Šta se više isplati: Polovni Golf 6 ili 7?

Bez obzira na to da li je reč o novom ili polovnom Golfu, model je već dugi niz godina najtraženiji kod kupaca polovnjaka. Zbog široke pristupačnosti, trenutno se na tržištu javlja dilema između Golfa 6 i 7.

Podeli
Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Iako vizualna razlika nije prevelika, noviji model ipak nudi značajnija poboljšanja. Pravo pitanje je jesu li ta poboljšanja vredna razlike u ceni. Pred vama je detaljna poređenje dva Volkswagenova modela.

Vratimo se malo unazad: 2008. godine Volkswagen je iznenadio sve zamenivši Golf V (2003. 2008.) mnogo ranije nego što se to očekivalo. Međutim, proizvodnja tadašnjeg najpopularnijeg modela bila je preskupa.

Njegova zamena, Golf 6, (2008. - 2012.) koristio je istu platformu, ali je dizajniran sa drugačijim podsklopovima koji su se sastavljali negde drugde i brže prikupiti na proizvodnoj liniji.

Šestica je donela novi nivo profinjenosti i sigurnosti u svoju klasu, a danas ostaje među omiljenima na tržištu polovnih automobila.

S druge strane, Golf 7 (2012. - 2020.) stigao je na potpuno novoj platformi (Golf 5 i 6 imaju istu) proglašen je bio svetskim automobilom godine i dobitnik je nagrade "Golden Wheel Award".

Sada iako na tržištu polovnih košta malo više od svojih suparnika, kompaktni porodični VW dizajniran je i izrađen po višim standardima od većine.

Uz to, sadrži neke od najsavremenijih sigurnosnih tehnologija i istinski učinkovite benzinske i dizelske motore - što i nije neka razlika u odnosu na prethodnika.

Što se tiče dizajna, dva Golfa su prilično slična. Međutim, stvar je u detaljima. Lukovi točkova na sedmici mnogo su više izraženiji, površina elemenata mnogo je "čišća" nego pre, zbog čega automobil izgleda proporcionalnije. Najizraženija razlika su prednja svetla, koja su mnogo oštrijih linija na novijem modelu.

Ulaskom u kabinu sedmice nećete dobiti osećaj da ste u nekom drugom automobilu nego u Golfu. Enterijer je suptilan, praktičan i s osećajem za detalj.

Međutim, postoje primetne prednosti. Za razliku od Golfa 6, noviji model ima više prostora za putnike. Primer, prostor za zadnje noge je za 15 milimetara veći, a prednja sedišta mogu ići za 20 milimetara više unazad, što je pogodnije za više vozače. I

Ima i više prostora za ramena spreda i nazad (31 mm), više prostora za laktove (22 mm), a prtljažni prostor povećan je za 30 litara, te iznosi 380 litara.

Komandna tabla sedmice ostavlja kvalitetniji utisak i više je okrenuta prema vozaču, kao što je to slučaj kod Golfa 3. i 4. generacije. Uz to, 5,8-inčni touchscreen postao je standard, a završni delovi ono su što čini enterijer mnogo privlačnijim. Predstavljanjem sedmice podignuta je i standardna oprema, tako da nećete pronaći model bez stvari poput Bluetooth-a, prednjeg naslona za ruke i ostalih stvari bez kojih verovatno možete preživeti.

Što se tiče ponašanja na putu, sedmica nudi malo bolje iskustvo što se tiče rukovanja, performansi i učinkovitosti, a glavni razlog je tehnologija.

Noviji model dobio je mnoštvo novih sigurnosnih stavki i elektronsku ručnu kočnicu (iako mnogi nisu fanovi).

Ispod poklopca motora je područje s najmanje promena. Iako postoje manje razlike u ponašanju na cesti zbog tehnoloških promjena, sami motori ostaju učinkoviti kao i kod starijeg modela. Svi benzinski motori sada su opremljeni turbokompresorom, a ponuda kreće od 1.0-litarskog trocilindričnog TSI od 110 KS (koji ne postoji u šestoj generaciji), raste kroz četvorocilindrični 1.2 (85 KS) do 1.4 TSI (125 KS).

Dizelski asortiman uključuje 1.6-litarski TDI od 110 KS te 2.0 TDI od 150 KS. Ako od svog Golfa želite najbolje, opcije su 2.0 GTD od 183 KS i 2.0 GTI od 220 KS.

Cene šeste generacije kreću od 5,000 evra, dok ćete za sedmu generaciju morati izdvojiti duplo više. Najbolji primjerci kreću se i do 20,000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu