trenutku prolaska kroz raskrsnicu bilo žuto svetlo.

Ipak, policija je poverovala Sajpsu. I to ne zato što je nekada bio pripadnik organa reda, već zbog toga što - prema lokalnom zakonu - svaka osoba koja primeti saobraćajni prekršaj može da ga prijavi.

Potrebno je samo da iznese policiji detalje o prekršaju, kao i opis vozila, te da se pismeno obaveže da će o tome svedočiti na sudu ukoliko to bude neophodno.

U loklanoj policiji navode da mesečno prime 30-ak takvih prijava, ali da građani uglavnom izgube interesovanje da idu do kraja kada saznaju da će možda morati da se pojave na sudu.

Zato se broj napisanih kazni na osnovu građanske prijave svede na svega 5-6 godišnje a jedna od njih bila je ona koja je izrečena Džejku Tarnbulu.

On se međutim ne miri sa tim i navodi da će se žaliti sudu.

"Nikad nisam čuo za nešto ovako. Jednostavno, ne izgleda mi pravedno", kaže Tarnbul za Kolorado san i dodaje da bi se žalio čak i kada bi kazna iznosila samo 1 dolar.

"To je poput nekakvog distopijskog grada u kome ste non-stop pod nadzorom", smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu