Toyota prvi put javno provozala hiperautomobil od 999 KS VIDEO

Hiperautomobil Toyota GR Super Sport vratio se u svoj duhovni dom i imao prvu javnu vožnju.

Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Kao deo procesa njegovog razvoja koji i dalje traje, pred sam početak 88. trke "24 časa Le Mana" na stazi "Sarta".

Za upravljačem prototipa GR Super Sport, baziranog na pobedničkom TS050 Hybridu, našao se bivši vozač Formule 1 Aleks Vurc.

GR Super Sport pokreće hibrid koji čine 2.4-litarski V6 tvin-turbo agregat i elektromotor koji zajedno razvijaju 999 KS.

Kako i dolikuje vozilu koje je bazirano na trostrukom pobedniku Le Mana, prilagođeni razvojni model prerađen u kabriolet i u kamuflažnoj "odeći" GR-a, napravio je demonstracioni krug, pre učešća u svečanosti vraćanja trofeja Le Mana za ovogodišnju trku.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Ubrzo nakon svečanosti, započela je ovogodišnja, odložena trka "24 sata Le Mana", a predstavnici Toyota Gazoo Racinga sa dva TS050 Hibrida izborila su pobedu treću godinu zaredom.

TS050 Hybrid je stvarao istoriju u Le Manu od svog premijernog nastupa 2016, obezbedivši Tojoti prve pobede na "Sartu", uz najbrži krug ikada i važeći najbrži krug trke.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Ta dostignuća bila su inspiracija za GR Super Sport, hiperautomobil s pedigreom i performansama trkačkog automobila.

"Bila je čast po prvi put u javnosti voziti ovu razvojnu verziju GR Super Sporta, a pogotovo na stazi kao što je Le Man koja je tako usko povezana s ovim automobilom. GR Super Sport je rođen u Le Manu, pa se ovo činilo kao povratak kući. Bilo je ovo prvi put da sam vozio ovaj automobil, pa mi demonstracioni krug nije omogućio dostizanje granica, ali sam odmah osetio da GR Super Sport ima potencijal za neverovatne performanse. Mogao sam da osetim sličnosti između GR Super Sporta i TS050 Hybrid u smislu performansi, posebno pogona na četiri točka i hibridnog sistema. Međutim, inženjeri mi kažu da je ovo bila samo mala naznaka stvarnih performansi GR Super Sporta, tako da se jako veselim novoj prilici da ga vozim u skoroj budućnosti", rekao je Vurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu