Lažni bračni par vara iz inostranstva – kojim taktikama se služe

U poslednje vreme uočili smo više sumnjivih oglasa koji su očigledan pokušaj prevare korisnika našeg sajta. Takvi oglasi su odmah uklonjeni, ali ih prevaranti, koji ovaj put očigledno dolaze iz inostranstva, u sličnom obliku ponovo postavljaju, pišu polovniautomobili.

SN
Podeli
Photo: Mini
Photo: Mini

Opisaćemo ukratko poslednji primer za koji možemo reći da je već viđena „priča“ sa novim „začinima“, a na sve naše korisnike apelujemo da nikako ne uplaćuju novac bilo preko bankovnog računa, niti preko firmi koje se bave elektronskim transferom novca.

Ovi prevaranti se trenutno predstavljaju kao stariji bračni par iz Grčke. U oglasu ostavljaju broj na koji se ili niko ne javlja ili je nedostupan i čekaju da im se javite preko poruke u oglasu na našem sajtu.

Nakon toga vam kažu da ne govore srpski, da im ostavite svoju mejl adresu ili da im se mejlom javite na njihovu.

Navodno, automobil se nalazi u Srbiji, registrovan je na naše (srpske) tablice i oni sada žele da ga prodaju. Spremni su da dođu da vam ga pokažu, poslaće vam čak i svoje navodne fotografije, ali žele da im prvo uplatite kaparu preko određenog servisa za transfer novca kako bi bili sigurni da ste ozbiljan kupac jer su, tako će vam reći, već više puta dolazili u Srbiju i kupci su ih prevarili, odnosno, iako su rekli da će sigurno kupiti auto, to nisu učinili.

Nastaviće da vas ubeđuju da uplatite taj novac da biste dokazali da ste ozbiljni u nameri da kupite auto, čak će vam pokazati da su kupili avionsku kartu za Beograd.

Nakon što im žrtva uplati novac na željeni servis, gubi im se svaki trag, a i vašem novcu.

Ovako ukratko izgleda pokušaj prevare, a ukoliko vi primetite ovakve oglase ili neko pokuša vas prevari, molimo vas da nas obavestite na e-mail kontakt@polovniautomobili.com.

Ponavljamo, najsigurniji način da se zaštitite od prevare jeste da ne uplaćujete nikome novac unapred.

Naročito ako niste sigurni da taj prodavac i auto uopšte postoje! Kako sve možete da prepoznate ovakve prevarante?

Stranci su veoma aktivni na ovom polju. Uglavnom komuniciraju na lošem srpskom – otvoreno kažu da koriste Google Translate (program za online prevođenje).

„Glume“ da su direktori ili menadžeri predstavništava stranih kompanija u Srbiji, ali da su morali hitno da se vrate u otadžbinu ili su ih prebacili na radno mesto u drugu zemlju. Njihov auto je ostao u Srbiji i oni sada žele da ga prodaju.

Problem je u tome što prevaranti menjaju taktiku i postaju sve lukaviji. Što je veći plen koji prevarom planiraju da dobiju, to će više truda uložiti u čitav „projekat“.

Šalju razne dokaze da vas uvere da nije reč o prevari, prave lažne sajtove firmi u kojima navodno rade, banaka ili agencija preko kojih se vrši uplata avansa „na siguran način“, itd.

Tako i kada vi počnete da ih proveravate – od toga da li zaista rade u toj firmi, do slike pasoša – oni već imaju sve spremno.

Na primer, pošalju vam link izmišljene firme u kojoj rade, a pre toga naprave sajt, Facebook stranicu, email; daju vam telefon, ali i opciju da koristite Viber, Skype ili nešto drugo da ih kontaktirate...

I ne zavaravajte se time da su male šanse da bi neko uložio toliko truda samo da bi od vas ukrao 1.000 ili 2.000 evra. Vi niste jedina žrtva. Vi ste samo jedna „riba“ u okeanu punom potencijalnih „mušterija“.

Ovo su samo neki od znakova kako da ih prepoznate:

  • komunikacija sa prodavcem ide isključivo preko emaila ili tekstualnih poruka neke od brojnih aplikacija (Viber, WhatsUp, Facebook...)
  • prodavac izbegava direktan razgovor čak i kada mu kažete da odlično znate engleski ili neki drugi (njegov) jezik
  • morao je iznenada da napusti Srbiju (npr. firma ga prebaci na drugo radno mesto u Norveškoj)
  • ne postoji način da vidite auto uživo – čak ni da bacite pogled spolja, pošto je u nekoj garaži koju nema ko da otvori
  • menja priču kada tražite dodatne slike auta, njega (prodavca) pored auta, dokumentacije...
  • traži da uplatite novac (kaparu) na račun „proverene“ kompanije koja se bavi upravo takvim transakcijama i koja garantuje da niko neće biti prevaren...
  • auto je inostranstvu, prodavac će ga poslati na kamionu za Srbiju, vi ga proverite u ovlašćenom servisu ili kako god želite, a ako niste zadovoljni, ne morate da ga kupite. Prevara je u tome što prodavac traži da vi platite transport vozila! Ali ako niste zadovoljni stanjem auta, prodavac će vam vratiti taj novac...
  • prodavac traži od vas razne lične podatke, broj bankovnog računa, itd.
  • itd.
Prevarantske taktike

Prevaranti umeju da budu izuzetno lukavi i koriste se raznim trikovima. Na primer, čak će da vas ubeđuju da dolaze u Srbiju sledeće nedelje, ali ipak traže kaparu pošto imaju i druge potencijalne kupce.

Kao dokaz mogu da vam pošalju sliku avionske karte, rezervacije hotela u Beogradu, rezervacije rent-a-car automobila u Beogradu i slično.

Mogu da utiču na vas i svojim „problemima“, od toga kako skupo plaćaju garažu u kojoj je auto, pa im je zato hitno da ga prodaju i upola realne cene, da su već dolazili u Srbiju ali je kupac odustao, te stoga insistiraju na velikoj kapari i slično.

Protiv vaših pitanja koja im ne odgovaraju bore se prostim ignorisanjem pitanja. Ako počnete baš da insistirate na odgovoru, prekinu komunikaciju nekoliko dana, da bi se ponovo javili sa opravdanjem da su iznenada morali na put, ali i da se u međuvremenu javio drugi kupac, pa da im što pre javite da li ste i dalje zainteresovani... Lažne firme za posredovanje između kupca i prodavca

Prevarant vas ubeđuje da postoji firma koja posreduje između kupaca i prodavaca iz različitih zemalja, odnosno brine o tome da niko ne bude prevaren.

Navodno prodavac sve prepusti upravo toj firmi, koja garantuje i da je auto ispravan, i da je u dobrom stanju, i da će biti isporučen u Srbiju, i da će vratiti novac ukoliko kupac odustane kada vidi auto uživo ili ukoliko se ispostavi da se ne slaže sa opisom iz oglasa.

Često prevaranti koriste ime prave, postojeće firme, velike i renomirane, koja je na ovaj ili onaj način u vezi sa transportom, špedicijom, trgovinom, automobilima... Žrtva potraži informacije o toj firmi preko interneta i pomisli da je sve u redu.

Za prevaru se često koristi ime firme DB Schenker, gigantu na polju transporta robe širom sveta. Zbog toga je ova firma na svoj sajt postavila i zvanično upozorenje da se ne bavi nikakvim posredovanjem između kupaca i prodavaca.

Međutim, prevaranti prave lažne sajtove koji vizuelno izgledaju kao originalni, a adresa je takođe veoma slična originalnoj (npr. www.dbs-spedition.com, www.dbschenker-spedition.com, www.db-shenker.com, www.dbschenker-logistiks.com).

Prevarant vam pošalje jedan od tih lažnih linkova. Vi poverujete da je reč o pravom sajtu, kontaktirate firmu preko podataka na lažnom sajtu i dobijete broj bankovnog računa na koji treba da uplatite novac. Tri znaka da je reč o prevari

Kako vas prevaranti ubede da uplatite novac osobi koju nikada niste videli i to za auto koji nikada uživo niste videli?

Tako što postave oglas za auto koji odlično izgleda, sa malom kilometražom i nerealno niskom cenom. Kada saznate da je cena toliko niska zato što je prodavac stranac i da mu je zbog selidbe hitno da proda auto, vi pomislite da ćete jeftino doći do sjajnog vozila.

I generalno - ako je cena sumnjivo niska, nešto vrlo verovatno nije u redu sa automobilom.

Još ako:

  1. prodavac nije u Srbiji
  2. ne možete da vidite auto uživo
  3. treba unapred da uplatite novac (koliki god iznos bio)

budite sigurni da je reč o prevari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu