Automobil koji prelazi 100 km za manje od 100 dinara FOTO

Nova električna Kia Soul stiže na tržište Srbije početkom 2021. godine.

Izvor: B92, Magazin Novosti
Podeli
Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Novi e-Soul je debitovao krajem 2018, na Sajmu automobila u Los Anđelesu, a od početka sledeće godine biće dostupan i kupcima na našem tržištu.

Ovaj model proizvodi se u dve verzije. Jedna je sa manjom baterijom od 39,2 kWh, koja automobilu obezbeđuje autonomiju u vožnji od 276 kilometara, a druga, sa većom od 64 kWh koja ima radijus kretanja od čak 452 kilometra.

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

"Prethodnu generaciju modela Soul EV smo isprobali u 'realnom životu' i potrošnja na 100 kilometara je iznosila oko jedan evro", kaže Milan Derbogosijan iz kompanije Kia Srbija za Magazin Novosti.

"Računali smo tada prosečnu cenu struje na obračunu na kraju meseca."

Po toj, "realnijoj" računici rezultat koji novi e-Soul postiže je sjajan. Dakle, na poslednjem računu za struju, u aprilu ove godine, Milana Derbogosijana, prosečna cena kilovat-časa je 6,70 dinara.

To znači da bi punjenje verzije sa baterijom od 64 kilovat-časa koštalo tačno 428,8 dinara i da bi sa tim novcem autio mogao da pređe 452 kilometra ili 94,86 dinara na 100 kilometara vožnje.

Može i još jeftinije - ako punite noću

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

"Nova baterija je za 25 odsto efikasnija od stare i to pokazuje da nam je i prošla računica sa starim modelom, tačna", kaže Derbogosijan.

Međutim, ako bi se novi e-Soul punio samo noću, po najnižoj tarifi, vlasnik bi prošao još jeftinije.

Računica je jasna - ukoliko se baterija puni noću, na kućnoj utičnici, u takozvanoj nižoj tarifi, a trenutna je cena kilovat-časa 1,5 dinara, to znači da bi maksimalna vožnja sa punom baterijom od 452 km koštala svega 96 dinara!

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Kia je novi model ne samo unapredila po pitanju autonomije vozila već i po brojnim drugim parametrima.

U ovoj generaciji urbanog krosovera, korejski proizvođač je izmenio dizajn, a tu su sada i LED svetla, kao i mnogobrojni detalji na spoljašnjosti koji su ne samo estetski unapredili ovaj model već su poboljšali i aerodinamiku.

Automobil je duži za 55 mm od prethodnika i sada ima 4.195 mm, dok je širina 1.800 mm.

Elektromotor proizvodi 204 KS uz maksimalni obrtni moment od 395 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km na čas je 7,9 sekundi.

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Kia i na ovaj auto daje garanciju od 7 godina, a novi e-Soul bi trebalo da stigne na tržište Srbije početkom sledeće godine.

Poređenja radi, u Sloveniji ovaj model kođšta 42.000 evra. Podsećamo, Slovenci daju subvenciju od šest, a Srbija odnedavno pet hiljada evra za kupovinu ovog vozila.

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu